Przepis na mrożoną herbatę Masala Chai

Przepis na mrożoną herbatę Masala Chai
Przepis na mrożoną herbatę Masala Chai

Witajcie w magicznym świecie przypraw i aromatycznych smaków Indii, gdzie herbaty są nie tylko napojem, ale prawdziwym rytuałem kulinarnym. Dziś pragniemy zaprosić Was w podróż do serca orientalnych aromatów za pomocą naszego niezwykłego przepisu na mrożoną herbatę Masala Chai. Ta klasyczna mieszanka herbaty z intensywnymi przyprawami i uroczym dodatkiem mleka skondensowanego, to prawdziwy festiwal smaków i aromatów. Przygotujcie się na chłodny powiew przyprawowej przyjemności, który zaskoczy Was subtelną słodyczą i pikantnym aromatem.


Składniki:

  • Kostki lodu według uznania
  • 100 ml niesłodzonego skondensowanego mleka
  • 2 łyżeczki słodzonego skondensowanego mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 300-400 ml podwójnie zaparzonej herbaty Ronnefeldt LeafCup Masala Chai

Przepis:

  1. Zaparz herbatę z dwoma łyżeczkami cukru brązowego, a następnie pozostaw do ostygnięcia.
  2. Wymieszaj dwa rodzaje skondensowanego mleka i umieść w zamrażarce na 20 minut. Mieszanka będzie gotowa, gdy na brzegach utworzą się kryształki.
  3. Lekko zamrożone mleko ubijaj mikserem ręcznym, aż podwoi swoją objętość.
  4. Do dwóch szklanek włóż kostki lodu, zalej herbatą i dodaj mleczną polewę. Proszę wymieszać przed spożyciem.
Masala Chai

Do napojów IceTea używamy herbat podwójnie zaparzonych – po wymieszaniu z lodem smak pojedynczej porcji straci swoją intensywność, dlatego zalecamy użycie dwóch saszetek. Gramatura dodatkowych składników jest orientacyjna – pamiętaj aby dostosować ilość dodatków do swoich preferencji.


Masala Chai Ronnefeldt
Polecane produkty w tym artykule
Czarna herbata Ronnefeldt Leaf Cup Masala Chai 15x4,3g
( Brak opinii ) Czarna herbata Ronnefeldt Leaf Cup Masala Chai 15x4,3g
26,82 zł netto 32,99 zł brutto 32,99 zł 659.80 pkt.
Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2024
pixel