W kolejną kawową podróż udajemy się do Brazylii. Opowiemy Wam, skąd właściwie wzięła się kawa w tym południowoamerykańskim kraju. Dowiecie się najważniejszych informacji na temat brazylijskich upraw oraz przybliżymy Wam temat cafezinho - czyli najpopularniejszego napoju wśród mieszkańców Kraju Kawy. Zapraszamy w niezwykłą podróż do Brazylii.
Artykuły i ciekawostki o kawie
Woda ma niebagatelny wpływ na smak i aromat zaparzonej w niej kawy. Należy zadbać o jej najwyższą jakość, jednak i to nie zawsze wystarcza. Parząc kawę, musimy pamiętać o idealnej temperaturze wody, która pomoże nam wydobyć z ziaren to, co najlepsze. Jaka powinna być odpowiednia temperatura parzenia i co się stanie, gdy kawę zalejemy wrzątkiem? O tym wszystkim dowiecie się w dzisiejszym artykule.
Kawa posiada niepowtarzalny smak, który jednak wiele osób stara się urozmaicać na różne sposoby. Jednym z prostszych jest stosowanie dobrze nam znanych przypraw. Jeśli chcemy kawie nadać smak naszych ulubionych owoców lub słodkich deserów, to w tym celu możemy użyć sosów i syropów do kawy. Jest to ciekawa metoda i jednocześnie alternatywa dla dobrze nam znanego mleka i cukru.
Japonia słynie przede wszystkim z herbaty. Jednak wybierając się w podróż do Japonii, nie musimy obawiać się o brak kawy najwyższej jakości. Kultura kawowa w Japonii bardzo szybko się rozwinęła i aktualnie Azjaci mogą stanowić pod tym względem wzór dla wielu. Znacznie do tego przyczyniła się firma Hario produkująca niezywkłe akcesoria do parzenia kawy. Artykuł jest kolejna odsłoną naszej kawowej podróży.
Świeżość kawy wpływa na jej smak i aromat. Każdy z nas powinien wiedzieć, że w bardzo prosty i szybki sposób możemy pogorszyć naszą kawę. Nigdy nie uda nam się utrzymać jej świeżości na zawsze, ale dzięki niektórym praktykom sprawimy, że jej wspaniałym smakiem będziemy się cieszyć długo. W tym artykule przedstawimy Wam sprawdzone sposoby i ostrzeżemy przed najczęstszymi błędami.
Często Włochy są kojarzone jako kolebka wyśmienitej kawy i rzeczywiście coś się kryje za tym stwierdzeniem. Prawdziwe włoskie espresso jest nie tylko codziennym rytuałem każdego Włocha, ale także symbolem tego pięknego kraju. Zamawiając kawę we Włoszech, w prosty sposób możemy popełnić faux pas. Aby ustrzec się niezrozumiałych uśmiechów skierowanych w naszą stronę, przedstawiamy kilka najważniejszych zasad panujących we włoskich kawiarniach.
Kofeina to środek psychoaktywny, zawarty w wielu roślinach np. w kawie. Nazywana jest legalnym narkotykiem. Może pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie, ale przedawkowana może przysporzyć wielu kłopotów. Wielu ludzi nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki kawy, która potrafi nieźle pobudzić.
Ile kofeiny znajduje się w kawie i jaki ma wpływ na ludzki organizm, postaramy się przybliżyć w naszym artykule.
Kawa zaparzona w chemeksie posiada niepowtarzalny smak i intensywny aromat. Chemex należy do najpopularniejszych, alternatywnych metod parzenia kawy. Odpowiednio przygotowany napar pozwala na uwolnienie z ziaren kawy to co najlepsze. Pamiętać musimy jednak o wielu szczegółach, takich jak dobranie odpowiednich proporcji, właściwa temperatura wody czy czas parzenia.
Jeśli zastanawiałeś się w jaki sposób przyrządzić kawę doskonałą, chemex jest świetną opcją. Dzięki naszej pomocy uda Ci się przyrządzić niesamowity napar, którym zaimponujesz swoim znajomym i rodzinie.
Doppio to rodzaj kawy powstający na bazie espresso. Kawa doppio to nic innego jak po prostu podwójne espresso, czyli dwie porcje kawy espresso podane w jednej nieco większej filiżance. Doppio to kawa idealna na intensywne rozpoczęcie dnia.
Kawa to chwila reklasu i odpoczynku, codzienna dawka kofeiny czy po prsotu sposób na życie. Dla wielu z nas kawa jest nieodłącznym elementem każdego dnia i bez niej ciężko sobie wyobraźić funkcjoniwanie. Na całym świecie kawa cieszy się ogromną popularnością i wiąże się z nią naprawdę wiele ciekawostek. Dziś prezentujemy porcję 10 ciekawostek o kawie, które każdy miłośnik kawy powinien znać.