Włoska kawa - czy jest najlepsza?
Kawa to zdecydowanie jeden z najczęściej spożywanych napojów na całym świecie. Rynek kawy i jego rozwój na przestrzeni ostatnich lat to niesamowite i bardzo ciekawe zjawisko, jednak warto zwrócić szczególną uwagę na bardzo popularne, często wyszukiwane i omawiane hasło jakim jest włoska kawa.
Pomimo tego, że kawa we Włoszech nie rośnie, to właśnie w tym kraju powstały pierwsze ciśnieniowe ekspresy do kawy, które ewoluowały do maszyn, z którymi dziś mamy do czynienia. Z Włoch wywodzi się espresso, a samo hasło "włoska kawa" wywołuje jedynie pozytywne emocje. Jednak czy włoska kawa naprawdę jest najlepsza? Skąd wzięła się cała historia włoskiej kawy, która jest znana na całym świecie?
Skąd kawa we Włoszech?
Przede wszystkim musimy zacząć od tego, że krzewy kawowca nie rosną we Włoszech. Spotkać je można na plantacjach w tzw. pasie kawowym (coffee belt), gdzie panują dla nich idealne warunki klimatyczne. Kawa jest zrywana z krzewów i przechodzi odpowiednią obróbkę, która pozwala oddzielić ziarna od owoców. Po wszystkim surowe ziarna są eksportowane i trafiają do palarni na całym świecie.
Włosi kupują zieloną kawę i wypalają ją według własnych receptur tak, jak Polacy, Anglicy, Hiszpanie i pozostałe narody świata. Dlaczego więc to właśnie włoska kawa zyskała ogromną sławę i jest kojarzona z prestiżem oraz wysoką jakością? Wynika to z faktu, że kultura picia kawy we Włoszech rozwijała się w bardzo szybkim tempie i osiągnęła poziom, do którego wiele krajów cały czas nie może dorównać. Włosi rzadko piją kawę w domu, ponieważ we Włoszech bardzo mocno kultywuje się kawiarnianą tradycję. Spotkania z sąsiadami w przydomowych kawiarniach przy filiżance espresso są dla Włochów na porządku dziennym. Pierwszy ekspres do kawy oraz słynne włoskie "espresso italiano" zgodne z recepturą opracowaną przez Narodowy Instytut Espresso rozprzestrzeniło się na cały świat i przez to włoska kawa często uważana jest za tą najlepszą.
Czy włoska kawa jest najlepsza?
Do tego zagadnienia trzeba podejść bardzo ostrożnie i najpierw zastanowić się, czym charakteryzują się włoskie kawy i co mamy na myśli mówiąc włoska kawa.
Większość włoskich palarni oferuje kawy wypalone w nieco ciemniejszy sposób z przeznaczeniem do espresso i kaw tworzonych na jego bazie, bo jak wiadomo espresso to istny włoski symbol. Bardzo ciekawy jest fakt, iż Włochy możemy podzielić na dwie kawowe strefy. Północne palarnie palą kawy nieco jaśniej i z reguły wykorzystują ziarna 100% arabiki (czasami z niewielkimi domieszkami robusty), z kolei południowowłoskie palarnie wypalają kawy dosyć ciemno, w niektórych przypadkach wyjątkowo ciemno, a ziarna mogą przypominać węgiel :) Podążając w stronę południa Włoch i znajdujących się tam palarni kawy, musimy się również liczyć z tym, że w kawie może być spora ilość robusty 50%, 60%, a nawet więcej.
Tak jak w każdej gałęzi przemysłu, tak i w gronie włoskich palarni kawy znajdziemy przedsiębiorstwa, które stawiają na jakość oferowanego produkty, ale również takie, które do tego punktu przykładają się nieco mniej. Oznacza to tyle, że włoska kawa może być zarówno wyjątkowo wyśmienita, jak i również wyjątkowo słaba. Pojęcie włoska kawa bardzo często kojarzymy z jedną konkretną marką lub regionem, w którym akurat podczas pobytu w słonecznej Italii piliśmy włoską kawę. W zależności od tego, jakie odczucia towarzyszyły nam po jej wypiciu i jak ją zapamiętaliśmy po pierwszym kontakcie, takie zdanie możemy mieć o każdej kawie pochodzącej z Włoch. Stwierdzenie, że "włoska kawa jest najlepsza" lub "włoska kawa jest najgorsza" w żaden sposób nie odzwierciedlają stanu faktycznego, ponieważ jest to kwestia wyłącznie subiektywna.
Mnogość palarni kawy we Włoszech sprawia, że możemy tam znaleźć duże, przemysłowe palarnie, które w żaden sposób nie dbają o jakość oferowanych produktów i faktycznie ich kawy nie smakują zbyt dobrze. Możemy również znaleźć średniej wielkości palarnie, które starają się cały czas udoskonalać swoje produkty i zdecydowanie widać ich rozwój na przestrzeni lat - kawy z takich palarni zdecydowanie warto spróbować. Zostały jeszcze małe palarnie, które bardzo często określane są mianem rzemieślniczych. Kawy z takich palarni bardzo często charakteryzują się naprawdę wysoką jakością i to dzięki nim możemy stwierdzić, że "ta włoska kawa jest najlepsza".
Najlepsza włoska kawa ziarnista
Włochom zawdzięczamy wiele kawowych specjałów, a takie napoje jak espresso, americano, cappuccino czy latte macchiato na stałe zagościły w naszych kawiarniach, domach oraz sercach. Włoskie specjały przygotowywane w ekspresach ciśnieniowych zachwycają smakiem i aromatem i powodują, że czujemy się wyjątkowo. Jednak żeby stworzyć idealny napar, musimy zadbać najpierw o odpowiednią kawę. Każdy barista i kawowy ekspert powie, że najlepsze efekty zawsze uzyskamy ze świeżo mielonej kawy ziarnistej. Po zmieleniu z kawy bardzo szybko wydostaje się aromat, a z czasem traci również swoje właściwości smakowe. Zestawiając ze sobą espresso zaparzone z kawy mielonej oraz espresso przygotowane na bazie kawy ziarnistej możemy zauważyć wyraźną różnicę jakości na korzyść metody drugiej.
Nie powinno nas zatem dziwić to, że kawa produkowana specjalnie do przygotowania w ekspresach ciśnieniowych w kraju, który zrodził pierwszy ekspres ciśnieniowy, jest powszechnie uważana za najlepszą. Teraz naturalnie nasuwa się pytanie, jaka to jest najlepsza włoska kawa ziarnista? Odpowiedź jest bardzo prosta, ale prowadzi do niej daleka droga, którą musimy przebyć sami, bo sami najlepiej wiemy, co nam smakuje. Najlepsza włoska kawa ziarnista to dokładnie ta, która najbardziej nam smakuje. Jeżeli ciągle jej szukasz, to radzimy Ci zapoznać się z produktami renomowanych, włoskich palarni, które nie bez powodu są dostępne w sklepach na całym świecie.
Najlepsza włoska kawa Lavazza
Nie trzeba obracać się w kręgach kawowych specjalistów, żeby słyszeć o włoskiej kawie Lavazza. Jest to z pewnością jeden z najsłynniejszych włoskich producentów kawy, a jego produkty możemy spotkać niemal w każdym sklepie. Firma ogromny rozgłos zyskała dzięki stosowaniu mieszanek różnych odmian kawy, które kiedyś były rzadkością. Dzięki temu kawa Lavazza od pozostałych włoskich kaw wyróżniała się smakiem, a innym producentom było bardzo ciężko podrobić jej jakość. Kawy Lavazza są produkowane przede wszystkim do przygotowania kaw na bazie espresso, dlatego ich ziarna są zazwyczaj palone ciemno lub średnio. Ogromna oferta palarni jest skierowana niemal do każdego miłośnika kawy, dlatego tak wiele osób twierdzi, że Lavazza to najlepsza włoska kawa.
Najlepsza włoska kawa illy
Jeżeli szukamy najlepszej włoskiej kawy, to nie możemy pominąć producenta illy. Jest to rodzinne, lecz ogromne przedsiębiorstwo, które zajmuje się produkcją kawy od 1933 roku. Kawa illy jest dostępna w 140 państwach na 5 kontynentach, co oznacza, że jest to produkt najwyższej jakości. Illy produkuje jedną mieszankę, która składa się z 9 odmian arabiki pochodzących z Ameryki Południowej i Środkowej, Indii oraz Etiopii. To, co sprawia, że uważamy illy za najlepszą włoską kawę, to odpowiednie proporcje ziaren, które przekładają się na doskonałą równowagę pomiędzy słodyczą, kwasowością, a goryczą. Zaparzona kawa jest gęsta i oleista, co sprawia, że kawa illy idealnie nadaje się do stworzenia prawdziwego włoskiego espresso.
Najlepsza włoska kawa Pellini
Pellini to kolejna włoska palarnia kawy, której produkty możemy spotkać na pułkach sklepowych niemal na całym świecie. Pellini to typowa włoska kawa, która jest tworzona z myślą o fanach espresso z ekspresu ciśnieniowego. Ciemne palenie ziaren sprawia, że kawa Pellini doskonale komponuje się z mlekiem, tworząc idealne cappuccino i latte macchiato. Pellini to wysoka jakość potwierdzona licznymi certyfikatami, ale także opiniami klientów. Proces produkcji włoskiej kawy Pellini jest bardzo rygorystyczny, ale w efekcie gwarantuje nam produkt wysokiej klasy. Do palenia wykorzystuje się wyłącznie ziarna, które przejdą staranną selekcję, a mieszanki tworzone są na podstawie specjalnych receptur Pellini. W końcowej fazie produkcji każda kawa przechodzi test jakości, który pozwala ocenić jej jakość. Wysokie standardy kontroli jakości produktu zdecydowanie przyczyniają się do stwierdzenia, że Pellini to najlepsza włoska kawa.
Najlepsza włoska kawa Bazzara
Jednak określenie najlepsza włoska kawa wcale nie musi odnosić się jedynie do światowej sławy. Istnieje wiele mniejszych palarni, które nie są znane na całym świecie, ale produkowane przez nie kawy nierzadko przebijają na głowę te wypuszczane przez wielkie koncerny kawowe. Jedną z takich rzemieślniczych palarni jest Bazzara, która swoją siedzibę ma w Trieście. Strategia Bazzary polega na nieustannym dążeniu do najwyższej jakości, dlatego ich produkty często są uznawane za najlepsze w swojej klasie. Włoska kawa Bazzara jest również przeznaczona do tworzenia espresso oraz napojów na jego bazie, ale szeroka oferta palarni sprawia, że każdy znajdzie smak odpowiedni dla siebie. Kawy Bazzara są komponowane wyłącznie z najlepszych ziaren arabiki i robusty w specjalnie opracowanych recepturach, które powodują, że kawy Bazzara są niepodrabialne.
Podsumowanie
Krótko podsumowując, określenie włoska kawa odnosi się do kawy dobrej, jak również bardzo słabej. W żaden sposób nie określa umiejętności osoby zajmującej się wypalaniem kawy czy też jakości zastosowanego surowca. Ogólne hasło włoska kawa dla jednych może oznaczać ohydną, spaloną smołę, której nigdy więcej nie chcieliby spróbować, a dla innych wyśmienitą kawę, którą pili podczas ostatnich wakacji i było to dla nich wspaniałe przeżycie, które chcieliby powtarzać każdego dnia.