Jak zaparzyć kawę Bazzara Aromamore?
Od pewnego czasu staram się namówić mamę na spróbowanie innej metody parzenia kawy, niż tradycyjnego "na parzuchę". Wypija ją w ogromnych ilościach, dlatego pragnę, by odkryła głębsze pokłady smaku kawy. French Press okazał się najbardziej optymalną metodą, w miarę łatwą i szybką. Kawa nie parzy się „godzinami” w kubku, przez co nie wydzielają się szkodliwe dla zdrowia substancje, napar jest przeciskany, a zmielone ziarna zostają w naczyniu. Zobacz jak zaparzyć kawę Bazzara Aromamaore w zaparzaczu French Press.
French Press - Bazzara Aromamore
- Kawa: Bazzara Aromamore
- Pochodzenie kawy: Indie, Ameryka Płd.
- Skład: 70% arabika, 30% robusta
- Stopień palenia: Średni
- Profil smakowy: Kakao, suszone morele, orzech i karmel
- Zaparzacz: French Press
- Metoda parzenia: 24 g kawy zalałam wodą, tak aby ją przykryła. Po 30 sekundach dolałam ok 300 ml wody. Po 3 i pół minuty parzenia założyłam tłok z sitkiem i powoli przecisnęłam kawę jednostajnym ruchem.
- Mielenie: Średnie zmielenie w ręcznym młynku Hario Mini Mill Slim
- Ilość kawy: 24 g
- Temperatura wody: 92°C
- Czas parzenia: 3 minuty 30 sekund
- Ilość naparu: 400 ml
Efekt i opinia
Bazzara Aromamore przygotowana we French Pressie okazała się bardzo smaczna. W smaku była łagodna, niezbyt intensywna. Czułam lekką czekoladę, brak kwasowości. Wykorzystałak zmieloną kawę ziarnistą, ale równie dobrze można zaparzyć kawę zmieloną już przez producenta. A mama? Mama dała się namówić na skosztowanie, pochwaliła smak kawy, ale nie zapowiada się, żeby zmieniła swoje zwyczaje :D
Autor: Asia