Kawa po wiedeńsku

Kawa po wiedeńsku to w wielkim skrócie połączenie mocnej kawy z czekoladą oraz dodatkiem bitej śmietany. W Polsce kawa po wiedeńsku jest bardzo popularna wśród miłośników kaw z dodatkami za sprawą swojego niepowtarzalnego smaku, który uwielbiają miliony ludzi na całym świecie.
Oryginalna kawa po wiedeńsku to mocny ekstrakt kawowy połączony z czekoladą z dodatkiem bitej śmietany i posypki w postaci cynamonu lub kakao. Kawa po wiedeńsku bardzo często podawana jest wraz ze słodkim deserem w postaci sernika wiedeńskiego lub tortu sachera.
W Polsce przepis na kawę po wiedeńsku jest bardzo podobny do oryginalnego, czasem wykorzystuje się dodatkowo mleko, a zamiast bitej śmietany używa się spienionego mleka.
Alternatywna wersja kawy po wiedeńsku nie zawiera mleka. Wtedy rozpuszczoną czekoladę mieszamy bezpośrednio z kawą, a następnie postępujemy jak w powyższej instrukcji.
Oryginalna kawa po wiedeńsku to mocny ekstrakt kawowy połączony z czekoladą z dodatkiem bitej śmietany i posypki w postaci cynamonu lub kakao. Kawa po wiedeńsku bardzo często podawana jest wraz ze słodkim deserem w postaci sernika wiedeńskiego lub tortu sachera.
W Polsce przepis na kawę po wiedeńsku jest bardzo podobny do oryginalnego, czasem wykorzystuje się dodatkowo mleko, a zamiast bitej śmietany używa się spienionego mleka.
Jak podawać kawę po wiedeńsku?
Tak jak wcześniej zostało wspomniane kawę po wiedeńsku warto podać wraz ze słodkim deserem w postaci jakiegoś ciasta - doskonale komponuje się z sernikiem oraz kruchymi ciastkami. Sam specjał kawowy podaje się w szerokiej filiżance z podstawką lub w szklance o pojemności około 250 ml.Jak przygotować kawę po wiedeńsku?
Około 50 ml mleka mieszamy z czekoladą w proszku lub rozpuszczamy czekoladę w tabliczkach, a następnie miksujemy, ubijamy. Mleko z czekoladą łączymy z porcją (około 200 ml) gorącej, mocnej kawy - najlepiej sprawdza się kawa parzona w kawiarce lub ekspresie ciśnieniowym. Całość przelewamy do filiżanki lub szklanki i dekorujemy bitą śmietaną i posypką.Alternatywna wersja kawy po wiedeńsku nie zawiera mleka. Wtedy rozpuszczoną czekoladę mieszamy bezpośrednio z kawą, a następnie postępujemy jak w powyższej instrukcji.
Składniki:
- około 200 ml świeżo zaparzonej kawy, najlepiej z kawiarki lub ekspresu ciśnieniowego;
- łyżeczka czekolady w proszku lub 2 kostki czekolady do rozpuszczenia;
- 50 ml mleka (opcjonalnie);
- łyżeczka cukru (opcjonalnie);
- bita śmietana lub spienione mleko;
- posypka: kakao, cynamon lub starta czekolada.

Autor artykułu:
Konesso
Tworzymy treści, które łączą pasję do kawy z precyzyjnym przekazem, dostosowanym do potrzeb naszych klientów. Naszym celem jest nie tylko informowanie, ale także inspirowanie do odkrywania nowych smaków i podkreślanie jakości produktów oferowanych przez Konesso. Zawsze stawiamy na autentyczność, żeby każdy nasz artykuł miał mógł inspirować."
Polecane produkty w tym artykule
Podziel się swoim komentarzem z innymi