Artykuły i ciekawostki o kawie

Egzotyczny, orzeźwiający smak, który z pewnością zaskoczy Twoich gości. Espresso romano to bardzo prosta w przygotowaniu kawa, która na długo pozostanie w Twojej pamięci. Do prawidłowo przygotowanego espresso wystarczy wrzucić plastrek cytryny lub skórkę sparzonej cytryny

Przeczytaj więcej

Nazwa kawa rozpuszczalna u osób, które lubują się w świeżo zmielonej, parzonej w kawiarce lub ekspresie ciśnieniowym kawie wywołuje odrazę i zniesmaczenie.
Ciężko w kawie rozpuszczalnej doszukiwać się jakichś specjalnie przyjemnych doznań smakowych czy też czerpać radość z jej parzenia - szybka i prosta w przygotowaniu, ale nie do końca smaczna i dobrej jakości.
 

Przeczytaj więcej

Kawa to jeden z podstawowych artykułów spożywczych i najważniejszych surowców handlowych na świecie, uprawiana jest w blisko 70 krajach na świecie. W tym artykule przedstawimy Wam krótką charakterystykę największych producentów kawy.

Przeczytaj więcej

Kofeina

Najbardziej znanymi źródłami kofeiny są kawa, herbata, yerba mate oraz w mniejszym stopniu kakao. Z kofeiną głównie kojarzy nam się kawa, jednak to nie ona ma w sobie najwięcej tej substancji - zdecydowanie więcej kofeiny mają tabletki odchudzające oraz leki.

Przeczytaj więcej

Często odwiedzając sklep z kawą stajemy przed bardzo trudnym wyborem - zastanawiamy się jaką kawę wybrać? Właśnie dlatego postanowiliśmy stworzyć ranking kaw ziarnistych oraz ranking kaw mielonych. 

Każda z prezentowanych w rankingu kaw była oceniana według kilku kryteriów: opinie klientów, opinie naszej załogi, ilość kupionych opakowań, częstotliwość wyszukiwań kawy oraz stosunek ceny do jakości kawy. 

 

Przeczytaj więcej

Proces obróbki owoców kawowca w celu uzyskania gotowych do sprzedaży ziaren jest dość skomplikowany i odgrywa ważną rolę, wpływającą na jakość kawy. Rozpoczyna się tuż po zbiorach, które prowadzone są ręcznie ( nie niszcząc rośliny ) lub mechanicznie ( w których znaczna część rośliny ulega zniszczeniu ) i polega na oddzieleniu ziaren od pozostałej części owocni, która później zostanie użyta jako nawóz. 

Przeczytaj więcej

Kopi Luwak to rodzaj kawy, której cena przyprawia o zawrót głowy niejednego laika kawy. Gatunek tej kawy pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Tam właśnie żyje niewielki ssak Łaskun Muzang, który w pewnym stopniu przyczynia się do produkcji tej kawy.

Staję się tak, ponieważ zwierze to zjada najlepsze owoce kawowca, których jednak nie trawi w całości, a jedynie miąższ.

Przeczytaj więcej

Na całym świecie uprawia się kawę - wyróżniamy dwa główne gatunki: Arabika oraz Robusta, na których opiera się cała światowa produkcja kawy.

Uprawa każdego gatunku kawy wymaga specjalnych warunków klimatycznych oraz większej lub mniejszej opieki, czynniki te uzależnione są od rodzaju uprawianego gatunku.
Główne gatunki kawy na świecie to Arabika i Robusta
, różnią się od siebie głównie miejscem pochodzenia i "charakterem" - szacuje się że 98% światowej produkcji kawy przypada właśnie na te dwa gatunki.

 

 

Przeczytaj więcej

Arabika to gatunek kawy, który stanowi około 70% całej światowej produkcji kawy. Mimo tego iż Arabika jest trudniejsza w uprawie i mniej odporna na szkodniki i czynniki atmosefryczne niż robusta to uprawia się jej więcej ze względu na jej walory smakowe i aromatyczne, które są zdecydowanie lepsze aniżeli w ziarnach robusty. Kawa Arabika uprawiana jest głównie w Brazylii oraz Kolumbii na wysokościach powyżej 700 m n.p.m. i wymaga klimatu tropilkanego. Ziarna kawy Arabika charakteryzują się podłużnym kształtem i jasną, falistą bruzdą po środku oraz niewielką zawartością kofeiny (około 1% do 1,7%). 

Przeczytaj więcej
pixel