Przepis na Kawowe Cake Pops
Każdy lubi jakiś mały przysmak do kawy. Przedstawiamy Ci przepis na czekoladowo-kawowe lizaki, czyli Cake Pops. Plusem tego przepisu jest to, że można wykorzystać niezjedzone przez gości kilka dni wcześniej muffinki. Każdy może wybrać dodatki, które lubi, a forma podania zaskoczy niejednego konesera słodkości.
Składniki:
10-12 porcji w zależności od wielkości kulek.
- 3-4 szt muffinek waniliowych lub jeden blat biszkoptu
- 2 łyżki serka mascarpone
- Shot espresso (używam ziaren Caffe Grano Rwanda Mabanza)
- 100-150 g Czekolada gorzka, mleczna lub biała
- Ozdoby / posypki
Przepis:
- Biszkopt lub babeczki rozkruszyć, dodać mascarpone wraz z espresso i wymieszać dłońmi na jednolitą masę.
- Zrobić kulki, ułożyć je na tacce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć na 10-15 min do zamrażarki.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przełożyć do wysokiego naczynia np. szerszego kubka/szklanki.
- Patyczki moczyć w czekoladzie i wbijać w kule, ponownie włożyć na kilka minut do zamrażarki.
- Schłodzone kule zanurzać w roztopionej czekoladzie i ozdabiać np. posiekanymi orzechami.
- Gotowe cake popsy trzymać w lodówce.
WSKAZÓWKI: Gorzka czekolada jest o wiele gęstsza, więc trzeba jej dużo więcej i szybciej zastyga. Cake Pops należy od razu ozdabiać, aby dodatki zdążyły przykleić się do czekolady.
Autor: Mateusz
Polecane produkty w tym artykule
( Brak opinii )
Kawa ziarnista Caffe Grano Rwanda Mabanza 1kg - NIEDOSTĘPNY
112,19 zł netto
137,99 zł
brutto
137,99 zł
pkt.
Podziel się swoim komentarzem z innymi