Zielona herbata - podstawowe informacje i właściwości
Zielona herbata jest najstarsza ze wszystkich herbat i produkowana jest z tych samych liści co herbata czarna.
Zieloną herbatę wyróżnia brak procesu fermentacji lub jego zmniejszenie do minimum, dzięki temu zwykle kojarzona jest ze zdrowym stylem życia. Również jako jedyna herbata posiada najwięcej gatunków, które różnią się między sobą wyglądem zewnętrznym, smakiem, aromatem i jakością. Herbata zielona zawiera wiele witamin (A, B, B2, C, E) oraz dodatkowo dużo innych składników odżywczych, które wpływają hamująco na proces starzenia się organizmu. Spożywana regularnie i przez dłuższy czas daję zauważalną poprawę samopoczucia i lepsze funkcjonowanie naszego ciała.
Napar z zielonej herbaty ma charakterystyczny, zielonkawo żółty kolor o łagodnym i przyjemnym aromacie. Smak tego naparu uzależniony jest od wielu czynników, ale bez żadnych dodatków wyróżnia się delikatnością o wyczuwalnej nucie goryczy. Napar z pierwszego parzenia jest pobudzający, natomiast z drugiego uspokajający.
Codzienne spożywanie tej wyjątkowej i cenionej w świecie herbaty zielonej, sprawi, że poznamy i docenimy jej niesamowity smak i aromat.
Tajniki przygotowania naparu z tej wyjątkowej - zielonej herbaty poznacie w osobnym artykule, lecz już dziś namawiamy was to zapamiętania starej chińskiej zasady: "Herbata odda wszystko, co w niej tkwi, jeśli otrzyma wszystko czego potrzebuje"
Zielona herbata ma wiele właściwości, m.in. :
- hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym i zwiększa wydzielanie soków trawiennych
- zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca poprzez obniżenie ciśnienia krwi
- przeciwdziała zakrzepom krwi, wzmacniając naczynia krwionośne
- chroni zęby przed próchnicą, dzięki zawartości fluoru
- bogata w garbniki, zapobiegające nowotworom
- wspomaga odchudzanie, poprzez przyśpieszony metabolizm
- pomaga w pozbyciu się toksyn z organizmu, ponieważ pobudza działanie pęcherza moczowego