Kawa to chwila reklasu i odpoczynku, codzienna dawka kofeiny czy po prsotu sposób na życie. Dla wielu z nas kawa jest nieodłącznym elementem każdego dnia i bez niej ciężko sobie wyobraźić funkcjoniwanie. Na całym świecie kawa cieszy się ogromną popularnością i wiąże się z nią naprawdę wiele ciekawostek. Dziś prezentujemy porcję 10 ciekawostek o kawie, które każdy miłośnik kawy powinien znać.
Artykuły i ciekawostki o kawie
Kawa affogato to połączenie kawy espresso z gałką lodów. W klasycznym przepisie na kawę affogato znajdziemy infomrację o lodach waniliowych, jednak z pełnym powodzeniem możemy do przygotowania tego specjału kawowego wykorzystać lody czekoladowe czy orzechowe. Cafe affogato to orzeźwiające, intensywne połączenie zimnych lodów i gorącej, aromatycznej kawy - idealne na upalne dni.
Wielkimi krokami zbliżają się Święta, a wraz z nimi czas wręczania i otrzymywnia prezentów. Jaki prezent podarować swoim bliskim by sprawić im prawdziwe szczęście i radość? Najlepszymi prezentami są zawsze prezenty praktyczne, bowiem przydają się na co dzień i przypominają o sobie. Ekspres do kawy, zaparzacz do kawy, kawa ziarnista czy herbata to prezenty, któe z pewnością doceni każdy. Praktyczne i smaczne będą przypominać o sobie zawsze w momencie chwili wytchnienia przy filiżance aromatycznej kawy lub herbaty oraz podczaj jej parzenia.
Włoska kawa dla wielu jest synonimem najlepszej kawy, wśród włoskich palarni znaleźć możemy te gorsze jak również takie, które jakością swoich produktów zadowalają miłośników kawy na całym świecie. Jedną z takich palarni z całą penowścią jest Bazzara.
Kawy Bazzara charakteryzują się bardzo wysoką jakością i niepowtarzalnym smakiem. Rzemieślniczy proces produkcji oraz wybór ziaren kawy z najlepszych plantacji na świecie sprawiają, że kawy Bazzara to zdecydowanie jedne z najlepszych włoskich kaw. Popularne mieszanki takie jak Piacerepuro czy Doddicigrancru zdobyły serca miłośników kawy nie tylko w naszym sklepie, ale na całym świecie.
Wybór odpowiednich filiżanek do kawy jesyt bardzo istotny i może mocno wpływać na smak kawy w filiżance. Każdy rodzaj kawy wymaga nieco innego naczynia, w którym powinniśmy ją podać i nie chodzi tu tylko o kwestie wizualną estetyczną czy kulturową, ale o sam smak kawy który w zależności od wybranego naczynia może się zmieniać. Kształt, materiał i kolor to podstawowe cechy na które powinniśmy zwrócić uwagę przy wyborze naczynia na swoją ulubioną kawę. Filiżanki do kawy espresso oraz filiżanki do kawy cappuccino mają ściśle określone cechy z którymi się warto zapoznać by osiągnąć jak najlepsze rezultaty i nie strzelić gafy wśród znajomych.
Najlepsze kawy ziarniste oraz mielone w najnowszym zestawieuniu pt. "Ranking kawy 2016". Często odwiedzając sklep z kawą stajemy przed bardzo trudnym wyborem kawy, która spełni nasze oczekiwania i nie będziemy żałować wydanych pieniędzy. Zauważyliśmy że wielu naszych klientów korzysta ze stworzonych przez nas rankingów, dlatego postanowiliśmy stworzyć nową, uaktualnioną wersje, w której prezentujemy 5 kaw ziarnistych oraz 5 kaw mielonych. W rankingu znalazły się kawy bardziej i mniej popularne oceniane pod względem kilku parametrów.
Włoska kawa może być synonimem doskonałej jakości kawy, ale również kiepskiej, spalonej smoły. Do oceny ogólnej zagadnienia włoska kawa trzeba podejść bardzo ostrożnie i najpierw zwrócić uwagę na to co mamy na myśli mówiąc włoska kawa.
Włochy to kraj w którym palarni kawy jest naprawdę bardzo dużo i można trafić na takie, które oferuję bardzo dobre kawy jak również na takie, których jakość jest naprawdę podła. W zależności od tego co mieliśmy okazję próbować i jak nam to smkaowało teraz możemy określać "włoską kawę" najgorszą lub najlepszą na świecie. Bardzo ważne jest to, aby sobie uświadomić, że "włoska kawa" nie określa w żaden sposób konkretnego produktu, a jest jedynie synonimem wielu palarni czy regionów włoskich, które mogą się kojarzyć pozytywnie jak również negatywnie.
Kawa po turecku to sposób na przygotowanie intensywnego, słodkiego, czarnego napoju kawowego ze zmielonej kawy ziarnistej. Bardzo często spotykamy się z błędnym przekonaniem iż parzenie kawy po turecku to zalewanie zmielonej kawy wrzątkeim w szklance czy filiżance, jednak przygotowanie prawdziwej kawy po turecku wymaga nieco więcej cierpliwości i umiejętności.
Kawa po turecku ma głęboki smak i bardzo ciemny kolor, a jej walory zawdzięcza się odpowiednio drobno zmielonej kawie ziarnistej.