Przepis na kawę - Waniliowe cappuccino
Cappuccino to prawdziwy włoski specjał doskonale znany na całym świecie. Nazwa tej kawy pochodzi o zakonników ze wspólnoty Braci mniejszych kapucynów, po włosku Cappuccini, którzy odkryli to wspaniałe połączenie. Tradycyjna, włoska kawa cappuccino powstaje na skutek połączenia porcji espresso z odpowiednio spienionym mlekiem. Proporcję mówią o 25 ml kawy oraz 100 ml mleka jeszcze przed spienienim, bowiem podczas spieniania zwiększa ono nieco swoją objętość.
Tajemnicą doskonałego capuuccino jest odpowiednio spienione mleko, które powinno mieć konsystencję jogurtu. Bardzo często spotkać się można z błędnym przekonaniem, że mleko do cappuccino powinno mieć konsystencję sztywnej piany. Cappuccino to z całą pewnością jedna z najczęściej wybieranych pozycji spośród menu większości kawiarni.Jak zrobić cappuccino bez ekspresu?
Mając automatyczny ekspres do kawy lub ekspres kolbowy z dyszą parową nie powinniśmy mieć większych problemów z przygotowaniem tradycyjnego cappuccino. Jednak jeśli jeszcze nie posiadasz ekspresu do kawy, a chciałbyś poczuć się niczym we włoskiej kawiarni to mamy dla Ciebie prosty i szybki sposób na domowe cappuccino.
Nasz przepis na kawę cappuccino dodatkowo urozmaiciliśmy o słodki dodatek w postaci syropu waniliowego. Dodanie odrobiny syropu do mleka przed jego spienieniem pozwala na uzyskanie bardzo przyjemnego i niekonwencjonalnego smaku. Około 10 ml waniliowego syropu do kawy Monin w zupełności ogranicza konieczność dodawania cukru do kawy.Przygotowanie waniliowego cappuccino domowym sposobem:
- przygotuj kawę w kawiarce;
- dodaj około 10 ml syropu waniliowego Monin do podgrzanego mleka;
- spień mleko z syropem przy użyciu french pressu;
- wlej kawę do filiżanki;
- dolej spienione z syropem mleko;
- GOTOWE!