Czyszczenie ekspresu do kawy

ilość znalezionych towarów: 50
Sortuj:
Wyświetl:

Każdy ekspres do kawy wymaga odpowiedniej opieki i konserwacji by mógł długo i bezawaryjnie pracować. Jedną z czynności, którą należy regularnie powtarzać zarówno w ekspresach automatycznych jak i kolbowych jest czyszczenie. Czyszczenie ekspresu do kawy wykonuje się specjalnie przeznaczonymi do tego środkami chemicznymi, które skutecznie i bezpiecznie usuwają zanieczyszczenia oraz pozostałości po olejkach kawowych. 

Regularne czyszczenie ekspresu wydłuża jego żywotność, a dodatkowo wpływa pozytywnie na smak parzonej kawy. Z czasem wewnątrz układu ekspresu odkładają się resztki kawy oraz olejki, które powinniśmy usuwać dla zachowania prawidłowej pracy ekspresu. 

Czyszczenie ekspresów automatycznych

Ekspresy automatyczne w większości przypadków posiadają zintegrowane programy czyszczące, które tak naprawdę całą pracę wykonują za nas. Ekspresy większości producentów posiadają funkcję przypominania o konieczności przeprowadzenia procesu czyszczenia. Tabletkę czyszczącą wystarczy wrzucić w miejsce wskazane w instrukcji obsługi ekspresu i uruchomić program czyszczenia. 

Czyszczenie ekspresu tabletką czyszczącą wykonuje się mniej więcej co około 200 kaw (wszystko zależy od ustawień producenta), jednak oprócz tej czynności warto pamiętać także o:

  • opróżnianiu i myciu tacki ociekowej oraz pojemnika na fusy - najlepiej codziennie;
  • myciu zbiornika na wodę - co najmniej raz w tygodniu;
  • wyciąganiu i myciu bloku zaparzającego - najlepiej raz w tygodniu. Nie wszyscy producenci w swoich ekspresach to umożliwiają, ale tam gdzie jest tak możliwość powinniśmy to robić. 

Czyszczenie ekspresów kolbowych

Proces czyszczenia ekspresu kolbowego nazywany jest Backflushing i warto go wykonywać codziennie, szczególnie w przypadku ekspresów używanych w kawiarniach gdzie jest duże natężenie przygotowywanych kaw. Do czyszczenia ekspresów kolbowych wykorzystuje się specjalnych proszków, a cały proces przebiega następująco:

  • do kolby zakładamy specjalne ślepe sitko i wsypujemy niewielką ilość proszku do czyszczenia;
  • kolbę zapinamy do grupy i uruchamiamy pompę na około 5 sekund i wyłączamy, po odczekaniu około 5 sekund powtarzamy tą czynność kilka razy. Uruchomienie pompy to nic innego jak włączenie przycisku służącego do parzenia kawy.
  • ściągamy kolbę i myjemy ją w wodzie;
  • krok drugi powtarzamy, z tym że tym razem już bez proszku.

Takie czyszczenie ekspresu można wykonywać w większości dostępnych na rynku ekspresów kolbowych, jednak przed jego wykonaniem warto zapoznać się z instrukcją obsługi ponieważ nie wszystkie urządzenia są do tego przystosowane. 

Oprócz czyszczenia metodą Backflushing warto również pamiętać o regularnym opróżnianiu tacki ociekowej oraz myciu zbiornika na wodę, jeśli ekspres go posiada. 

       

W ofercie naszego sklepu znajdziesz akcesoria do czyszczenia ekspresów automatycznych oraz kolbowych wielu znanych producentów, a także uniwersalne środki do czyszczenia ekspresów

    

Wszelkie prawa zastrzeżone - © Konesso.pl
pixel