Cupping, czyli profesjonalna degustacja i ocena kawy
Cupping to specjalna technika degustacji kawy, w której profesjonalnie określa się rodzaj smaku i aromatu kawy, porównując ze sobą różne rodzaje kaw. Dzięki tej technice ocenia i sprawdza się jakość kawy.
Na co zwrócić uwagę podczas Cuppingu?
Najpierw należy ocenić wygląd ziarna i jego ewentualne defekty. Kolejno przejść do degustacji kawy, gdzie należy zwrócić uwagę na aromat zaraz po zmieleniu ziaren i po zalaniu wodą o odpowiedniej temperaturze.
Po tym etapie wystawiamy swego rodzaju ocenę na podstawie określonych kategorii. Następnie oceniamy smak wyczuwalny na naszych kubkach smakowych, który również określamy na podstawie określonych reguł. Po tej czynności musimy jeszcze stwierdzić kwasowość, słodycz, tzw. cielistość, czyli odczucie w ustach no i ewentualne posmaki. Wszystkie te cechy określa się używając skali liczbowej, uzupełniając opisem słownym.
W jaki sposób przebiega cupping?
Istnieje określona procedura Cuppingu. Polega na przygotowaniu filiżanek tej samej wielkości, tej samej gramatury kawy i zachowaniu tego samego czasu parzenia. Po zaparzeniu zbiera się powstałą piankę i przechodzi się do degustacji. Smakowanie kawy odbywa się z łyżeczek, z których głośnym siorbaniem próbujemy kawę.
Degustacja tylko dla profesjonalisty czy dla laika też?
Ta z pozoru skomplikowana i tajemniczo wyglądająca degustacja kawy podczas której określa się ważne cechy danej mieszanki ziaren kawowca, może być również dobrą zabawą, w której każdy miłośnik kawy będzie miał okazję poznać wyjątkowe smaki i aromaty. Jak wiele innych zabaw, które bawią i uczą, tak i ta daje możliwość zdobycia wiedzy o danej kawie i wypracowania swojego smaku, dzięki temu pijąc codzienną kawę docenimy jej niezwykłe smaki i aromaty. Dodatkowym atutem poznania tajników tej profesjonalnej degustacji kawy jest wyrobienie o kawie własnej opinii, którą będziemy mogli podzielić się w gronie naszych znajomych.