Kawy z wyczuwalnym smakiem karmelizowanych owoców
Kawa ziarnista Johan & Nyström Espresso Isola 500g - NIEDOSTĘPNY
Średnio palona mieszanka arabiki i robusty w proporcjach 85/15, która pochodzi ze szwedzkiej palarni Johan & Nystrom. Espresso Isola doskonale nadaje się do przygotowania włoskiego espresso i najlepiej smakuje bez dodatku mleka.
Przeczytaj dalej- Skład: 85% Arabika, 15% Robusta
- Stopień palenia: Średni
- Zawartość kofeiny: Średnia
- Rodzaj: Kawa ziarnista
- Palarnia: Szwecja
- Opakowanie: 500g
- Przeznaczenie : Do ekspresu automatycznego Do ekspresu kolbowego
- Polecana do: Espresso Kawa czarna
- Blend czy Single: Blend / Mieszanki
- Pochodzenie ziaren: Brazylia Etiopia Indie Uganda Nikaragua
- Gorycz: Średnia
- Słodycz: Delikatna
- Intensywność smaku: Mocna
- Wyczuwalne smaki: Migdały Karmelizowane owoce
- Crema: Trwała
- Sposób przygotowania: Ekspres automatyczny Ekspres przelewowy French Press Kawiarka Tradycyjny Ekspres kolbowy
Kawa jest wyjątkowym produktem, który ma bardzo różnorodny i bogaty profil smakowy. Chociaż smak kawy głównie kojarzymy z goryczą, to przeważnie jest to zasługa ciemnego wypalenia ziaren. Podczas długiego procesu palenia ziarna nabierają posmaku spalenizny i tracą swoje naturalne właściwości smakowe. Zdecydowanie bogatszy smak mają kawy jasno lub średnio palone, a wyczuć możemy w nich najróżniejsze nuty.
Karmelizowane owoce wyczuwalne w smaku kawy
Na naturalny smak kawy wpływ ma między innymi klimat panujący w danym regionie, temperatura oraz pogoda panująca na plantacji, ale także żyzność gleby czy nawet sąsiedztwo innych roślin. Przede wszystkim w smaku kawy możemy dostrzec kwasowość, słodycz i gorycz, a zagłębiając się dokładniej wyczujemy nuty typowe dla innych produktów. Takimi nutami może być posmak charakterystyczny dla karmelizowanych owoców. Kawy z wyczuwalnym smakiem karmelizowanych owoców możesz znaleźć w sklepie Konesso.pl.