KAWA - baza wiedzy

Kawa dla koneserów, którzy potrafią docenić pełnie smaku zawartą w malutkiej porcji kawy. Ristretto bo o tym rodzjau kawy dziś piszemy jest nieco mniejszą wersją kawy espresso. Przygotowanie kawy ristretto wygląda identycznie jak kawy espresso jednak używamy nieco mniej wody i skaracamy czas ekstrakcji, tak by finalnie w naszej filiżance znalazło się około 15-20 ml esencjonalnej, gęstej kawy. Skrócenie czasu parzenia kawy sprawia, że ristretto ma jeszcze mniej kofeiny niż espresso, a przy tym zachowuje pełnie smaku i aromatu. 

Przeczytaj więcej

Nowa kawa w naszej ofercie to zdecydowanie propozycja dla prawdziwych miłośników dobrego smaku. Włoska kawa producenta Caffe Del Faro zachwyciła nas od samego początku. Pomimo krótkiej działalności palarnia kawy Caffe Del Faro osiągnęła naprawdę sporo: 2 miesjce za najlepsze espresso, cappuccino oraz koktajl kawowy na zawodach "Italian Barista Championship" w 2015 oraz 2 miejsce w kategorii najlepszej palarni kawy na zawodach "Italian Coffee Roasting Championship 2015". Nagrody które otrzymała palarnia utwierdzają nas w przekonaniu o wysokiej jakości ich kaw, które zdecydowanie powinieneś spróbować!  

Przeczytaj więcej

Kawa to najchętniej spożywany przez nas napój, wokół niej coraz częściej prowadzone są różne eksperymenty i testy mające na celu zbadanie wpływu kawy na nasz organizm. 
Jakiś czas temu naukowcy postanowili zbadać jak spożywanie kawy wpływa na naszą pamięć. Okazało się, że wypicie jednej filiżanki kawy ma bardzo korzystny wpływ na długotrwałe zapamiętywanie. Eksperyment został przeprwadzony na 160 osobach, które na codzień nie spożywały produktów zawierających kofeinę. 

Przeczytaj więcej

Kawa po turecku

Kawa po turecku to sposób na przygotowanie intensywnego, słodkiego, czarnego napoju kawowego ze zmielonej kawy ziarnistej. Bardzo często spotykamy się z błędnym przekonaniem iż parzenie kawy po turecku to zalewanie zmielonej kawy wrzątkeim w szklance czy filiżance, jednak przygotowanie prawdziwej kawy po turecku wymaga nieco więcej cierpliwości i umiejętności. 

Kawa po turecku ma głęboki smak i bardzo ciemny kolor, a jej walory zawdzięcza się odpowiednio drobno zmielonej kawie ziarnistej. 

Przeczytaj więcej

Kawa mrożona to idealny sposób na orzeźwienie w letnie dni, każdy miłośnik kawy ma własny przepis na ten specjał kawowy. Przepisów na kawę mrożoną oraz metod na jej przygotowanie jest bardzo wiele, dziś chcielibyśmy Wam zaprezentować przepis na mrożoną kawę jagodową, którą bez większych problemów można przygotować w domowym zaciszu. 
 
Do przygotowania tej wersji kawy mrożonej potrzebnę będą: mleko, jagody,lody waniliowe oraz porcja espresso.  

Przeczytaj więcej

Cappuccino to włoski specjał kawowy znany na całym świecie. Ten rodzaj kawy został odkryty przez zakonników ze wspólnoty Braci Kapucynow - po włosku Cappuccini. Kawa cappuccino to połączenie porcji kawy espresso z odpowiednio spienionym mlekiem, które ma konsystnecje przypominającą jogurt. Poprawnie przygotowana kawa cappuccino na powierzchni ma mleko z brązową, kawową obwódką. Odpowiednia technika nalewania mleka do kawy pozwala na stworzenie różnych, finezyjnych wzorów nazywanych latte art.

Przeczytaj więcej

Crema

Crema to wierzchnia warstwa kawy espresso, powstająca w wyniku parzenia kawy w ekspresie ciśnieniowym. Jej głównym zadaniem jest ochrona aromatu kawy skrywającego się pod jej powierzchnią, tak aby dopiero po jej rozdzielniu aromat mógł się w pełni ulotnić z filiżanki. Crema na kawie powinna być równomierna, tj. powinna pokrywać całą powierzchnię kawy, mieć jasno brązowy kolor oraz charakterystyczne ciemnejsze przebarwienia nazywane tygrysimi cętkami. Crema to bardzo ważny element kawy espresso po jej wyglądzie możemy ocenić czy kawa zostala poprawnie przygotowana.

Przeczytaj więcej

Co to jest Tamper?

Tamper to przedmiot służący do ubijania kawy w portafiltrze, jest podstawowym wyposażeniem każdego posiadacza ciśnieniowego ekspresu kolbowego. Dzięki niemu będziesz w stanie równo ubić kawę i przygotować ją w odpowiedni sposób. To w jaki sposób ubijemy kawę bardzo mocno wpływa na finalny smak kawy w naszej filiżance. Im lżejsze ubicie kawy tym woda ma łatwiejszą drogę do filiżanki, z kolei im mocniej ubijemy kawę tym będzie ona stawiałą większy opór wodzie i czas parzenia kawy się wydłuży.  

Przeczytaj więcej

Mielenie kawy to szalenie istotny element w procesie jej parzenia. Bardzo mało osób wie jak istotny jest młynek do kawy i zwraca uwagę na jakość młynka i jego mielenia. Nawet najlepszą kawę możemy zepsuć nieodpowiednim zmieleniem, przez które nie zaparzy się ona w poprawny sposób, warto więc zainteresować się tematem i wybrać najlepszy młynek do kawy dla swoich potrzeb. 
 
Przeglądając oferty sklepów zauważyć można że dostępne są młynki żarnowe oraz nożowe, a także ręczne i automatyczne. To jaki młynek powinniśmy wybrać jest uwarunkowane głównie sposobem w jaki najczęściej parzymy kawę oraz naszym zapotrzebowaniem na zmieloną kawę. Parzenie kawy w ekspresie ciśnieniowym wymaga od nas dość drobnego zmielenia kawy, dlatego wybierając młynek musimy zwrócić uwagę na jego minimalną grubość mielenia kawy oraz możliwość płynnej regulacji. 

Przeczytaj więcej

Będąc miłośnikiem kawy, który co dzień rano parzy ją w swój ulubiony sposób zapewne często stajesz przed trudnym wyborem - jaką kawę wybrać tym razem? Półki sklepowe oraz oferty sklepów z kawą uginają się od rodzajów kawy zachęcając kolorowymi opakowaniami oraz wyniosłymi opisami, czym jednak najlepiej sugerować się wybierając kawę?
 
Ten artykuł ma na celu przedstawienie najważniejszych cech, na które powinniśmy zwrócić uwagę podczas wyboru kawy. Zapewne część z Was ma swoją ulubioną kawę jednak myślę, że czasem warto odejść od schematu i spróbować czegoś nowego - na rynku jest tak wiele kaw, że z całą pewnością możesz trafić na lepszą niż poprzednio. 

Przeczytaj więcej
pixel