Jak zaparzyć kawę Brasiliana 100% Arabica?
Pewnie nie każdy o tym wie, ale Brasiliana Caffe to jedna z marek należących do rodziny Bazzara. Jest to nowoczesne spojrzenie na historię sięgającą 1966 roku, kiedy Dionisio Bazzara stworzył małą rzemieślniczą palarnię w Trieście, mieście uważanym za włoską stolicę kawy. Niezwykłe połączenie tradycyjnego procesu parzenia z nowoczesnym podejściem do espresso. Znając kawy Bazzara, wiedziałem że zakupiona przeze mnie Brasiliana 100% Arabica to kawa najwyższej jakości, z której mogę stworzyć przepiękne włoskie espresso.
Mieszanka wysokiej jakości arabik z Indii, Ameryki Środkowej i Południowej, która łączy w sobie średnią kwasowość i dobrze zbalansowaną gorycz. Postanowiłem wrzucić ją do automatycznego ekspresu Jura E6 i przygotować w formie espresso doppio.
Brasiliana 100% Arabica - Espresso Doppio
- Kawa: Brasiliana 100% Arabica
- Skład: 100% arabika
- Pochodzenie ziaren: Indie, Ameryka Środkowa, Ameryka Południowa
- Stopień palenia: Średni
- Profil smakowy: Suszone owoce, lukrecja, miód, migdały, orzechy
- Ekspres: JURA E6
- Przygotowany napój: Espresso doppio
- Mielenie: 4,5/6
- Moc kawy: 7/7
- Pojemność kawy: 70 ml
- Temperatura parzenia: Normalna
Efekt i opinia
Przygotowując espresso z włoskiej kawy, liczę na wysoką intensywność smaku, dlatego jeśli mogę, to zwiększam moc kawy w ustawieniach ekspresu. W przypadku Brasiliany maksymalna moc okazała się strzałem w dziesiątkę, bo sama kawa nie uderza intensywnością. Jest to dobry znak dla osób, które raczej stronią od mocnego espresso i lubią delikatne włoskie kawy.
Pierwszy łyk kawy to bardzo przyjemna, delikatna kwasowość, która jednak nie trwa długo i szybko zamienia się w słodycz. Gorycz, która pojawia się na końcu nie jest odrzucająca, a powiedziałbym raczej, że nadaje kawie charakteru, którego oczekuję od espresso. Smak kawy mógłbym porównać do mieszanki bakalii, w której orzechy mieszają się z suszonymi owocami. Jak dla mnie rewelacja. Brasiliana 100% Arabica to przyjemna kawa, którą ze smakiem wypiję w przerwie od pracy lub kiedy rodzina wpadnie w odwiedziny.