Kawa z miodem - połączenie smaku i zdrowia
Kawa dla wielu z nas to pierwsze co pijemy rano, aby wstać z łóżka i rozpocząć dzień. Kawa o poranku musi być wyrazista i pobudzająca, aby kofeina dotarła do wszystkich komórek i zmobilizowała do wytężonej pracy. Bo właśnie tak działa kofeina w kawie — wzmaga koncentrację i uwagę, wyostrza spostrzeganie i poprawia szybkość naszych reakcji umysłowych. Kawa poprawia nastrój! Sposobów na kawę jest mnóstwo, a jednym z ciekawszych patentów na urozmaicenie smaku kawy jest dodanie miodu — produktu o wielu wspaniałych właściwościach dla naszego organizmu. W tym artykule przyjrzymy się temu, jak połączenie kawy i miodu może wpłynąć na nasze samopoczucie.
Czego się dowiesz z naszego artykułu?
Zapraszamy do lektury, aby poznać więcej informacji na temat połączenia kawy i miodu oraz dowiedzieć się, jakie korzyści zdrowotne i smakowe niesie ze sobą ta nietypowa kombinacja.
Właściwości odżywcze miodu — dlaczego warto sięgać po ten słodki produkt?
Wszyscy doskonale wiemy, jak wspaniałym lekarstwem jest miód w momencie przeziębienia czy grypy. Ale miód, czyli naturalny wytwór pszczół z nektaru wielu kwiatów ma więcej wspaniałych właściwości odżywczych. Enzymy to jeden z najważniejszych składników miodu, z których udziałem powstaje nadtlenek wodoru o właściwościach antyseptycznych. Stąd się bierze przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwalergiczne działanie miodu. Oprócz enzymów zawiera aminokwasy, glukozę i fruktozę, biotynę, witaminy A, C i z grupy B, kwas foliowy i aż 21 pierwiastków (m.in. żelazo, magnez, potas, miedź, fosfor, mangan). Jest bardzo łatwo przyswajalny, a jego właściwości prozdrowotne dla naszego organizmu są potężne.
- Miód jest zdrowym źródłem energii, wzmacnia odporność, przyspiesza regenerację organizmu oraz ma działanie oczyszczające i odtruwające.
- Wspomaga pracę mózgu.
- Łagodzi infekcje dróg oddechowych, kaszel i przeziębienie.
- Obniża ciśnienie krwi, poprawia krążenie, wzmacnia serce, reguluje pracę wątroby i nerek.
- Przyspiesza gojenie ran i łagodzi podrażnienia, nawilża, rozjaśnia i poprawia jędrność skóry.
- Korzystnie wpływa na układ pokarmowy, pobudza trawienie, działa przeciwbiegunkowo i likwiduje zaparcia, ma działanie moczopędne.
- Miód ułatwia zasypianie, koi nerwy i pozytywnie wpływa na nasz nastrój oraz potrafi zneutralizować skutki nadużycia alkoholu, kawy czy tytoniu. Warto wprowadzić go na stałe do swojej diety.
Czy kawa z miodem jest zdrowa? O wyższości produktu pszczół nad cukrem
Kawa z miodem to doskonała alternatywa dla osób, które lubią słodkie napoje, ale chcą unikać sztucznych słodzików i cukru. Dlatego, jeśli szukasz czegoś nowego, wyjątkowego i smacznego, koniecznie spróbuj kawy z miodem. Nie tylko wybornie smakuje, ale także wpłynie korzystnie na Twoje zdrowie i samopoczucie.
Miód jest prawdziwym dobrodziejem i jak najczęściej powinniśmy po niego sięgać, ale pamiętajmy o tym, że ma sporo kalorii (łyżka miodu zawiera 39 kcal). Cukier biały co prawda ma mniej kalorii (w jednej łyżeczce 20 kcal), ale są to puste i bezwartościowe kalorie. Cukier nie ma żadnych właściwości odżywczych i w nadmiarze szkodzi. Biały cukier krok po kroku osłabia nasz organizm, rujnuje odporność i negatywnie wpływa na nasze samopoczucie. Dlatego warto zastanowić się nad zmianą nawyków, zmienić cukier na zdrowszy miód i stosować go jako zamiennik — do słodzenia kawy, herbaty, jako smarowidło do pieczywa, naleśników i wszelkich wypieków. Pamiętajcie jednak, że miód traci swoje wspaniałe właściwości w kontakcie z wysoką temperaturą! Nie należy zalewać go gorącą wodą.
Pozytywne właściwości kawy z miodem
Kawa spożywana w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływa na nasze zdrowie, ma właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Dobrze wpływa na nasz metabolizm, usuwa znużenie i pomaga się skoncentrować. Kofeina pobudza nasz organizm, a miód jest bogaty w witaminy i minerały. Co się zatem stanie jak połączymy ją z super zdrowym miodem i stworzymy kawę z miodem? Czy taka kawa zdrowia doda? Zdecydowanie tak! Kombinacja tych dwóch składników może przynieść wiele korzyści dla naszego organizmu. Po pierwsze wzmacnia nasz układ odpornościowy, gdyż zawiera naturalne właściwości antybakteryjne i antyoksydacyjne. Poprawia trawienie: miód zawiera enzymy, które pomagają w trawieniu jedzenia. Kawa z miodem może pomóc w łagodzeniu problemów z trawieniem, takich jak zaparcia lub wzdęcia. Działa przeciwzapalnie: miód ma właściwości przeciwzapalne, a kawa może również pomóc w łagodzeniu stanów zapalnych. Kawa z miodem może być korzystna dla osób z infekcjami dróg moczowych lub gardła. Dodatek miodu może poprawić smak kawy i sprawić, że będzie ona bardziej aromatyczna i słodsza. I co najważniejsze: pyszna kawa z miodem na pewno poprawi nam nastrój i doda energii.
Eksperymentuj z różnymi rodzajami miodu oraz przyprawami takimi jak: kurkuma, imbir, gałka muszkatołowa, kardamon. Dodatek imbiru, kardamonu i cynamonu w kawie zwiększa naszą odporność i zwalcza wolne rodniki.
Photo by www.instagram.pl/parzycielka
Photo by www.instagram.pl/parzycielka
Jaki miód wybrać do kawy?
Jeśli znudził Ci się smak zwykłej kawy albo masz ochotę na coś nowego, to kawa z miodem może być dobrym sposobem na zmianę smaku Twojego ulubionego specjału.
Miód może nadać kawie słodyczy i delikatności, ale również wyrazistości, wszystko zależy jakiego rodzaju miodu dodasz do kawy. Zależy nam, aby podkreślić smak kawy dodatkami, a nie go zdominować, dlatego na początek dodajmy delikatniejszy smak miodu do kawy. Łagodny miód wielokwiatowy, koniczynowy lub akacjowy będzie idealny. Taki miód podkreśli naturalną słodycz kawy. Miód gryczany, manuka czy spadziowy ma wyrazisty, specyficzny, lekko cierpki, a nawet trochę gorzkawy smak. Taki miód wyróżni goryczkę w kawie, zmniejszy jej kwasowość, ale może być za intensywny i przeważyć nad smakiem naszej kawy. Dlatego pamiętaj, żeby nie przesadzać z ilością miodu. W końcu chodzi o to, aby cieszyć się delikatnym i przyjemnym smakiem, który pochodzi z połączenia kawy i miodu.
Odkryj różnorodne sposoby na słodkie połączenie - przepisy na kawę z miodem
Zastanawiasz się, czy miód będzie pasował do Twojej ulubionej kawy? Każdy z nas ma inne preferencje, a ilu kawoszy, tyle jest sposobów na picie tego wspaniałego napoju. Dlatego warto eksperymentować i próbować nowych połączeń. Podpowiemy Ci, jakie kawy z miodem na pewno będą dobrze smakować.
Kawa z miodem może być przygotowywana na wiele sposobów. Można dodać miód bezpośrednio do gotowej kawy, wymieszać go z mlekiem lub śmietanką, aby uzyskać bardziej kremowy smak. Do kawy z miodem często dodaje się także cynamon lub wanilię, co dodaje napojowi jeszcze bardziej wyrazistego smaku. Oto kilka naszych propozycji przepisu na kawę z miodem:
Czarna kawa z miodem
Czarna kawa w formie americano, kawy z ekspresu, z kawiarki czy french pressu doskonale komponuje się z dodatkiem miodu. Zastąp tradycyjny cukier, zdrowszym słodzidłem i ciesz się nowym smakiem kawy. Dodaj odrobinę cynamonu, a uzyskasz jeszcze bardziej aromatyczną kompozycję smaków.
Kawa z mlekiem i miodem
Aby przygotować ten napój, wystarczy dodać łyżkę miodu do spienionego mleka, a następnie wlać delikatnie espresso. Dzięki połączeniu mleka, miodu i kawy uzyskasz łagodny, aksamitny smak. Jeśli robisz kawę w ekspresie automatycznym, wybierz opcję latte lub cappuccino i dodaj łyżkę miodu.
Kawa z miodem i cynamonem
Aromatyczna i wspaniała propozycja na popołudnie. Do spienionego mleka dodaj łyżkę miodu, wymieszaj. Wlej espresso i górę posyp szczyptą cynamonu. To obowiązkowy specjał na jesienne i zimowe wieczory.
Kawa z miodem i przyprawami korzennymi
Specjalność, która ma niepowtarzalny aromat. Spień mleko, wlej miód na spód filiżanki lub wymieszaj z mlekiem. Dodaj szczyptę mielonego cynamonu i kardamonu bądź szczyptę gotowej mieszanki "przyprawy korzennej". Ta kawa Cię rozgrzeje!
Kawa z miodem i imbirem
Jeśli lubisz mocniejsze i bardziej intensywne kawy, to ta propozycja jest dla Ciebie. Dodaj łyżkę miodu i szczyptę imbiru do kawy. Dzięki temu połączeniu uzyskasz wyrazisty, ostry i pikantny smak z lekką nutą słodyczy.
Kawa z miodem i z cytryną
Jeśli lubisz eksperymentować z kawowymi smakami, to musisz spróbować kawy z miodem i cytryną. Do kawy dodaj łyżeczkę miodu i 5 ml soku z cytryny. Uzyskasz tropikalny i orzeźwiający smak.
Miód i kawa - udane połączenie
Kawa z miodem może być dobrym rozwiązaniem dla osób, które chcą uniknąć rafinowanego cukru, a jednocześnie cenią sobie słodki smak w swojej kawie. Czy miód pasuje do kawy? To zależy od indywidualnych preferencji smakowych, niektórym może to odpowiadać bardziej niż innym. Warto spróbować, aby dowiedzieć się, czy ten sposób słodzenia kawy przypadnie nam do gustu, a nuż zakochamy się w tym subtelnym smaku. Eksperymentujmy! A tymczasem... lecę zrobić sobie zrobić kawkę z miodem i cynamonem, bo uważam, że jest pyszna!