Poznaj swoją palarnię kawy - COFFEE PLANT
Kultura picia kawy i świadomość konsumentów w Polsce nieustannie się zwiększa, a jedną z tego przyczyn jest dobrze rozwinięty przemysł kawowy w naszym kraju. W ciągu kilku lat liczba palarni kawy w Polsce zwiększyła się do tego stopnia, że ciężko je zliczyć. Dzięki Mecenatowi Kawowemu wielu Klientów Konesso.pl mogło poznać bliżej wysokiej jakości kawy wypalane w polskich palarniach kawy, a jedną z takich palarni jest COFFEE PLANT, której produkty cieszą się ogromną popularnością w naszym sklepie. Przeprowadziliśmy bardzo interesujący wywiad z załogą COFFEE PLANT, z którego dowiedzieliśmy się, jak doszło do powstania palarni i poznaliśmy najważniejsze wartości, którymi kierują się właściciele i pracownicy COFFEE PLANT.
Kiedy i jak powstała palarnia kawy COFFEE PLANT?
Pierwsze pytanie i od razu takie trudne… ale postaramy się! Pomysł zrodził się kilka lat temu w głowie Szymona, który swoją ideą zaraził Dagmarę i Michała. Zaczęliśmy od tworzenia treści na bloga, edukowaliśmy się, poznawaliśmy rynek i ludzi. Potem zaczęliśmy organizować cuppingi (Cuppingowe Starcie), gdzie zestawialiśmy na jednym stole kawy z wielu polskich palarni i wspólnie z uczestnikami wybieraliśmy te, które smakowały nam najbardziej. To doświadczenie pokazało nam jak duże zróżnicowane jest w jakości kaw obecnych na polskim rynku. W tym samym czasie zarażony ideą został Tomasz i celem naszej czwórki stało się przekształcenie bloga w palarnię kawy COFFEE PLANT. Jakie to wówczas nam się wydawało proste… Można powiedzieć, że sama palarnia powstawała kilka lat.
W jaki sposób zainteresowaliście się kawą?
Jak wspominaliśmy wcześniej wszystko zaczęło się od Szymona i jego pomysłu na biznes. Aczkolwiek umówmy się – pisząc bloga i później przekształcając go w palarnię – nie miał zielonego pojęcia jak to zrobić. :)
[SZYMON] – moje kawowe zainteresowania zaczęły się jeszcze w przedszkolu. Pamiętam masę wspomnień, jak dziadek dawał mi do wypicia zalewajkę z mlekiem – bardzo mi smakowała! Później pamiętam też ciężkie awantury, kiedy moja mama się o tym dowiadywała. Na szczęście, dziadek mimo sprzeciwu mamy, kawką mnie wciąż częstował. Później pojawił się u mnie w domu pierwszy ekspres kolbowy i włoskie kawy z mlekiem i syropem. Ze słodkich mlecznych kaw wyleczyłem się dosyć szybko po tym jak pierwszy raz w kawiarni specialty spróbowałem kawy przelewowej. I to chyba był moment przełomowy – fascynacja, która przekształciła się w obecną palarnię kawy.
[DAGMARA] – moja relacja z kawą jest bardzo długa, bo pierwszy kontakt nastąpił zanim jeszcze zaczęłam popijać ją jako nastolatka. Jako dziecko pomagałam tacie w parzeniu kawy w ekspresie przelewowym, a moim zadaniem było odpowiednie umieszczenie filtra. Pomijając epizod, gdy jako nastolatka przygotowywałam sobie rozpuszczalną kawę z mlekiem i cukrem, świat kawy odkrywałam wraz z Szymonem, który zaraził mnie swoją zajawką. To on odkrył przede mną świat kawy specialty.
[TOMASZ] – kawa pojawiła się w moim życiu dopiero kilka lat temu za sprawą Szymona. To właśnie on pokazał mi świat kawy specialty i to jak różnorodny może być napar w naszej filiżance. Gdyby nie przypadkowe spotkanie „po latach”, gdy w wakacje 2016 roku w jednej z warszawskich śniadaniowni przy stoliku obok zobaczyłem kumpla z klasy z liceum w Opolu, to pewnie do dziś kawę piłbym kilka razy w roku. Można więc powiedzieć, że o zajawce do kawy i tym, że dziś razem tworzymy COFFEE PLANT zadecydował los, który pozwolił nam trafić na siebie w 2-milionowej Warszawie, do której obaj przeprowadziliśmy w podobnym czasie, wcześniej wcale tego nie planując.
[MICHAŁ] – moja przygoda z kawą zaczęła się z dość prozaicznego powodu, gdy pracowałem w korpo. Zacząłem pić kawę w pracy, bo herbata za wolno stygła. Spotkanie w kuchni się kończyło, a ja stałem z kubkiem wrzątku. Wtedy zacząłem pić kawę, ale świat specialty otworzył się przede mną dopiero, gdy pracowaliśmy nad blogiem.
Czy wypalanie kawy jest dla Was czymś więcej, niż zwykła praca?
Przez te kilka lat istnienia COFFEE PLANT – jako bloga, inicjatora cuppingów, a później e-commerce z kawą – spróbowaliśmy setki kaw z różnych originów i o różnych obróbkach. Zawsze przyświecała nam misja, by świadomie podchodzić do ziarna, jego historii i dzielić się zdobytą wiedzą z innymi. Tamten czas pomógł nam zrozumieć potrzeby konsumentów i zasilić rynek kawy produktami COFFEE PLANT, które są bezkompromisowe.
Dobierając ziarno do oferty, skupiamy się na unikalnym smaku i pozytywnych odczuciach, które towarzyszą nam podczas testowania go. Biorąc pod uwagę to, że z roku na rok rośnie ilość odmian kawowców i sposoby obrabiania ziaren, ten odpowiedni wybór to nie lada wyzwanie! Proces palenia kawy to tylko część drogi, jaką przebyło ziarno z plantacji do filiżanki i w tą podróż sensoryczną chcemy zabrać naszych odbiorców.
Nowa seria FLOW – proste kawy do parzenia w ekspresach przelewowych i nie tylko, jest niejako podsumowaniem naszej dotychczasowej historii – od początku działania, wówczas jeszcze jako organizatorzy Cuppingowych Starć, podkreślamy, że dobra kawa to ta, która Tobie smakuje najbardziej!
W jaki sposób zaopatrujecie się w zielone ziarna?
Zielone ziarno kupujemy od kilku europejskich, uznanych importerów. Staramy się też nawiązywać relacje bezpośrednie z farmerami i być w kontakcie na bieżąco. Direct trade, ze względu na naszą skalę jest utrudniony, ale już drugi rok z rzędu w tej formule pozyskaliśmy ziarno (Tabi) z farmy El Caney w Kolumbii należącej do Gustavo Zuluagi i jego córki.
Czy w swojej pracy skupiacie się na konkretnych ziarnach?
Wybierając ziarna do oferty COFFEE PLANT, szukamy przede wszystkim czystości i wyrazistych deskryptorów. Zależy nam na tym, by nasi odbiorcy, którzy niekoniecznie muszą być doświadczonymi sensorykiami, z przyjemnością sięgali po naszą kawę i docenili ją za łatwość parzenia i transparentność doświadczeń sensorycznych.
Nie skupiamy się na żadnych konkretnych ziarnach. Chociaż bardzo lubimy ziarna z Kolumbii za ich jakość i różnorodność, co często widać w naszej ofercie. :)
Co z Waszej oferty chcielibyście szczególnie polecić swoim klientom?
W naszej ofercie staramy się mieć produkty dla odbiorców, posiadających różne sprzęty i akcesoria do kawy oraz indywidualny gust smakowy:
- kawy i akcesoria do alternatywnych metod parzenia,
- ziarna do ekspresów kolbowych i automatycznych,
- kawy do ekspresów przelewowych,
- kapsułki kompatybilne z systemem Nespresso® z kawą specialty.
Z którego regionu świata ziarna uważacie za najcenniejsze?
Chyba najbardziej cenimy te pochodzące z Kolumbii. Zachwyca nas różnorodność mikroregionów i odmian botanicznych, ogromne doświadczenie plantatorów poparte badaniami naukowymi i różnorodność metod obróbki.
Do kogo przede wszystkim kierujecie swoją ofertę?
Wciąż poszerzamy ofertę kaw w naszym portfolio by móc kierować ją dla każdego. Zawsze jednak w zgodzie z naszą misją w szerzeniu kultury picia kawy jakości specialty. Dla tych kawoszy, którzy cenią sobie wygodę i powtarzalność, mamy w ofercie kapsułki z kawą wysokiej jakości, wykonane z tworzywa BIOBASED. Dzięki temu możliwy jest 100% rozkład kapsułki w warunkach domowych i ogrodowych kompostownikach (NOWOŚĆ).
Kawy ziarniste do ekspresów ciśnieniowych kierujemy do dwóch różnych grup klientów. Kawy w czarnych paczkach to raczej klasyczne originy, nieco ciemniej wypalone i niemal zawsze pozbawione kwasowości. Chocolate bomb, Acidity (is not a) crime, Flower touch i Smooth sweet espresso to kawy podzielone według deskryptorów smakowych o różnym charakterze dla tych, którzy lubią eksperymentować i szukają czegoś ciekawego w espresso.
Podobnie jest w przypadku kaw do metod przelewowych. Oferujemy jasno palone ziarna najwyższej jakości, o wyjątkowych, często niespotykanych profilach sensorycznych. Te kawy polecamy do wszystkich metod przelewowych, szczególnie do alternatyw. Dla tych, którzy chcą otrzymać pyszną kawę, niekoniecznie parząc ją w alteratywach, stworzyliśmy linię FLOW. Są to ziarna, o konkretnym profilu sensorycznym – Very Berry, Juicy Fruit, Brownie oraz Mellow (decaf), które polecamy przede wszystkim do ekspresów przelewowych.
Czy posiadacie własną kawiarnię, lokal, w którym można was spotkać, może prowadzicie jakieś kawowe szkolenia? Czy skupiacie się wyłącznie na wypalaniu i sprzedaży kawy?
Obecnie można nas spotkać w palarni lub w naszym biurze, gdzie często poznajemy naszych klientów, którzy odbierają swoje zamówienia. Z lokalami z branży HORECA współpracujemy partnersko na zasadach B2B. Jeżeli zmieni się to w przyszłości, to na pewno nie będzie to sama kawiarnia, a raczej multifunkcyjny koncept, w którym wysokiej jakości kawa będzie jednym z filarów.
Kawy COFFEE PLANT w Konesso.pl
W naszym sklepie znajdziecie szeroką ofertę kaw ziarnistych COFFEE PLANT. Wśród nich są średnio palone single przeznaczone do ekspresów ciśnieniowych, które zachwycą swoją słodyczą bez wyczuwalnej kwasowości. Jeśli jednak jesteś fanem espresso o bardziej złożonym smaku, to koniecznie musisz spróbować kaw z "kolorowej serii", jak na przykład Smooth Sweet Espresso z wyczuwalną nutą brzoskwini, truskawki, maliny i karmelu. Oferta COFFEE PLANT jest również pełna jasno palonych jednorodnych arabik przeznaczonych do alternatyw. Natomiast prawdziwym hitem w ostatnim czasie są kawy z serii FLOW, które osobiście polecę każdemu, kto ceni sobie kawę z ekspresu przelewowego.