Kawowy Savoir Vivre. Jak podawać i pić kawę?

Kawowy Savoir Vivre. Jak podawać i pić kawę?
Kawowy Savoir Vivre. Jak podawać i pić kawę?

Zacznijmy od wyjaśnienia, co oznacza pojęcie Savoir-vivre. Jego korzenie wywodzą się z języka francuskiego i jego znaczenie charakteryzuje dobre maniery, znajomość obowiązujących zwyczajów, zasad i reguł grzecznościowych. Zatem zastanówmy, się czy istnieje Savoir-vivre serwowania kawy?

Odpowiadamy zdecydowanie - Tak! Należy poznać pewne tajniki, zasady i reguły, które pozwolą nam dowiedzieć się jak pić kawę oraz w czym podawać kawę naszym gościom.

Kawa od zawsze była doskonałym sposobem na poranne rozbudzenie. Kawa to nie tylko napój dodający witalności i energii. Kawa to nasza towarzyszka dnia podczas ważnych spotkań biznesowych, wspólnej zabawy z przyjaciółmi i jako przerywnik dnia codziennego, który potrafi ukoić nasze pragnienie i jednocześnie zadbać o przypływ energii i siły. Głębia jej smaku, aromat i estetyka serwowania kawy kojarzy się z luksusem, komfortem, i ukojeniem.

Jak pić i serwować kawę, by sprawić przyjemność nie tylko sobie podczas jej picia, ale przede wszystkim, by umilić towarzyskie spotkania. Savoir-vivre picia kawy jest równie ważny, jak ten dotyczący dobrych manier i zachowania. Codzienne rytuały w postaci picia kawy staną się niezapomnianym doświadczeniem dla ciebie i twoich gości.

Ziarna to podstawa

Kawa to smak i aromat, więc zanim zaserwujemy naszym gościom ten wyjątkowy napój wybierzmy odpowiednie ziarna, z których zostanie przygotowana. Do najpopularniejszych gatunków kawy na świecie należą robusta i arabica. Ziarna to bardzo istotny element całego rytuału związanego z parzeniem kawy - jeśli będą szlachetne, wysokiej jakości o nienagannej głębi smaku to z pewnością podana przez nas kawa zyska uznanie.

Gdy przygotowaliście już wyjątkowe ziarna, to czas na dobranie odpowiedniego sprzętu. Dobry jakościowo sprzęt do parzenia kawy to fundament dobrego, intensywnego smaku. Jeśli mowa tu o przyrządzaniu kawy dla samych siebie i na domowe potrzeby, to w zupełności wystarczy kawiarka. Z pomocą kawiarki w prosty sposób przygotujesz doskonałą kawę, nie wychodząc z domu. Kawiarka idealnie nadaje się do serwowania czarnej kawy. Jeśli z kolei będziecie mieć ochotę na przyrządzenie kaw mlecznych, to dodatkowo należy podgrzać mleko i spienić je w osobnym garnuszku, a na to często w porannym biegu nie mamy czasu.

Zachęcamy do zaopatrzenia się w ekspres do kawy z funkcją spieniania mleka lub też inny ekspres, na przykład ekspres przelewowy Smeg, który nie tylko przyrządzi dla Was wyśmienitą kawę, ale też doda uroku waszej kuchni. To wszystko za sprawą jego wyjątkowego designu i pastelowych kolorów.

Pamiętajcie, że przy serwowaniu kawy dla waszych gości ważna jest kolejność. Jeśli wspólnie jecie obiad, to tuż po nim powinien być podany deser, a kawa na samym końcu, tak by ciężkie ciasta nie zagłuszyły smaku kawy.

Spotkania biznesowe - jakie zasady serwowania kawy obowiązują w pracy?

Savoir Vivre picia kawy w pracy bądź podczas spotkań biznesowych jest bardzo podobny do tego, którego należy przestrzegać w warunkach domowych. Serwowanie kawy idealnej to sztuka, więc należy wyposażyć się w narzędzia, które pomogą Nam zachwycać gości smakiem i aromatem przyrządzonej przez nas kawy. Najważniejszy jest ekspres do kawy wysokiej jakości, który będzie świadczył o prestiżu miejsca, w którym pracujemy bądź przyjmujemy biznesowych gości. Serwując kawę w biurze, w pierwszej kolejności powinniśmy zapytać o ich preferencje kawowe, zawsze najpierw pytanie kierujemy do kobiety, następnie do mężczyzn. Podanie kawy rozpuszczalnej lub zimnego mleka jest niedopuszczalne, chyba że wcześniej zostaliśmy poproszeni o to przez naszych gości.

Kolejnym ważnym elementem serwowania kawy są naczynia, w których ją podajemy. Zadaniem konkretnego naczynia jest utrzymanie temperatury napoju przez kilkanaście minut. Podczas serwowania filiżanki z kawą warto postawić naczynie na spodku. Po prawej stronie na spodku powinna znajdować się mała łyżeczka, koniecznie skierowana uchwytem w stronę osoby, której podajemy kawę. Kawę najlepiej jest podawać prawą ręką, podchodząc z prawej strony do swojego gościa. Dobrym pomysłem będzie, aby do kawy podać herbatniki lub ciastka korzenne.

Jak podawać espresso?

Poniżej podamy Ci przykład jak podawać jedne z najpopularniejszych kaw. Jako pierwszą kawę weźmy pod lupę espresso. Skąd wzięła się nazwa espresso? Otóż wywodzi się z włoskiego słownika i pochodzi od słowa espressivo, co oznacza wyrazisty, wyraźny, a więc wszystko się zgadza, bo takie powinno być espresso - intensywne, wyraźne i pełne aromatu.

Proces jej zaparzania jest bardzo ściśle określony i należy go przestrzegać, jeśli chcemy otrzymać kawę idealną. Przepuszczanie wody przez zmieloną kawę w ekspresie oscyluje w granicach 25 sekund, z kolei temperatura użytej wody powinna wynosić około 88-92°C. Gdy już przygotujemy espresso, naszym zadaniem jest jak najszybsze zaserwowanie go gościom. Naczynie, w którym będziemy podawać espresso, powinno być niewielkie, czyli najlepiej podawać je w filiżankach, które są nieco podgrzane wcześniej, o czym wspominaliśmy wcześniej. Dodatkowo do espresso powinieneś podać szklankę z niegazowaną wodą i cukier. Wodę można spożywać przed kawą, w trakcie picia lub po spożyciu, wedle uznania naszych gości. Podawana wraz z espresso woda posłuży do oczyszczenia kubków smakowych, by w pełni móc cieszyć się głębią aromatu kawy.

Kolejną popularną kawą jest latte macchiato i również posiada swój własny savoir vivre na jej podawanie. Latte macchiato to kawa, która powstaje podczas bardzo powolnego dolewania espresso do gorącego mleka. Za sprawą tego triku latte macchiato zobrazuje nam trzy warstwy - na samym dole będzie mleko, pośrodku espresso, a na górze mleczna pianka. Kompozycja tej kawy jest bardzo popularna, i powinna być serwowana w przezroczystych szklankach z grubymi ściankami lub kubkach o pojemności minimum 300 ml.

Picie kawy ma swoje reguły?

Zdecydowanie tak i powinniśmy o tym pamiętać, szczególnie wtedy, gdy chcemy serwować ją naszym gościom lub podczas ważnych spotkań biznesowych. Espresso powinno zostać wypite w 3-4 łykach. Można je dosłodzić, natomiast nie można rozcieńczać go wodą. Z kolei kawy mleczne możemy zamieszać łyżeczką, ale nieodpowiednie będzie zjadanie mlecznej pianki za pomocą łyżeczki.

Gdy mieszamy cukier w kawie, to bardzo istotne jest, aby robić to delikatnie, tak, aby nie uderzać głośno łyżeczką o ściany naczynia. Jeśli do kawy były podane herbatniki bądź ciasteczka, pamiętajmy, by nie moczyć ich w kawie.

Serwowanie jak i picie kawy to sztuka i rządzi się swoimi prawami, którymi warto sugerować się, szczególnie wtedy, gdy chcemy podać ją naszym gościom. Odpowiednio przygotowana kawa z pewnością będzie jeszcze lepiej smakować, kiedy zaserwujesz ją w pięknych naczyniach oraz zadbasz o detale podania. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony, gdzie z pewnością dopasujesz odpowiednie akcesoria i dodatki, za sprawą których picie kawy będzie jeszcze przyjemniejsze.

Polecane produkty w tym artykule
Ekspres do kawy Jura WE8 G2 Chrom (EA)
( Brak opinii ) Ekspres do kawy Jura WE8 G2 Chrom (EA)
7 316,26 zł netto 8 999,00 zł brutto 8 999,00 zł 179980 pkt.
Ekspres do kawy Jura J8 Piano Black (EA)
( Brak opinii ) Ekspres do kawy Jura J8 Piano Black (EA)
6 909,76 zł netto 8 499,00 zł brutto 8 499,00 zł pkt.
Ekspres do kawy Jura E6 Piano White (EC)
( Brak opinii ) Ekspres do kawy Jura E6 Piano White (EC)
3 495,12 zł netto 4 699,00 zł 4 299,00 zł brutto 4 299,00 zł 4 699,00 zł pkt.
Przelewowy ekspres do kawy Smeg DCF02PBEU - Błękitny
Przecena
( Brak opinii ) Przelewowy ekspres do kawy Smeg DCF02PBEU - Błękitny
535,77 zł netto 979,00 zł 659,00 zł brutto 659,00 zł 979,00 zł pkt.
Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2023
pixel