Jak zrobić kawę mrożoną? Jagodowa, mrożona kawa
Kawa mrożona to doskonały sposób na orzeźwienie w gorące letnie dni, które zbliżają się do nas dużymi krokami. Każdy miłośnik kawy ma własny przepis na kawę mrożoną, ciężko zliczyć odmiany i rodzaje kawy mrożonej podawanej w lokalach, a co dopiero takiej przygotowywanej w domu gdzie ogranicza nas jedynie wyobraźnia.
Przepisów na kawę mrożoną oraz metod jej przygotowania jest naprawdę bardzo dużo, mamy możliwość mieszania smaków i składników wedle swojego uznania. Dziś chcielibyśmy zaprezentować przepis na mrożoną kawę jagodową, którą z powodzeniem podajemy w naszej kawiarni.
Do blendera lub wysokiego naczynia wlewamy 150 ml mleka i dodajemy jagody (w zależności od pory roku możemy wykorzystać świeże lub mrożone owoce). Następnie dodajemy odmierzoną porcję lodów waniliowych i dolewamy przygotowaną wcześniej kawę. Całość blendujemy na wysokich obrotach przez około 40 sekund, a jeżeli blendujemy mikserem ręcznym to do momentu uzyskania jednolitej konsystencji napoju.
Zmiksowaną kawę mrożoną przelewamy do wysokiej szklanki i na górze dekorujemy bitą śmietaną i posypką czekoladową lub kakao.
Przygotowana w ten sposób kawa mrożona z pewnością zaskoczy Ciebie oraz Twoich gości. Spróbuj samodzielnie wykonać tą wersje kawy mrożonej i podziel się nami swoją opinią na temat przepisu.
Przepisów na kawę mrożoną oraz metod jej przygotowania jest naprawdę bardzo dużo, mamy możliwość mieszania smaków i składników wedle swojego uznania. Dziś chcielibyśmy zaprezentować przepis na mrożoną kawę jagodową, którą z powodzeniem podajemy w naszej kawiarni.
Składniki potrzebne do przygotowania jagodowej kawy mrożonej
- 150 ml zimnego mleka;
- około 20 gramów świeżych bądź mrożonych jagód;
- około 50 gramów lodów waniliowych (2 spiczaste, pełne łyżki stołowe)
- 25 ml espresso lub kawy parzonej przy pomocy kawiarki
Jak przygotować kawę mrożoną z jagodami?
Przygotowanie tej wersji kawy mrożonej jest banalnie proste i można ją bez problemu wykonać w warunkach domowych.Do blendera lub wysokiego naczynia wlewamy 150 ml mleka i dodajemy jagody (w zależności od pory roku możemy wykorzystać świeże lub mrożone owoce). Następnie dodajemy odmierzoną porcję lodów waniliowych i dolewamy przygotowaną wcześniej kawę. Całość blendujemy na wysokich obrotach przez około 40 sekund, a jeżeli blendujemy mikserem ręcznym to do momentu uzyskania jednolitej konsystencji napoju.
Zmiksowaną kawę mrożoną przelewamy do wysokiej szklanki i na górze dekorujemy bitą śmietaną i posypką czekoladową lub kakao.
Przygotowana w ten sposób kawa mrożona z pewnością zaskoczy Ciebie oraz Twoich gości. Spróbuj samodzielnie wykonać tą wersje kawy mrożonej i podziel się nami swoją opinią na temat przepisu.
Polecane produkty w tym artykule
Promocja
( Brak opinii )
Kawa ziarnista Pellini Top 1kg
81,29 zł netto
114,99 zł
99,99 zł
brutto
99,99 zł
114,99 zł
1999.80
pkt.
Bestseller
( Brak opinii )
Kawa ziarnista La Brasiliana Marfisa 1kg
71,54 zł netto
87,99 zł
brutto
87,99 zł
1759.80
pkt.
( Brak opinii )
Kawa ziarnista Caffe del Faro Suprema 100% Arabica 1kg
117,88 zł netto
144,99 zł
brutto
144,99 zł
2899.80
pkt.
( Brak opinii )
Kawa ziarnista Caffe del Faro Espresso Italiano 1kg
87,80 zł netto
107,99 zł
brutto
107,99 zł
2159.80
pkt.
Podziel się swoim komentarzem z innymi