Jak wybrać kawę dla siebie?

Każdy z nas ma swoje upodobania. Jedni wolą samochody sportowe, a inni rodzinne i tylko takie uznają za najlepsze. Ktoś za najlepszy sport może uznać piłkę nożną, a ktoś inny skoki synchroniczne do wody. Na próżno licytować się co jest dla kogo lepsze. To samo tyczy się "najlepszej kawy na świecie". Krążą o niej legendy, ktoś podobno kiedyś ją pił, ale komuś innemu nie posmakowała. Może zepsujemy komuś reklamę, ale najlepsza kawa na świecie nie istnieje. Najlepszą kawą jest ta, która smakuje Tobie najbardziej. Jeśli już to wiesz, to musisz ją wybrać, a my Cię na nią nakierujemy.
Na finalny smak kawy wpływa wiele czynników, a jednym z nich jest odmiana ziaren kawy. Każdy z nas zna arabikę i robustę czyli najpopularniejsze i najłatwiej dostępne odmiany na rynku. Każdy z nas również wie, że arabika jest szlachetniejsza. Stanowi 70-80% całego światowego rynku. Arabika charakteryzuje się mniejszą goryczką oraz pełniejszym smakiem i aromatem niż robusta. Ta zaś jest intensywniejsza i posiada większą zawartość kofeiny. Dlatego kawy z większą domieszką robusty są idealne dla miłośników mocnej i pobudzającej kawy.
Krzewy kawowca rosną w różnych miejscach na ziemi, często oddalonych od siebie tysiącami kilometrów. Regiony słynące z uprawy kawy to głównie Ameryka Południowa, Afryka Środkowa i Azja. Nie jest to zaskoczeniem, że kawy z różnych regionów, które dorastają w różnych warunkach będą różnić się smakiem. Jeśli chcemy wyczuć wyraźną kwasowość w naszej kawie, to sięgnijmy po ziarna afrykańskie. Arabiki z Kenii, Etiopii czy Ugandy są lekkie z cytrusowym posmakiem. Kawy pochodzące z Ameryki Południowej posiadają mniejszą kwasowość i świetnie smakują z mlekiem. W takich kawach możemy wyczuć nuty czekoladowe i orzechowe. Azjatyckie kawy, szczególnie z Indii i Indonezji to przede wszystkim charakterystyczne nuty ziemiste i niska kwasowość.
Po zebraniu owoców kawowca i procesie obróbki, ziarna trafiają do palarni. Różny sposób ich wypalenia także ma duży wpływ na smak naszego naparu. Im dłużej ziarna są palone, tym przybierają ciemniejszy kolor. Kawy jasno palone posiadają lekko brązowy kolor i dużą zawartość kofeiny. W ich smaku ciężko doszukać się goryczy, a bardziej wyczujemy wyraźne kwasowe nuty. Jasne palenie to głównie ziarna afrykańskie. Podczas ciemnego wypalania, kawa traci wiele swoich naturalnych właściwości, również obniża się poziom kofeiny. Takie kawy charakteryzuje wysoka gorycz i mała kwasowość. Z ciemnego palenia ziaren słyną szczególnie włoskie palarnie, których kawy są niemal czarne, ale wyraziste i intensywne w smaku.
Musimy pamiętać o tym, że ostateczny wpływ na smak naszej kawy ma sposób w jaki ją przygotujemy. Czy to będzie kawa z ekspresu, z kawiarki czy z przelewu to może smakować inaczej. Na kawach wysokiej jakości często znajduje się informacja do jakiej metody parzenia jest przystosowana. Do ekspresu zaleca się głównie kawy średnio i ciemno palone. Skład powinien być dobrany według własnych upodobań. Jeśli chcemy poczuć wyraźny i pobudzający smak kawy to wybierzemy mieszankę arabiki i robusty. Do alternatywnych metod parzenia kawy polecimy jednak jasno palone, stuprocentowe arabiki.
Odmiana kawy
Na finalny smak kawy wpływa wiele czynników, a jednym z nich jest odmiana ziaren kawy. Każdy z nas zna arabikę i robustę czyli najpopularniejsze i najłatwiej dostępne odmiany na rynku. Każdy z nas również wie, że arabika jest szlachetniejsza. Stanowi 70-80% całego światowego rynku. Arabika charakteryzuje się mniejszą goryczką oraz pełniejszym smakiem i aromatem niż robusta. Ta zaś jest intensywniejsza i posiada większą zawartość kofeiny. Dlatego kawy z większą domieszką robusty są idealne dla miłośników mocnej i pobudzającej kawy.
![]() |
Pochodzenie kawy
Krzewy kawowca rosną w różnych miejscach na ziemi, często oddalonych od siebie tysiącami kilometrów. Regiony słynące z uprawy kawy to głównie Ameryka Południowa, Afryka Środkowa i Azja. Nie jest to zaskoczeniem, że kawy z różnych regionów, które dorastają w różnych warunkach będą różnić się smakiem. Jeśli chcemy wyczuć wyraźną kwasowość w naszej kawie, to sięgnijmy po ziarna afrykańskie. Arabiki z Kenii, Etiopii czy Ugandy są lekkie z cytrusowym posmakiem. Kawy pochodzące z Ameryki Południowej posiadają mniejszą kwasowość i świetnie smakują z mlekiem. W takich kawach możemy wyczuć nuty czekoladowe i orzechowe. Azjatyckie kawy, szczególnie z Indii i Indonezji to przede wszystkim charakterystyczne nuty ziemiste i niska kwasowość.
![]() |
Stopień palenia
Po zebraniu owoców kawowca i procesie obróbki, ziarna trafiają do palarni. Różny sposób ich wypalenia także ma duży wpływ na smak naszego naparu. Im dłużej ziarna są palone, tym przybierają ciemniejszy kolor. Kawy jasno palone posiadają lekko brązowy kolor i dużą zawartość kofeiny. W ich smaku ciężko doszukać się goryczy, a bardziej wyczujemy wyraźne kwasowe nuty. Jasne palenie to głównie ziarna afrykańskie. Podczas ciemnego wypalania, kawa traci wiele swoich naturalnych właściwości, również obniża się poziom kofeiny. Takie kawy charakteryzuje wysoka gorycz i mała kwasowość. Z ciemnego palenia ziaren słyną szczególnie włoskie palarnie, których kawy są niemal czarne, ale wyraziste i intensywne w smaku.
![]() |
Metody parzenia
Musimy pamiętać o tym, że ostateczny wpływ na smak naszej kawy ma sposób w jaki ją przygotujemy. Czy to będzie kawa z ekspresu, z kawiarki czy z przelewu to może smakować inaczej. Na kawach wysokiej jakości często znajduje się informacja do jakiej metody parzenia jest przystosowana. Do ekspresu zaleca się głównie kawy średnio i ciemno palone. Skład powinien być dobrany według własnych upodobań. Jeśli chcemy poczuć wyraźny i pobudzający smak kawy to wybierzemy mieszankę arabiki i robusty. Do alternatywnych metod parzenia kawy polecimy jednak jasno palone, stuprocentowe arabiki.
Polecane produkty w tym artykule

Bestseller
( Brak opinii )
Kawa ziarnista Bazzara DODICIGRANCRU 1kg
146,33 zł netto
179,99 zł
brutto
179,99 zł
3599.80
pkt.

( Brak opinii )
Kawa ziarnista Johan & Nyström Ethiopia Guji 250g - NIEDOSTĘPNY
36,59 zł netto
45,00 zł
brutto
45,00 zł
900
pkt.

( Brak opinii )
Kawa ziarnista Caffe del Faro Suprema 100% Arabica 1kg
117,88 zł netto
144,99 zł
brutto
144,99 zł
2899.80
pkt.

( Brak opinii )
Kawa ziarnista Etno Cafe Fusion 250g
34,96 zł netto
43,00 zł
brutto
43,00 zł
860
pkt.
Podziel się swoim komentarzem z innymi