Blog
- prawidłowo przyrządzić każdy rodzaj kawy
- rozróżniać różne rodzaje i gatunki kawy
- odpowiednio spienić mleko i przygotować artystyczne kawy (latte art)
- doradzić klientowi przy wyborze kawy
- dbać o ekspres do kawy
Napój wynaleziony około 5000 lat temu w Chinach powstaje z dekoracyjnego krzewu o dużych, skórzastych, ciemnozielonych liściach, którego tylko górna część nadaje się do
sporządzania naparu. Krzew ten rośnie w rejonach górskich, gdzie panuje czyste powietrze, duże nasłonecznienie oraz wysoka wilgotność
Poszukując najlepszej dla siebie kawy (mieszanki) należy wziąć pod uwagę głównie to, w jaki sposób będzie ona przyrządzana. Dostępne na rynku kawy różnią się nie tylko jakością ziaren czy proporcją użytych odmian, ale też sposobem prażenia (wypalenia ziaren).
Do przygotowania wybornej kawy cappuccino lub Latte będziemy potrzebowali odpowiednio spienionego mleka o delikatnej, kremowej konsystencji. Do przygotowania takiego mleka potrzebny nam będzie dzbanek do spieniania mleka wykonany ze stali nierdzewnej, o szerokim dnie zwężającym się ku górnej części.
Aby zapewnić doskonałą jakość kawy za każdym razem należy dbać o ekspres do kawy i od czasu do czasu go wyczyścić oraz odkamienić. Jak wiadomo kamień w ekspresach osadza się bardzo szybko i konieczne jest jego usuwanie. Aby zapobiedz osadzaniu się kamienia należy używać filtrów do wody, wtedy proces odkamieniania ekspresu będzie rzadką czynnością. Czyszczenie ekspresu to czynność niezależna od filtrów wody i powinniśmy ją okresowo wykonywać.
- 1
- 2