Rooibos - co to jest?

Rooibos - co to jest?
Rooibos - co to jest?
Herbata rooibos nieustannie zyskuje na popularności i nie ma się czemu dziwić, patrząc na to, ile dobroci może nam zaoferować. Niewiele osób jednak do końca wie, czym tak naprawdę jest rooibos i jakie posiada właściwości. Poznaj bliżej ten magiczny afrykański krzew, a może staniesz się jednym z wielu fanów czerwonego naparu, który doskonale wpływa na nasze samopoczucie.

 

Co to jest rooibos?

 

Rooibos w języku afrikaans oznacza czerwony krzew i pod taką nazwą również mamy z nim do czynienia. Czerwonokrzew pochodzi z Republiki Południowej Afryki i uprawiany jest w górach Cederberg, gdzie odpowiednie warunki pogodowe sprawiają, że nie ma konieczności nawożenia rośliny, która może naturalnie wegetować. Krzew rooibos osiąga do 2 metrów wysokości, a jego liście bardzo przypominają igły sosny. Żeby rooibos mógł do nas trafić, najpierw musi przejść odpowiednią obróbkę. Liście czerwonokrzewu są rozdrabniane i zwilżane, dzięki czemu następnie mogą być poddane procesowi fermentacji. Na sam koniec rooibos suszy się w naturalnych warunkach, wystawiając go na słońce.

 

Przygotowany napar rooibos bardzo przypomina herbatę, dlatego też jest nazywany herbatą rooibos lub nawet czerwoną herbatą. Musimy jednak wiedzieć o tym, że krzew rooibos tak naprawdę nie jest spokrewniony z herbatą i bardzo się od niej różni. Zaparzony rooibos posiada czerwoną barwę, a także bardzo specyficzny łagodny, miodowy smak. Dzięki temu, że nie zawiera garbnika, to nie wyczujemy w nim nuty goryczy, która jest tak charakterystyczna dla zielonej oraz czarnej herbaty.

 

Właściwości rooibos

 

Rooibos nie posiada kofeiny, dlatego może być spożywany przez dzieci, dorosłych, a także kobiety w ciąży o każdej porze dnia. Wypicie rooibos wieczorem może pomóc w zasypianiu, dlatego jest polecany osobom cierpiącym na bezsenność. Wysoka zawartość przeciwutleniaczy sprawia, że rooibos ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy, obniża ciśnienie, a także spowalnia proces starzenia się komórek i skutecznie hamuje rozwój komórek nowotworowych. Kwasy fenolowe zawarte w rooibos mają korzystny wpływ na pracę układu odpornościowego, a stosowanie okładów z czerwonokrzewu łagodzi swędzące rany.

 

Jak parzyć rooibos?

 

Rooibos jest dostępny na rynku pod wieloma postaciami. Możemy korzystać z sypanego rooibos, rooibos w saszetkach, czy nawet rooibos w torebkach. Wielu producentów umieszcza na opakowaniu wskazówki dotyczące parzenia czerwonokrzewu, jednak jeżeli etykieta nie zawiera takich informacji, to możesz skorzystać z naszej podpowiedzi. Parzenie rooibos jest podobne do parzenia herbaty, ale ze względu na to, że susz rooibos jest bardzo drobny, musimy dobrać do tego odpowiedni zaparzacz - np. papierowy filtr. Tak jak w przypadku herbat ziołowych rooibos należy zalać wrzątkiem, co pozwoli wydostać z niego wszystkie właściwości. Czas parzenia rooibos powinien wynosić od 3 do 5 minut, jednak nie jest tak istotny, ponieważ rooibos się nie przeparza, a wydłużenie procesu parzenia może wpłynąć jedynie na zwiększenie intensywności naparu.

 

Polecane produkty w tym artykule
Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2019
Podziel się swoim komentarzem z innymi
pixel