Co to jest Tamper?
Tamper to przedmiot służący do ugniatania kawy w portafiltrze (kolbie). Jest podstawowym przedmiotem pomagającym odpowiednio przygotować kawę w ciśnieniowych ekspresach kolbowych.
Tamper wykorzystywany jest do ubicia i wyrównania poziomu kawy przed założeniem kolby do grupy. Jest bardzo wiele technik wykorzystywania tego przedmiotu. Jedni bariści naciskają dość mocno, a inni tylko przykładają, wyrównują poziom i delikatnie kładą na kawie i wykorzystując siłę grawitacji delikatnie ją ubijają. To w jak sposób ubijemy kawę mocno rzutuje na jej smak i proces parzenia (długość ekstrakcji). Im lżejsze ubicie kawy tym woda ma łatwiejszą drogę do przedostania się i odwrotnie im mocniej ubijemy kawę tym wodzie ciężej będzie się przebić przez zbite cząsteczki kawy, przez co czas parzenia się wydłuży.
W dzisiejszych czasach tampery występują w naprawdę wielu wersjach kolorystycznych, materiałowych oraz wielkościowych.
Dwa pierwsze parametry mają znaczenie wizualne oraz w pewnym stopniu techniczne, jednak najważniejsza jest wielkość tampera, a w zasadzie jego średnica. Dobierając tamper powinniśmy dokładnie zmierzyć średnice sitka naszego ekspresu wykorzystując do tego suwmiarkę. Pozwoli to na odpowiednie dobranie tampera i wykorzystanie go odpowiedni sposób.
Tamper wykorzystywany jest do ubicia i wyrównania poziomu kawy przed założeniem kolby do grupy. Jest bardzo wiele technik wykorzystywania tego przedmiotu. Jedni bariści naciskają dość mocno, a inni tylko przykładają, wyrównują poziom i delikatnie kładą na kawie i wykorzystując siłę grawitacji delikatnie ją ubijają. To w jak sposób ubijemy kawę mocno rzutuje na jej smak i proces parzenia (długość ekstrakcji). Im lżejsze ubicie kawy tym woda ma łatwiejszą drogę do przedostania się i odwrotnie im mocniej ubijemy kawę tym wodzie ciężej będzie się przebić przez zbite cząsteczki kawy, przez co czas parzenia się wydłuży.
W dzisiejszych czasach tampery występują w naprawdę wielu wersjach kolorystycznych, materiałowych oraz wielkościowych.
Dwa pierwsze parametry mają znaczenie wizualne oraz w pewnym stopniu techniczne, jednak najważniejsza jest wielkość tampera, a w zasadzie jego średnica. Dobierając tamper powinniśmy dokładnie zmierzyć średnice sitka naszego ekspresu wykorzystując do tego suwmiarkę. Pozwoli to na odpowiednie dobranie tampera i wykorzystanie go odpowiedni sposób.
Polecane produkty w tym artykule
Promocja
( Brak opinii )
Tamper Motta do ubijania kawy - 54mm Brązowy
78,70 zł netto
110,00 zł
96,80 zł
brutto
96,80 zł
110,00 zł
1936
pkt.
Promocja
( Brak opinii )
Tamper Motta do ubijania kawy - 58mm Czarny
78,70 zł netto
110,00 zł
96,80 zł
brutto
96,80 zł
110,00 zł
1936
pkt.
Promocja
( Brak opinii )
Tamper Motta do ubijania kawy - 57mm Czarny
78,70 zł netto
110,00 zł
96,80 zł
brutto
96,80 zł
110,00 zł
1936
pkt.
Promocja
( Brak opinii )
Tamper Motta do ubijania kawy - 57mm Brązowy
78,70 zł netto
110,00 zł
96,80 zł
brutto
96,80 zł
110,00 zł
1936
pkt.
Podziel się swoim komentarzem z innymi