Odmiany kawy - Arabica Bourbon
Już wiemy o tym, że najpopularniejsze odmiany kawowca (arabika i robusta) możemy podzielić na gatunki, które w wielu aspektach potrafią znacznie się od siebie różnić. Od kształtu liści, czy wielkości i koloru owoców, aż po ostateczny smak zaparzonej filiżanki kawy. W ostatnim artykule bliżej poznaliśmy pierwotną odmianę arabiki, czyli Typicę. Dzisiaj w szczegółach opowiemy o jej bardzo bliskiej siostrze, z której również hoduje się zupełnie nowe odmiany. Przedstawiamy Wam kawę z gatunku Bourbon.
Bourbon to wykwintna odmiana arabiki, która narodziła się na wyspie Reunion (dawniej Bourbon) znajdującej się u wybrzeży Afryki na Oceanie Indyjskim. Gatunek ten powstał dzięki niewielkiej mutacji rośliny zasadzonej przez Francuzów w 1708 roku. Pod koniec XIX wieku Bourbon został rozsiany po całej Brazylii, a następnie na terenie całej Ameryki Łacińskiej.
Bourbon najlepiej kwitnie na wysokościach od 1100 do 2000 m n.p.m., co oznacza, że w większości kwalifikuje się jako Strictly High Grown (SHG). W porównaniu do odmiany Typica, wydaje znacznie większe liście i bardziej zaokrąglone owoce koloru żółtego oraz czerwonego. Małe i zwarte owoce dojrzewają bardzo szybko i z łatwością opadają pod wpływem silnego wiatru lub deszczu.
Bourbon produkuje około 20-30% więcej kawy niż odmiana Typica, ale w porównaniu z innymi gatunkami jej zbiory i tak są zdecydowanie mniejsze. Pomimo tego, że jej rośliny są często dotykane przez choroby i szkodniki, to Bourbon jest bardzo komercyjną i opłacalną kawą.
Bourbon - wysokiej jakości gatunek kawy
Bourbon to wykwintna odmiana arabiki, która narodziła się na wyspie Reunion (dawniej Bourbon) znajdującej się u wybrzeży Afryki na Oceanie Indyjskim. Gatunek ten powstał dzięki niewielkiej mutacji rośliny zasadzonej przez Francuzów w 1708 roku. Pod koniec XIX wieku Bourbon został rozsiany po całej Brazylii, a następnie na terenie całej Ameryki Łacińskiej.
Bourbon najlepiej kwitnie na wysokościach od 1100 do 2000 m n.p.m., co oznacza, że w większości kwalifikuje się jako Strictly High Grown (SHG). W porównaniu do odmiany Typica, wydaje znacznie większe liście i bardziej zaokrąglone owoce koloru żółtego oraz czerwonego. Małe i zwarte owoce dojrzewają bardzo szybko i z łatwością opadają pod wpływem silnego wiatru lub deszczu.
Bourbon produkuje około 20-30% więcej kawy niż odmiana Typica, ale w porównaniu z innymi gatunkami jej zbiory i tak są zdecydowanie mniejsze. Pomimo tego, że jej rośliny są często dotykane przez choroby i szkodniki, to Bourbon jest bardzo komercyjną i opłacalną kawą.
Głównymi gatunkami Bourbon są:
- N39
- SL 28
- SL 34
- Acaia
- Caturra
- Jackson
- Moka / Mocha / Mokka
- Mibirizi
- Tekisik
- Villa Sarchi
- Pacas
- Pnk Bourbon
- Red Bourbon
- Yellow Bourbon
Kraje, w których rośnie Bourbon:
- Brazylia
- Kolumbia
- Kostaryka
- Gwatemala
- Tanzania
- Republika Dominikany
- Haiti
- Rwanda
- Burundi
- Salwador
- Malawi
- Nikaragua
Polecane produkty w tym artykule
( Brak opinii )
Kawa ziarnista Bazzara Espresso Costarica Tarrazu SHB 1kg
134,14 zł netto
164,99 zł
brutto
164,99 zł
3299.80
pkt.
( Brak opinii )
Kawa ziarnista Bazzara Espresso Salvador Pacamara 1kg
126,01 zł netto
154,99 zł
brutto
154,99 zł
3099.80
pkt.
( Brak opinii )
Kawa ziarnista Etno Cafe Colombia Medellin 1kg
93,50 zł netto
115,00 zł
brutto
115,00 zł
2300
pkt.
( Brak opinii )
Kawa ziarnista Etno Cafe Yellow Bourbon 1kg
104,88 zł netto
129,00 zł
brutto
129,00 zł
2580
pkt.
Podziel się swoim komentarzem z innymi