Kawę możemy przygotować na wiele sposobów, a każdy z nich gwarantuje nam zupełnie inne wrażenia. Najpopularniejsze na świecie metody parzenia kawy, to metody ciśnieniowe oraz przelewowe. Nie każda kawa jest polecana do każdej metody parzenia, dlatego warto wiedzieć, co decyduje o tym, jak najlepiej zaparzyć daną kawę. Poznaj wysokiej jakości kawy z podziałem na metody parzenia.
Kawy polecane do parzenia metodami ciśnieniowymi, są potocznie nazywane kawami do espresso. Nie oznacza to jednak, że możemy przygotować z nich wyłącznie epsresso. Kawy do espresso to zazwyczaj kawy średnio i ciemno palone, z których najlepsze właściwości możemy wyciągnąć, parząc je pod ciśnieniem. Do metod ciśnieniowych nie poleca się raczej kaw jasno palonych. Takie kawy zaparzone w ekspresie ciśnieniowym charakteryzują się wysoką kwasowością oraz nie zapewniają nam trwałej i gęstej cremy.
Kawy do espresso doskonale posłużą nam do parzenia w kolbowych i automatycznych ekspresach do kawy. Możemy je również zaparzyć w tradycyjnych włoskich kawiarkach. W ten sposób możemy przygotować kawową esencję, czyli intensywne espresso oraz wszystkie kawy na jego bazie, czyli np. mleczne cappuccino i latte macchiato.
Kawy polecane do metod przelewowych to przede wszystkim kawy średnio i jasno palone. Takie kawy przygotowuje się na zasadzie filtracji, do której zazwyczaj wykorzystuje się papierowe filtry. W metodach przelewowych woda przez długi czas ma kontakt ze zmieloną kawą, co pozwala wyciągnąć z niej najlepsze właściwości smaku i aromatu, a papierowy filtr, sprawia że gotowy napar jest pozbawiony fusów.
Przelewowe metody parzenia, jakie możemy wyróżnić, to przede wszystkim metody alternatywne, w których wykorzystuje się zaparzacze typu chemex, drip, Aeropress czy french press. Bardzo popularnym urządzeniem do przygotowania kawy filtrowanej jest przelewowy ekspres do kawy, który za jednym razem zaparzy nam cały dzbanek kawy.
Omniroast to sposób palenia, który sprawia, że daną kawę możemy przygotować dowolną metodą od filtracji po espresso. Nie oznacza to jednak, że kawa omniroast będzie smakować identycznie w każdej metodzie parzenia. Odpowiedni stopień palenia, sprawia że z tej samej kawy przygotujemy wyśmienite espresso z ekspresu ciśnieniowego oraz wyjątkową kawę z przelewu.