Przepis na Kawowe Cake Pops

Przepis na Kawowe Cake Pops
Przepis na Kawowe Cake Pops

Każdy lubi jakiś mały przysmak do kawy. Przedstawiamy Ci przepis na czekoladowo-kawowe lizaki, czyli Cake Pops. Plusem tego przepisu jest to, że można wykorzystać niezjedzone przez gości kilka dni wcześniej muffinki. Każdy może wybrać dodatki, które lubi, a forma podania zaskoczy niejednego konesera słodkości.



Składniki:

10-12 porcji w zależności od wielkości kulek.

  • 3-4 szt muffinek waniliowych lub jeden blat biszkoptu
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • Shot espresso (używam ziaren Caffe Grano Rwanda Mabanza)
  • 100-150 g Czekolada gorzka, mleczna lub biała
  • Ozdoby / posypki

Przepis:

  1. Biszkopt lub babeczki rozkruszyć, dodać mascarpone wraz z espresso i wymieszać dłońmi na jednolitą masę.
  2. Zrobić kulki, ułożyć je na tacce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć na 10-15 min do zamrażarki.
  3. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przełożyć do wysokiego naczynia np. szerszego kubka/szklanki.
  4. Patyczki moczyć w czekoladzie i wbijać w kule, ponownie włożyć na kilka minut do zamrażarki.
  5. Schłodzone kule zanurzać w roztopionej czekoladzie i ozdabiać np. posiekanymi orzechami.
  6. Gotowe cake popsy trzymać w lodówce.

WSKAZÓWKI: Gorzka czekolada jest o wiele gęstsza, więc trzeba jej dużo więcej i szybciej zastyga. Cake Pops należy od razu ozdabiać, aby dodatki zdążyły przykleić się do czekolady.


Przepis na Cake Pops

Autor: Mateusz

Polecane produkty w tym artykule
Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2022
Podziel się swoim komentarzem z innymi
pixel