Plantacje kawy na świecie
Kawa to jeden z podstawowych artykułów spożywczych i najważniejszych surowców handlowych na świecie, uprawia się ją w blisko 70 krajach na całym świecie, z których niektóre regiony specjalizują się w odrębnych gatunkach.
Największym producentem kawy jest Brazylia, która wytwarza 1/3 kawy z całego światowego rynku. Wzgórza Południowo-Środkowej Brazylii pokryte są ogromną ilością drzew kawowca, jednak żaden z uprawianych tam gatunków kawy nie plasuje się w czołówce najlepszych na świecie kaw. W Brazylii kawa jest fundamentalnym elementem gospodarki, obecnie uprawia się tam ponad 2 miliony hektarów pól kawowych.
Najchętniej uprawiane w Brazylii odmiany kawy to: Bourbon, Catuai, Mundo Novo oraz Typica. Wszystkie kawy pochodzące z Brazylii charakteryzują się wysublimowanym, łagodnym smakiem zupełnie pozbawionym kwaskowatości, a w ich smaku bardzo często wyczuć można delikatnie czekoladowe nuty.
Kolejnym bardzo dużym producentem kawy jest Wietnam, na który przypada około 1,17 mln ton kawy rocznie, głównie jest to robusta. Do Wietnamu kawa dotarła w połowie XIX wieku, gdy francuscy misjonarze zasadzili drzewa kawowca wokół miasta Tonkin, na dzisiejszy dzień Wietnam jest wiodącym producentem kawy.
Miejscem o którym koniecznie trzeba wspomnieć mówiąc o uprawie kawy jest Kolumbia, w której uprawia się blisko 0,88 mln ton kawy rocznie. Środkowa Kolumbia podzielona jest z północy na południe 3 pasami gór, z których część środkowa i wschodnia produkują najlepsze kawy. Ziarna typowo kolumbijskiej kawy są obrabiane metoda mokrą. W Kolumbii kawa uprawiana jest w zaciszu małych gospodarstw domowych na żyznej, powulkanicznej glebie. Kawy z Kolumbii odznaczają się niepowtarzalnym smakiem oraz orzechowo-karmelowym aromatem, najpopularniejsze odmiany kawy Kolumbijskiej to Medellin i Excelso.
Indonezja to kolejne Państwo, które uprawia bardzo dużą ilość kawy, ziarna stamtąd pochodzące różnią się jakością i są sprzedawane zazwyczaj pod nazwami wysp z których się wywodzą.
Indyjska uprawa kawy zlokalizowana jest na południu kraju, najlepsze gatunki pochodzące z Indii są stonowane w smaku z umiarkowaną kwaskowatością. Indyjskie uprawy kawy to około 0,28 mln ton rocznie.
Główna giełda na której odbywa się skup i sprzedaż kawy to Nowojorska Giełda Kawy i Cukru, zaś największy port przeładunkowy kawy znajduje się w Hamburgu.
Zobacz także: