Espresso - włoska kawa z zasadami
Espresso
Espresso to kawowy napar powstały w wyniku zaparzenia zmielonych ziaren kawy - esencja smaku zawarta w niewielkiej porcji
aromatycznego naparu. Nazwa espresso doskonale odzwierciedla sposób przygotowania tej kawy, błyskawiczny, ekspresowy
przepływ wody przez zmielone ziarna. Jednak nazwa espresso nie do końca pochodzi właśnie stąd - prawdopodobnie wzięła
się od włoskiego przymiotnika espressivo co oznacza wyrazisty.
Poprawnie zaparzona kawa espresso na powierzchni ma orzechowo - brązową piankę nazywaną cremą.
JAK ZAPARZYĆ ESPRESSO? ZASADY PRZYGOTOWANIA I PODAWANIA:
Klasyczną kawę espresso parzy się z około 7 gram świeżo zmielonej kawy. Ciśnienie wody przepływającej przez drobinki
kawy powinno wynosić 9 bar, a jej temperatura powinna być w granicach 88 - 92 °C.
Ile ml ma
espresso? W ciągu około 25 sekund ekstrakcji kawy powinniśmy uzyskać 25 ml gęstego naparu w
filiżance. Kawę espresso serwuje się w podgrzanych, niewielkich filiżankach o pojemności około 70
ml.
CZEMU DO ESPRESSO PODAJE SIĘ WODĘ?
Bardzo często w kawiarni czy restauracji do filiżanki espresso otrzymamy dodatkowo szklaneczkę wody, która ma za zadanie oczyszczenie kubków smakowych przed skosztowaniem kawy. Przepłukanie kubków smakowych jamy ustnej ma pozwolić na rozkoszowanie się pełnią smaku esencjonalnego espresso. Usunięcie wszelkich pozostałości innych substancji smakowych pozwoli na odkrycie prawdziwego, pełnego smaku kawy.
Espresso i specjały kawowe na jego bazie:
Espresso jest bazą do większości napojów kawowych, chociażby do takich jak cappuccino czy latte. Na przestrzeni lat pojawiło się kilka wariacji kawy espresso:
- Ristretto - nazywane również "corto" to bardziej intensywna, mniejsza pojemnościowo kawa o objętości około 15 ml, Przygotowana w ten sposób kawa w filiżance o pojemności 250 ml posiada około 70-140 mg kofeiny. Różne proporcje kawy i wody mogą wpływać na różnice w ilości kofeiny.
- Espresso lungo - to przedłużone espresso o zwiększonej objętości,
- Coretto - espresso "wzmocnione" dodatkiem alkoholu, zazwyczaj grappy, brandy lub whisky,
- Espresso doppio - to podwójne espresso, dwie porcje kawy podane w jednej nieco większej filiżance. Kawa doppio to idealna propozycja na rozpoczęcie intensywnego dnia.
- Espresso Macchiato - porcja kawy espresso z niewielkim dodatkiem spienionego mleka.
Ristretto
Espresso
Espresso dopio
Espresso Macchiato
OCENA KAWY ESPRESSO:
Poprawnie zaparzone espresso ocenia się w czterech podstawowych testach:
- Ocena wzrokowa - polega na ocenie jakości powstałej na powierzchni cremy, która powinna mieć orzechowy kolor z widocznymi ciemnoczerwonymi smugami. Grubość cremy na powierzchni kawy espresso powinna wynosić około 3 mm. Pianka powstała na powierzchni kawy powinna być trwała i powinna zachować swój wygląd przez kilka minut.
- Ocena zapachu - to określenie aromatu unoszącego się z filiżanki. Kawa espresso powinna mieć intensywny, przyjemny aromat. W zależności od rodzaju kawy z której zostało przygotowane espresso może on być np. winny, kwiatowy, orzechowy, czekoladowy.
- Ocena smaku - powinna być przeprowadzona w dwóch filiżankach - jedna porcja kawy posłodzona, a druga o naturalnym smaku. Głównym celem tej oceny jest określenie czy kawa ma przyjemny czy raczej nieprzyjemny smak. Ocena smaku wiąże się z określeniem tego co wyczuwamy w naszej filiżance: nuty słodkie, owocowe, cytrusowe, czekoladowe, a czasem nieprzyjemne defekty kawy.
- Ocena ogólna - to podsumowanie wszystkich poprzednich ocen. Krótko mówiąc określenie czy kawa jest dobra i czy jej wygląd i aromat odpowiadają pewnym standardom.
Wartości odżywcze kawy espresso w 100 g
Wartość energetyczna | 8 kcal |
Tłuszcz | 0.2 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 0,1 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 0,1 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 0 g |
Kwasy tłuszczowe trans | 0 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sód | 14 mg |
Potas | 115 mg |
Węglowodany | 1,7 g |
Błonnik | 0 g |
Cukry | 0 g |
Białko | 0,1 g |
Kofeina | 212 mg |
Witamina A | 0 IU |
Wapń | 2 mg |
Witamina D | 0 IU |
Witamina B12 | 0 µg |
Kwas askorbinowy | 0,2 mg |
Żelazo | 0,1 mg |
Witamina B6 | 0 mg |
Magnez | 80 mg |