Przepis na mazurek kawowy
Nie wyobrażam sobie, by w Niedzielę Wielkanocną na moim stole zabrakło mazurka do kawy. Dlatego dzielę się z wami swoim przepisem na takie ciasto, ale z dodatkiem espresso. Z racji tego, że moja rodzina to sami kawosze, przygotowuję je w kształcie ziarna kawy. Poznaj mój przepis na mazurek kawowy.
Składniki na krem:
- masa kajmakowa - 300g
- jeden shot espresso - 40 ml (w moim wypadku LaCava Brazylia Santa Rita)
Składniki na ciasto:
- mąka pszenna - 200g
- cukier puder - 50g
- proszek do pieczenia płaska łyżeczka
- szczypta soli
- schłodzone masło - 125g
- jedno żółtko
Przygotowanie ciasta kruchego
- Wszystkie suche składniki wymieszać, dodać pokrojone schłodzone masło i dalej mieszać do powstania kruszonki. Na koniec dodać żółtko i zagnieść do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Gotowe ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia następnie wykroić kształt np. ziarna kawy, z reszty ciasta zrobić rant.
- Ciasto schłodzić w lodówce przez 1h, przed pieczeniem nakłuć widelcem.
- Nastawić piekarnik na 180°C - grzanie góra dół i piec ok 15-20 min do złoto-rumianego koloru.
- Masę kajmakową wymieszać z espresso i wyłożyć na wystudzone ciasto.
- Ozdobić wedle uznania np. Pisakiem Monin, ziarnami kawy, żurawiną w czekoladzie, jadalnymi kwiatami, solą morską.
- Schłodzić w lodówce.
Autor: Agnieszka
Polecane produkty w tym artykule
( Brak opinii )
Pisak do Latte art MONIN - sos karmelowy 150 ml
24,38 zł netto
29,99 zł
brutto
29,99 zł
599.80
pkt.
( Brak opinii )
Pisak do Latte art MONIN - sos kakaowy 150 ml
26,82 zł netto
32,99 zł
brutto
32,99 zł
659.80
pkt.
( Brak opinii )
Kawa ziarnista LaCava Brasil Santa Rita 1kg - NIEDOSTĘPNY
113,01 zł netto
139,00 zł
brutto
139,00 zł
2780
pkt.