Tchibo Cafissimo - prosty sposób na doskonałą kawę
Żeby cieszyć się doskonałą kawą nie musisz iść do kawiarni lub kupować najbardziej specjalistycznego ekspresu. Dobrym rozwiązaniem jest system kapsułkowy Tchibo Cafissimo, który gwarantuje wygodę użytkowania i zapewnia nam doskonałą kawę.
Filiżanka kawy dla zdrowia
Kawa pita w rozsądnych ilościach może mieć pozytywne działanie dla naszego zdrowia. Działa odprężająco i obniża poziom stresu. Substancje zawarte w kawie jednocześnie stymulują do działania mózg. Co ciekawe, badania z 2009 roku wykazały, że picie kawy o 7% zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę oraz skutecznie podnosi poziom serotoniny i dopaminy, co ma ważne znaczenie w profilaktyce depresji. Kawa poprawia też krążenie krwi i sprawia, że organizm jest lepiej dotleniony. Wśród innych zalet jej regularnego picia wymienia się obniżenie ryzyka zachorowania na Parkinsona, niektóre typy nowotworów czy przyspieszenie spalania tłuszczu. Nie od dziś też wiadomo, że w kawie zawarte są antyoksydanty. To one niszczą wolne rodniki, które powodują starzenie się organizmu.
Jeśli decydujemy się na picie kawy, warto wybrać napój wysokiej jakości, o bogatym aromacie i smaku. Jeszcze jedną bowiem zaletą jest zaspokojenie gustów najbardziej wymagających koneserów i poprawienie humoru, o czym wie każdy miłośnik kawy.
Jedną z propozycji dla osób, które lubią kawę z ekspresu, ale stawiają na wygodę jej parzenia jest kawa w kapsułkach Tchibo Cafissimo. Będzie ona świetnym wyborem do domu czy małego biura, wszędzie tam, gdzie przyjmujemy klientów – na przykład w salonie fryzjerskim czy kosmetycznym.
Kawa w kapsułkach – historia
Skąd się wzięła kawa w kapsułkach? Pomysłodawcą tego rozwiązania był John Sylvan. Jeszcze w latach 90-tych szukał sposobu na parzenie niewielkich porcji kawy tak, aby napój nie musiał długo stać w ekspresie przelewowym i gorzknieć. On i Peter Dragon założyli firmę "Keurig" – czyli po niderlandzku "doskonałość". Niedługo potem do przedsiębiorstwa dołączył Dick Sweneney, odpowiedzialny za automatyzację procesu. I tak powstał system K-cup. Zaparzanie kawy w kapsułkach i stworzony specjalnie w tym celu ekspres na kapsułki miały być idealnym rozwiązaniem do małych i większych biur.
Chociaż kawa w kapsułkach istnieje od niemalże 30 lat, w Polsce stała się popularna dopiero w ostatnim dziesięcioleciu. Wpływ na to miało kilka czynników – przede wszystkim oczywista wygoda rozwiązania. Ponadto, same kapsułki, początkowo dostępne w ograniczonej dystrybucji, stały się towarem luksusowym, który każdy chciał mieć.
Jak działa kawa w kapsułkach?
Ekspresy kapsułkowe są dobrym rozwiązaniem między innymi do małych przestrzeni – ich mniejszy rozmiar pozwala na wpasowanie się sprzętu nawet do niewielkiej kuchni w domu czy biurze. Schemat działania urządzenia jest podobny jak w przypadku klasycznego ekspresu. Maszyna kapsułkowa podgrzewa wodę do konkretnej temperaturym, po czym wstrzykuje ją pod ciśnieniem do kapsułek. Następne mieszanina jest filtrowana, przed spłynięciem do filiżanki. Nie ma przeszkód, aby do tak przygotowanej kawy dodać na przykład syrop smakowy, doprawić ją cynamonem czy chilli. Warto jednak wiedzieć, że dostępnych jest wiele rożnych kapsułek smakowych. Dzięki temu, przygotujemy kawę jeszcze szybciej i wygodniej.
Zasadnicza różnica między ekspresem ciśnieniowym, a kapsułkowym jest taka, że kawa mielona jest nie bezpośrednio przed zaparzeniem, ale wcześniej, na etapie pakowania kapsułek. Obecnie jednak producenci prześcigają się w produktach tak, aby kapsułki w najpełniejszy sposób oddawały wyjątkowy aromat i smak świeżo parzonej kawy.
Na co zwrócić uwagę, wybierając kawę Tchibo Cafissimo?
Przede wszystkim, warto wziąć pod uwagę rodzaj kawy. Na rynku dostępne są opcje klasyczne – espresso, latte, cappuccino. Wśród kapsułek Tchibo Cafissimo znajdziemy tak wyjątkowe propozycje jak na przykład Grand Classé "Kirinyaga Kenya" – klasycznie owocową kawę z nutami czarnej porzeczki. Idealnie nadaje się do przygotowania aromatycznej, pełnej smaku Caffè Crema.
Jeśli z kolei nie wiemy, który smak będzie nam najbardziej odpowiadał, warto wybrać mniejsze opakowania lub takie, które oferują mieszanki opcji. Świetną opcją na jesienne i zimowe popołudnia jest Tchibo Cafissimo Espresso Caramel i Espresso Vanilla. Wyraziste kawy z naturalnymi środkami aromatyzującymi, bez cukru i słodzików, wprawią nas w dobry nastrój. Kapsułki Tchibo są naprawdę uniwersalne – wspomniane kawy espresso wypróbować można także z mlekiem jako cappuccino lub latte macchiato. Warto szukać swojego ulubionego smaku i rodzaju kawy, eksperymentować z aromatami.
Wielbicielom subtelnych smaków polecić można Tchibo Cafissimo Grand Classé Espresso Hambela Wamena Ethiopia. W naparze uzyskanym z tych kapsułek wyczuwalne są delikatne nuty kwiatowe, ale również wanilia, syrop klonowy czy lawenda. Ta kawa idealnie sprawdzi się w leniwe, ale i te bardziej zabiegane poranki, kiedy potrzebujemy orzeźwienia i choćby krótkiej chwili relaksu przed długim dniem.
Wybierając kapsułki, warto też zwrócić uwagę na wielkość opakowań. Im więcej kapsułek, tym bardziej opłacalny zakup. Należy wiedzieć również o tym, że sam ekspres na kapsułki Tchibo Cafissimo jest znacznie łatwiejszy w utrzymaniu i konserwacji, niż ekspresy automatyczne i kolbowe.
Picie kawy powinno być przyjemnością, rytuałem. Wybierając system kapsułkowy Tchibo Cafissimo możemy mieć pewność, że w mgnieniu oka przygotujemy kawę, która zachwyci nas smakiem i aromatem.