Jak spienić mleko roślinne?

Jak spienić mleko roślinne?
Jak spienić mleko roślinne?

Kawa i mleczna pianka to połączenie idealne. Obecnie coraz więcej osób sięga po mleko roślinne, a właściwie napój rośliny, posiadający wiele cennych właściwości. Czy jego spienienie jest możliwe? Jak to zrobić, by uzyskać gęstą i aksamitną piankę? Sprawdź!

Mleko roślinne – alternatywa dla mleka krowiego

Miłośnicy kawy, którzy pragną zrezygnować z mleka odzwierzęcego – mogą sięgnąć po mleko roślinne. Wbrew pozorom, dobrze komponuje się z czarnym naparem i w żaden sposób nie psuje jego smaku. Chcąc zakupić napój możliwie jak najbardziej zbliżony do krowiego, należy zwracać uwagę przede wszystkim na zawartość tłuszczu. Jest on nośnikiem smaku, a więc najlepiej sprawdzi się do latte czy cappuccino.

Aby uniknąć problemów ze spienieniem takiego napoju, należy sprawdzać zawartość białka. Przykładowo, napoje ryżowe posiadają niewielkie ilości białka i są przez to trudne do spienienia. Najpopularniejsze wybory to:

  • mleko sojowe – doskonale się spienia, tworząc piankę o aksamitnej konsystencji, zbliżonej do tej z mleka krowiego, pianka jest trwała
  • mleko migdałowe – jego pianka jest nieco mniej trwała niż w przypadku sojowego, jednak spienienie nie jest problematyczne
  • mleko owsiane – swoją konsystencją przypomina mleko sojowe, pianka jest wysoce wytrzymała, a sam napój neutralny w smaku
  • mleko kokosowe – idealnie sprawdza się do kaw smakowych

Spienianie mleka roślinnego – najczęściej popełniane błędy

Jeśli chcesz dobrze spienić mleko roślinne do kawy, unikaj tych błędów:

  • Podgrzewanie mleka do wyższej temperatury niż 70 stopni Celsjusza – w takich warunkach białko zawarte w napoju zetnie się i wpłynie negatywnie na smak.
  • Zbyt głębokie umieszczenie dyszy manualnej – w efekcie nie uzyskasz aksamitnej pianki, a jedynie doprowadzisz do podgrzania się mleka, odpowiednia głębokość dyszy to ta, przy której mleko wiruje.
  • Spienianie zbyt ciepłego mleka – mleko roślinne można podgrzać przed spienianiem, jednak nie powinno być gorące.

Czym spienić mleko roślinne?

Jeśli posiadasz ekspres do kawy ze wbudowaną dyszą parową – możesz w prosty sposób spienić mleko. Uzyskanie wówczas gęstej i kremowej pianki nie jest skomplikowane. Alternatywą dla takiego rozwiązania jest elektryczny spieniacz do mleka. Wówczas wystarczy wlać mleko w odpowiednie miejsce, zamknąć pokrywę, wcisnąć odpowiedni guzik i gotowe. Wysokiej klasy spieniacze mogą posiadać dodatkowe funkcje, takie jak np. spienianie zimnego mleka.

Tańszą, ale wciąż ciekawą propozycją jest również spieniacz ręczny. Wymaga użycia siły, jednak cały proces nie jest skomplikowany. Trwa zaledwie 20-30 sekund.

Jeśli nie masz pod ręką żadnego spieniacza, możesz również użyć miksera ręcznego. Wystarczy, że do ciepłego płynu włożysz końcówkę miksera i włączysz urządzenie. Pod sam koniec miksowania umieść końcówkę urządzenia przy samej powierzchni, aby uzyskać gęstą i przyjemną piankę. Równie prostą i skuteczną metodą jest zastosowanie trzepaczki. Proces ubijania mleka roślinnego powinien wyglądać tak, jak ma to miejsce w przypadku ubijania białka jaj kurzych. Uzyskanie aksamitnej pianki wymaga czasu i siły, jednak gdy nie masz innego urządzenia pod ręką – jest to świetny sposób.

Chwilowym rozwiązaniem jest także słoik z pokrywką. Pozwala sprawnie uzyskać przyjemną piankę. Wystarczy, że wlejesz mleko roślinne do 2/3 objętości, szczelnie zamkniesz, owiniesz ściereczką oraz zaczniesz potrząsać. Rób to tak długo, aż uzyskasz pożądaną, mleczną piankę. Niezwykle skuteczny i jednocześnie mało popularny sposób spieniania wykorzystuje również french press. Należy przelać mleko roślinne do pojemnika oraz spieniać je poprzez ruchy góra-dół. Tak spienione mleko jest aksamitne, gęste i doskonale sprawdza się do tworzenia latte artów. Należy jednak unikać sytuacji, w której pomiędzy elementem spieniającym a mlekiem będzie wolne powietrze. Doprowadzi to do powstania pęcherzyków powietrza.

Spienienie mleka roślinnego nie jest wcale skomplikowane. Wystarczy trzymać się kilku podstawowych zasad, dzięki którym uzyskasz aksamitną i gęstą piankę.

Autor: Julia Mendrela

Polecane produkty w tym artykule
French Press RAFAELLA 350 ml - NIEDOSTĘPNY
( Brak opinii ) French Press RAFAELLA 350 ml - NIEDOSTĘPNY
30,89 zł netto 37,99 zł brutto 37,99 zł 759.80 pkt.
Elektryczny spieniacz do mleka Bialetti Milk Frother MK01
Przecena
( Brak opinii ) Elektryczny spieniacz do mleka Bialetti Milk Frother MK01
243,09 zł netto 399,00 zł 299,00 zł brutto 299,00 zł 399,00 zł 5980 pkt.
Ręczny spieniacz do mleka Bialetti Tuttocrema 330ml
Przecena
( Brak opinii ) Ręczny spieniacz do mleka Bialetti Tuttocrema 330ml
94,30 zł netto 171,99 zł 115,99 zł brutto 115,99 zł 171,99 zł 2319.80 pkt.
Spieniacz do mleka Smeg MFF11PBEU - Błękitny
Przecena
( Brak opinii ) Spieniacz do mleka Smeg MFF11PBEU - Błękitny
559,35 zł netto 969,00 zł 688,00 zł brutto 688,00 zł 969,00 zł 13760 pkt.
Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2023
pixel