Kawa do Aeropressu

ilość znalezionych towarów: 512
Sortuj:
Wyświetl:

Aeopress to wyjątkowy zaparzacz do kawy, który umożliwia nam przygotowanie czystej kawy pozbawionej fusów. Urządzenie to wykonane jest z lekkiego i wytrzymałego poliwęglanu, a swoim kształtem i zasadą działania bardzo przypomina wielką strzykawkę. W Aeropressie możemy przygotować każdą kawę, ale dbając o odpowiednie ziarna, możemy przygotować doskonały napar, który zachwyci smakiem i aromatem.

Kawa Aeropress

Aeropress zaliczamy do tak zwanych alternatywnych metod parzenia, które zawładnęły kawową trzecią falę. Takie metody pozwalają nam wydobyć z kawy jej naturalny smak, który jest delikatny i charakteryzuje się wyraźną kwasowością i mocną słodyczą, ale głównie zależy to od wykorzystywanych ziaren. Zaleca się, aby kawa do Aeropressu była jasno lub średnio palona. Jaśniejsze palenie ziaren powoduje, że w kawie wyczujemy naturalne smaki bez gorzkiego posmaku spalenizny, który jest charakterystyczny dla ciemno palonych ziaren.

Do Aeropressu poleca się przede wszystkim wykorzystanie wysokiej jakości ziaren arabiki. Arabika to szlachetny gatunek kawy, który charakteryzuje się bogatym smakiem z wyraźnymi nutami słodyczy lub kwasowości. Szczególnie dobrze, jako kawa do Aeropressu sprawdzi się kawa Speciality, czyli najwyższej klasy arabika składająca się z ziaren, które przechodzą rygorystyczną ocenę i mogą pochwalić się odpowiednią ilością punktów przyznawanych w teście przeprowadzanym przez specjalistów.

Pomimo tego, że do Aeropressu poleca się głównie kawy jasno palone, arabiki jakości Speciality, to nie oznacza to, że musimy ograniczać się wyłącznie do nich. W ostatnich latach wśród miłośników Aeropressu wzrosło zainteresowanie wysokiej jakości robustą. Robusta to wciąż bardzo niedoceniana odmiana kawy, która do uprawy nie wymaga tak specjalnych warunków, jak arabika i przez wielu uznawana jest za gorszą. Nic bardziej mylnego. Z gustami się nie dyskutuje, ale pewne jest to, że robusta bardzo różni się od arabiki. Smak robusty jest intensywniejszy i możemy wyczuć w nim wyraźne nuty goryczy. Jest to doskonała propozycja dla osób, które cenią kawy z charakterem i szukają skutecznego pobudzenia, ponieważ robusta posiada wyższy poziom kofeiny, niż arabika.

Jaka kawa do Aeropressu?

Do parzenia w Aeropressie zaleca się stosowanie jasno palonych kaw jakości Speciality. Jaka jednak jest dobra kawa do Aeropressu i jak wybrać odpowiednie ziarna dla siebie? Jeżeli cenimy słodkie kawy o wyczuwalnych owocowych nutach, to doskonale sprawdzą się afrykańskie kawy. Takie ziarna bardzo często charakteryzują się orzeźwiającą kwasowością z wyraźnym posmakiem owoców cytrusowych. Jeśli pijąc kawę, zachwycamy się słodyczą przypominającą czekoladę, orzechy lub kakao, to powinniśmy skupić się na kawach pochodzących z Ameryki Południowej i Środkowej. Bardzo dobrze sprawdzą się ziarna pochodzące z plantacji Kolumbii, Brazylii czy Hondurasu. Jeżeli jednak wolimy kawy o cięższym smaku, w którym wyczujemy nuty ziemiste lub intensywnie orzechowe, to do Aeropressu polecamy kawy pochodzące z Azji, np. pochodzące z Indonezji.

W sklepie Konesso.pl znajdziesz szeroką ofertę kaw do Aeropressu, które są dostosowane do każdego użytkownika. Są to jasno i średnio palone kawy jakości Speciality pochodzące z najlepszych plantacji oraz palarni cenionych na całym świeci. Jesteśmy przekonani, że wśród naszej oferty kawy do Aeropressu każdy znajdzie ziarna, które spełnią jego oczekiwania. Wśród oferty kawy do Aeropressu znajdziesz kawy z polskich palarni, jak również z tych zagranicznych.

Sprawdź naszą ofertę i wybierz najlepszą kawę do Aeropressu!

Wszelkie prawa zastrzeżone - © Konesso.pl
pixel