Egzotyczny, orzeźwiający smak, który z pewnością zaskoczy Twoich gości. Espresso romano to bardzo prosta w przygotowaniu kawa, która na długo pozostanie w Twojej pamięci. Do prawidłowo przygotowanego espresso wystarczy wrzucić plastrek cytryny lub skórkę sparzonej cytryny.
Artykuły i ciekawostki o kawie
Często odwiedzając sklep z kawą stajemy przed bardzo trudnym wyborem - zastanawiamy się jaką kawę wybrać? Właśnie dlatego postanowiliśmy stworzyć ranking kaw ziarnistych oraz ranking kaw mielonych.
Każda z prezentowanych w rankingu kaw była oceniana według kilku kryteriów: opinie klientów, opinie naszej załogi, ilość kupionych opakowań, częstotliwość wyszukiwań kawy oraz stosunek ceny do jakości kawy.
Proces obróbki owoców kawowca w celu uzyskania gotowych do sprzedaży ziaren jest dość skomplikowany i odgrywa ważną rolę, wpływającą na jakość kawy. Rozpoczyna się tuż po zbiorach, które prowadzone są ręcznie ( nie niszcząc rośliny ) lub mechanicznie ( w których znaczna część rośliny ulega zniszczeniu ) i polega na oddzieleniu ziaren od pozostałej części owocni, która później zostanie użyta jako nawóz.
Cupping to specjalna technika degustacji kawy, w której profesjonalnie określa się rodzaj smaku i aromatu kawy, porównując ze sobą różne rodzaje kaw. Technika ta pozwala na rozpoanianie aromatów i smaków zawartych w kawie oraz ewentualnych defektów.
Kopi Luwak to rodzaj kawy, której cena przyprawia o zawrót głowy niejednego laika kawy. Gatunek tej kawy pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Tam właśnie żyje niewielki ssak Łaskun Muzang, który w pewnym stopniu przyczynia się do produkcji tej kawy.
Staję się tak, ponieważ zwierze to zjada najlepsze owoce kawowca, których jednak nie trawi w całości, a jedynie miąższ.
Na całym świecie uprawia się kawę - wyróżniamy dwa główne gatunki: Arabika oraz Robusta, na których opiera się cała światowa produkcja kawy.
Uprawa każdego gatunku kawy wymaga specjalnych warunków klimatycznych oraz większej lub mniejszej opieki, czynniki te uzależnione są od rodzaju uprawianego gatunku.
Główne gatunki kawy na świecie to Arabika i Robusta, różnią się od siebie głównie miejscem pochodzenia i "charakterem" - szacuje się że 98% światowej produkcji kawy przypada właśnie na te dwa gatunki.
Arabika to gatunek kawy, który stanowi około 70% całej światowej produkcji kawy. Mimo tego iż Arabika jest trudniejsza w uprawie i mniej odporna na szkodniki i czynniki atmosefryczne niż robusta to uprawia się jej więcej ze względu na jej walory smakowe i aromatyczne, które są zdecydowanie lepsze aniżeli w ziarnach robusty. Kawa Arabika uprawiana jest głównie w Brazylii oraz Kolumbii na wysokościach powyżej 700 m n.p.m. i wymaga klimatu tropilkanego. Ziarna kawy Arabika charakteryzują się podłużnym kształtem i jasną, falistą bruzdą po środku oraz niewielką zawartością kofeiny (około 1% do 1,7%).