Gdy kawosz okazuje się weganinem lub po prostu nie może spożywać mleka tradycyjnego warto wiedzieć, w jaki sposób przyrządzić napój, który będzie bezpieczny i smaczny. Zastąpienie mleka krowiego do kawy roślinnymi zamiennikami nie jest wcale takie trudne.
Porady dotyczące kawy
Porady o kawie, jej wyborze oraz odpowiednim przygotowaniu. Wybór kawy oraz jej odpowiednie przygotowanie to bardzo ważne aspekty, które mogą decydować o tym czy kawa będzie Ci smakowała. W tej kategorii znajdziesz porady, dzięki którym staniesz się bardziej świadomym konsumentem kawy.
Brasiliana 100% Arabica to mieszanka wysokiej jakości arabik, która łączy w sobie średnią kwasowość i dobrze zbalansowaną gorycz. Postanowiłem wrzucić ją do ekspresu Jura E6 i przygotować jako espresso doppio.
Sezon wakacyjny trwa w najlepsze, a wiąże się to zarówno ze spacerami po szlakach, wspinaczkami górskimi, jak i podziwianiem widoków z dala od zgiełku cywilizacji. Poznaj akcesoria, z którymi napijesz się wyśmienitej kawy w górach.
Jak spienić mleko roślinne? Dowiedz się, jak uzyskać gęstą i aksamitną piankę z mleka sojowego, migdałowego, owsianego lub kokosowego. W czym zrobić piankę z napoju roślinnego i jakich błędów unikać.
Czy dzieci mogą pić kawę? Od kiedy można podać dzieciom kawę? Poznajcie zalecenia i wskazówki co zrobić, kiedy pociecha pragnie skosztować tego wspaniałego napoju.
Jakie są zasady serwowania kawy w pracy i na spotkaniach biznesowych? O odpowiednich filiżankach, kulturze picia specjałów kawowych i odpowiednim sposobie podawania kawy dowiecie się w tym artykule.
Bagdrip to wyjątkowa kawa w formie kieszonkowego dripa. Idealna na podróże i szybkie parzenie. Ciesz się wyśmienitym smakiem kawy, gdziekolwiek jesteś.
Czym się różni AeroPress od swojego młodszego brata AeroPress Go? O tym jak zaparzyć kawę w AeroPressie oraz, który model bardziej nam się przyda w podróży.
Mały drogowskaz, jaką kawę ziarnistą HAYB wybrać. Jeśli szukasz idealnej kawy dla siebie i nie wiesz, które ziarna z palarni HAYB Ci posmakują, postanowiliśmy przygotować Wam małą ściągę, z której dowiesz się, czy dana kawa jest dla Ciebie.
Palarnię BAZZARA znam nie od dziś i lubię z nią eksperymentować, jednak dziś chciałabym podzielić się z Wami odczuciami klasycznego naparu, jakim jest espresso. Kawę Bazzara Nicaragua Matagalpa przygotowałam w ekspresie JURA E8 (EB), który najczęściej użytkuję.