Czarna herbata - podstawowe informacje i właściwości
Herbata czarna do której zaliczane są Assam, Cejlon pochodzące z Sri Lanki, Dareeling z Indii i inne pochodzące z Chin, Indii i Afryki to najpopularniejsza herbata w Polsce i pochodzi z tych samych liści co herbata zielona, jednak zostaje poddana pełnemu procesowi fermentacji. W każdym regionie upraw wyróżnia się inne procesy jakim poddawane są zielone liście herbaty, jednak podstawowymi jakie można wyróżnić są: więdnięcie, zwijanie, skręcanie, fermentowanie i suszenie. Czarna herbata wyróżnia się jasno lub ciemnoczerwonym naparem o bardzo przyjemnym aromacie.
Herbata czarna posiada wiele właściwości m.in.:
- Zawiera dużo teiny, przez co działa pobudzająco.
- Ma działanie antybakteryjne w układzie pokarmowym i wzmaga wydzielanie soków trawiennych.
- Zmniejsza ciśnienie krwi, przez co również wystąpienie chorób serca.
- W pewnym stopniu chronią zęby przed próchnicą, dzięki zawartości fluoru.
- Flawonoidy zawarte w tej herbacie wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziałają zakrzepom krwi.
- Zawiera dużo garbników, które są wydzielane podczas długiego parzenia, zmniejszające ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje raka.
- Z dodatkiem cytryny i miodu działa napotnie, co pomaga w wygrzaniu organizmu i zwalczaniu infekcji.
W osobnym artykule przedstawimy Wam dokładny opis parzenia czarnej herbaty.
Polecane produkty w tym artykule
( Brak opinii )
Czarna herbata Ronnefeldt Leaf Cup Darjeeling Summer Gold 15x2,5g
26,82 zł netto
32,99 zł
brutto
32,99 zł
659.80
pkt.
( Brak opinii )
Czarna herbata Ronnefeldt Queen of Cherry® 100g
26,01 zł netto
31,99 zł
brutto
31,99 zł
639.80
pkt.
( Brak opinii )
Czarna herbata Ronnefeldt Teavelope Earl Grey 25x1,5g
22,76 zł netto
27,99 zł
brutto
27,99 zł
559.80
pkt.
Podziel się swoim komentarzem z innymi