Jak zaparzyć kawę Java Summer Espresso?
Do warszawskiej palarni JAVA mam ogromny sentyment. To od ziaren przez nich wypalonych rozpoczęła się dawno temu moja przygoda z kawami wysokiej jakości. Kiedy espresso z ich Old School bardzo mi posmakowało postanowiłam spróbować wakacyjnej SUMMER Espresso. Zobacz, jak zaparzyć kawę Java Summer Epresso w ekspresie automatycznym.
JAVA Summer Espresso - ekspres automatyczny
- Kawa: Java SUMMER Espresso
- Pochodzenie kawy: Etiopia, region Limu Lemma Edota
- Skład: 100% arabika
- Odmiana: Heirloom
- Metoda obróbki: Natural
- Stopień palenia: Średni
- Profil smakowy: Pomarańcza, czekolada deserowa, arbuz
- Ekspres: ekspres automatyczny Melita Caffeo Passione
- Przygotowany napój: Espresso, pojemność 25 ml
- Mielenie: Ustawienie młynka 4 na maksymalne 5
- Moc kawy: Maksymalna 5/5
- Temperatura parzenia: Wysoka
- Czas parzenia: 8 sekund
Efekt i opinia
Pierwszy łyk kawy i otuliła me kubki smakowe przyjemna kwasowość pomarańczy. To była bardzo soczysta owocowość. Uwielbiam takie smaki w kawie. Później pojawiła się subtelna, bardzo delikatna goryczka. Moim zdaniem fajnie się zgrywały te smaki ze sobą. Lato kojarzy się ze świeżością, kolorami, owocami, radością. Taka też jest ta kawa, daje chwile przyjemności. Sierpień się kończy, ale dzięki SUMMER Espresso możemy zatrzymać sobie lato w filiżance kawy.
Autor: Asia