Cupping to specjalna technika degustacji kawy, w której profesjonalnie określa się rodzaj smaku i aromatu kawy, porównując ze sobą różne rodzaje kaw. Technika ta pozwala na rozpoanianie aromatów i smaków zawartych w kawie oraz ewentualnych defektów.
KAWA - baza wiedzy
Kopi Luwak to rodzaj kawy, której cena przyprawia o zawrót głowy niejednego laika kawy. Gatunek tej kawy pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Tam właśnie żyje niewielki ssak Łaskun Muzang, który w pewnym stopniu przyczynia się do produkcji tej kawy.
Staję się tak, ponieważ zwierze to zjada najlepsze owoce kawowca, których jednak nie trawi w całości, a jedynie miąższ.
Na całym świecie uprawia się kawę - wyróżniamy dwa główne gatunki: Arabika oraz Robusta, na których opiera się cała światowa produkcja kawy.
Uprawa każdego gatunku kawy wymaga specjalnych warunków klimatycznych oraz większej lub mniejszej opieki, czynniki te uzależnione są od rodzaju uprawianego gatunku.
Główne gatunki kawy na świecie to Arabika i Robusta, różnią się od siebie głównie miejscem pochodzenia i "charakterem" - szacuje się że 98% światowej produkcji kawy przypada właśnie na te dwa gatunki.
Arabika to gatunek kawy, który stanowi około 70% całej światowej produkcji kawy. Mimo tego iż Arabika jest trudniejsza w uprawie i mniej odporna na szkodniki i czynniki atmosefryczne niż robusta to uprawia się jej więcej ze względu na jej walory smakowe i aromatyczne, które są zdecydowanie lepsze aniżeli w ziarnach robusty. Kawa Arabika uprawiana jest głównie w Brazylii oraz Kolumbii na wysokościach powyżej 700 m n.p.m. i wymaga klimatu tropilkanego. Ziarna kawy Arabika charakteryzują się podłużnym kształtem i jasną, falistą bruzdą po środku oraz niewielką zawartością kofeiny (około 1% do 1,7%).
Jeśli jesteś smakoszem codziennej małej czarnej, z pewnością nie raz zastanawiałeś się, co zrobić, ażeby zachować jak najwięcej cennych smaków i aromatów, świeżo zakupionej kawy. W tym artykule postaramy się Ci pomóc i przedstawić kilka sposób, jak szczelnie przechować kawę.
Kawa to napój z ziaren kawowca, które podlegają specjalnej obróbce w wyniku której są palone lub pieczone, a następnie mielone. Krzew kawowca pochodzi z Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu p.n.e. z dziko rosnącego kawowca zebrano ziarna i ugotowano je, w takiej też postaci ją spożywano.