Przepis na ciastka różane z syropem Monin
Sosy i syropy smakowe Monin potrafią całkowicie odmienić charakter naszych napojów. Najczęściej służą nam jako dodatki do kawy, herbaty, koktajli i lemoniad, ale ich wysoka jakość i różnorodność smaków sprawiają, że znajdują zastosowanie również w kuchni. Doskonałym przykładem na to są ciasteczka różane z dodatkiem syropu Rose Monin. Swój przepis na przepyszne kruche ciastka z nadzieniem przedstawia nam Pani Martyna.
Różyczki z kruchego ciasta według Pani Martyny
Składniki:
- 300g mąki tortowej
- 80g cukru lub cukru pudru
- 200g zimnego masła
- 3 żółtka
- 1 białko
- 2 łyżki syropu Rose Monin
- Marmolada różana lub dżem różany
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiewamy razem z cukrem, dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła i siekamy nożem.
- Następnie dodajemy żółtka, syrop Monin, wodę i zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji, tak jak w przypadku tradycyjnego kruchego ciasta.
- Gotowe ciasto owijamy folią i wkładamy na około 30-60 min. do lodówki.
- Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na stolnicy na grubość około 3mm (dla ułatwienia ciasto możemy położyć na pergaminie i drugim arkuszem przykryć i rozwałkować na 3mm).
- Za pomocą okrągłej foremki lub literatki/małej szklanki wykrawamy kółka. Aby powstały dwie różyczki potrzebujemy 5 wycięty kółek.
- Układamy je tak, aby zachodziły delikatnie na siebie. Miejsca łączeń najlepiej posmarować białkiem za pomocą pędzelka. Wzdłuż nachodzących na siebie kółek smarujemy cienką warstwę marmolady różanej bądź dżemu różanego.
- Zaczynając od pierwszego zwijamy płatki (kółka) w rulonik, a następnie przecinamy go na pół i układamy na blaszce, na pergaminie przecięciem do dołu. Dla lepszego efektu możemy delikatnie rozchylić powstałe płatki. Postępujemy dokładnie tak samo z całym ciastem, aż do wykorzystania całego ciasta.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 C i wkładamy ciasteczka na 5 min. Następnie zmniejszamy temp. do 180 C i podpiekamy przez około 10- 15 min aby uzyskać złocisty kolor. (Jeśli ciasteczka zbyt mocno się zrumienią i wyschną można na wierzch położyć folię aluminiową, aby zyskały więcej wilgoci).
- Studzimy i wykładamy na szklaną paterę (opcjonalnie można je posypać cukrem pudrem).
Smacznego! - Martyna
PS. A do różyczek najlepiej smakuje herbata, bądź kawa z dodatkiem różanego syropu Monin.
Polecane produkty w tym artykule
Promocja
( Brak opinii )
Syrop ROSE MONIN 0,7 L - różany
38,60 zł netto
44,99 zł
41,69 zł
brutto
41,69 zł
44,99 zł
833.80
pkt.
Podziel się swoim komentarzem z innymi