Przepisy na kawę

Kategoria "Przepisy na kawę" jest przeznaczona dla osób, które kochają kawę pod każdą możliwą postacią i nie boją się otwierać na to, co nowe.
Jeśli kawa dla Ciebie to coś więcej niż poranny zastrzyk kofeiny i lubisz eksperymentować z jej smakiem, to znajdujesz się w odpowiednim miejscu.

Przedstawimy Ci wiele interesujących sposobów na zaparzenie kawy, które sprawią, że wywołasz fascynację wśród swoich znajomych.
Przepisy na kawę parzoną metodami alternatywnymi to obowiązkowa pozycja dla każdego, kto proces parzenia traktuje jako swoisty rytuał.
Dowiesz się jak idealnie zaparzyć kawę w chemeksie, dripie czy aeropressie, aby sprawiało Ci to radość i przede wszystkim smakowało.

Poznasz niezwykłe, ale proste przepisy, dzięki którym kawa w Twojej filiżance osiągnie nowy, wyższy poziom smaku.
W ciekawy sposób przekażemy Ci wiedzę jak w domu przygotować kawę z przyprawami oraz z dodatkiem sosów i syropów Monin.
Po przeczytaniu naszych przepisów na kawę nauczysz się jak przygotować niezwykłą kawę, która swoim smakiem, aromatem oraz formą zrobi furorę podczas rodzinnych spotkań.

Wykorzystaj przepisy na kawę od Konesso.pl

Kawa mrożona to idealny sposób na orzeźwienie w letnie dni, każdy miłośnik kawy ma własny przepis na ten specjał kawowy. Przepisów na kawę mrożoną oraz metod na jej przygotowanie jest bardzo wiele, dziś chcielibyśmy Wam zaprezentować przepis na mrożoną kawę jagodową, którą bez większych problemów można przygotować w domowym zaciszu. 
 
Do przygotowania tej wersji kawy mrożonej potrzebnę będą: mleko, jagody,lody waniliowe oraz porcja espresso.  

Przeczytaj więcej

Aeropress to bardzo proste w użyciu urządzenie, które można ze sobą zabrać dosłownie wszędzie i zaparzyć kawę. Jeżeli jesteś smakoszem kawy to koniecznie powinieneś poznać to urządzenie i jego zasadę działania. 
 
Banalnie prosta konstrukcja oraz trwały materiał z którego został wykonany Aeropress to ogromne plusy, dzięki którym parzenie kawy stanie się dla Ciebie prawdziwą przyjemnością. Sprawdź jak działa Aeropress i sam przygotuj kawę o niepowtarzalnym smaku. 

Przeczytaj więcej

Włoska kawa z kawiarki w Twoim domu? Czemu nie, dziś w skrócie opiszemy jak prawidłowo zaparzyć kawę w kawiarce i na co warto zwrócić uwagę podczas jej parzenia. 

Dzięki prostocie użycia i niskiej cenie kawiarki zdobyły ogromną sławę wśród smakoszy kawy, to doskonała alternatywa dla kawy z kawiarni czy ekspresu ciśnieniowego. Poprawnie zaparzona kawa z kawiarki nieco przypomina espresso - to intensywny, aromatyczny napar o niewielkiej pojemności. 

 

Przeczytaj więcej

Espresso to włoski specjał kawowy, który powstaje w wyniku przetłoczenia wody pod ciśnieniem około 9 bar przez ziarna świeżo zmielonej kawy. Prawdziwa esencja smaku kawy zawarta w niewielkiej filiżance, na powierzchni kawy espresso powinna znajdować się brązowa pianka nazywana cremą. 
 
Klasyczna kawa espresso to 25 ml gęstego, intensywnego w smaku naparu. Kawa espresso jest bazą do większości napojów kawowych takich jak kawa latte czy kawa cappuccino. 

Przeczytaj więcej

Latte to mleczny specjał kawowy, którego przygotowanie jest bajecznie proste. Klasyczna wersja kawy latte to połączenie spienionego mleka z porcją kawy espresso, jednak coraz częściej można spotkać różne wariacje latte z dodatkami: syrop do kawy, cynamon, miód.
 
Dominującym składnikiem w kawie latte jest mleko, jednak najważniejsza jest odpowiednio dobrana i zaparzona kawa. W zależności od tego jaką mieszankę kawy użyjemy otrzymamy napój o delikatnym, subtelnym smaku lub nieco mocniejszym z wyczuwalnym "kawowym charakterem"

Przeczytaj więcej

Bardzo prosty przepis na orzeźwiającego drinka kawowego - espresso z tonikiem oraz sokiem pomarańczowym. 

Ostatnio w całym świecie kawowym zrobiło się głośno o kawie z tonikiem, postanowiliśmy sprawdzić ten wynalazek i dziś przedstawiamy Wam przepis na kawę z tonikiem i sokiem pomarańczowym. Dodatek soku pomarańczowego sprawia, że przygotowany napój ma przyjemny aromat i delikatnie cytrusowy smak. 

Przygotowanie tego drinka na bazie kawy espresso jest banalnie proste i nie wymaga dużych nakładów pracy.  

Przeczytaj więcej

Egzotyczny, orzeźwiający smak, który z pewnością zaskoczy Twoich gości. Espresso romano to bardzo prosta w przygotowaniu kawa, która na długo pozostanie w Twojej pamięci. Do prawidłowo przygotowanego espresso wystarczy wrzucić plastrek cytryny lub skórkę sparzonej cytryny

Przeczytaj więcej

Bardzo prosty i przyjemny przepis na kawę z miodem. Jeżeli znudził Ci się smak tradycyjnej kawy cappuccino to koniecznie spróbuj kawy cappuccino z miodem według naszego przepisu. 

Przeczytaj więcej

Kawiarka to jeden z najpopularniejszych sposóbów na przygotowanie kawy w domowym zaciszu. Bardzo proste, a jednocześnie funkcjonalne urządzenie, które zdobyło ogromną popularność i uznanie na całym świecie. 

Czym różnią się od siebie kawiarki dostępne na rynku? Czy lepsze są kawiarki aluminiowe czy stalowe? Jaką kawiarkę wybrać? 

Przeczytaj więcej
pixel