Kawa z kardamonem? Czemu nie!
Kardamon to roślina pochodząca z Indii i Sri Lanki, bardzo często uważana za królową przypraw, która ma bardzo wiele dobroczynnych dla naszego zdrowia właściwości. Kardamon stosowany jest jako przyprawa i lekarstwo, ale jego częstym wykorzystaniem jest również zastosowanie jako dodatek do kawy.
Kawa z kardamonem ma charakterystyczny posmak i dość mocny korzenny aromat, którym ma wielu zwolenników jak i przeciwników.
Kawa z kardamonem szczególnie dobrze sprawdza się w okresie jesienno-zimowym, ponieważ kardamon rozgrzewa i wzmacnia organizm, a kawa przygotowana w ten sposób ma niezwykle intensywny aromat, który pomaga w udrażnianiu dróg oddechowych.
Kardamon można spotkać w dwóch formach - podobnie jak kawę możemy kupić całe ziarna lub wcześniej zmielone i spakowane. Zdecydowanie lepszym wyborem są całe ziarna, które zachowują pełnie smaku i aromatu na dłuższy czas i pozwalają osiągnąć zdecydowanie lepsze rezultaty. Należy pamiętać, że w przypadku zakupu całych ziaren kardamonu będziemy potrzebowali jakiegoś narzędzia do ich rozcierania np. moździerz. Kardamon powinniśmy rozdrabniać bezpośrednio przed przygotowaniem kawy.
Kawę z kardamonem najlepiej przygotować w kawiarce lub "po turecku" - te sposoby najlepiej oddają pełnie smaku idealnego połączenia kawy i kardamonu. Do przygotowania kawy z kardamonem według naszego przepisu potrzebujesz:
Samo przygotowanie kawy z kardamonem jest banalnie proste. Na samym początku należy przygotować kardamon. Możemy kupić gotowy mielony w sklepie, ale lepszym rozwiązaniem są całe ziarna, które najlepiej rozetrzeć przy pomocy moździerza.
Rozdrobniony kardamon łączymy ze zmieloną kawą i w zależności od wybranej metody przechodzimy do parzenia kawy. Nie wiesz jak parzyć kawę po turecku lub w kawiarce? Zobacz nasz artykuł: Parzenie kawy znanymi sposobami.
Przygotowaną kawę z kardamonem można dodatkowo doprawić mlekiem lub innymi dodatkami, ale najlepiej spróbować i ocenić wyjątkowe połączenie kawy i kardamonu, które ma nieco słodki smak i dość intensywny aromat.
Kawa z kardamonem ma charakterystyczny posmak i dość mocny korzenny aromat, którym ma wielu zwolenników jak i przeciwników.
Kawa z kardamonem szczególnie dobrze sprawdza się w okresie jesienno-zimowym, ponieważ kardamon rozgrzewa i wzmacnia organizm, a kawa przygotowana w ten sposób ma niezwykle intensywny aromat, który pomaga w udrażnianiu dróg oddechowych.
Jaki kardamon dodawać do kawy?
Kardamon można spotkać w dwóch formach - podobnie jak kawę możemy kupić całe ziarna lub wcześniej zmielone i spakowane. Zdecydowanie lepszym wyborem są całe ziarna, które zachowują pełnie smaku i aromatu na dłuższy czas i pozwalają osiągnąć zdecydowanie lepsze rezultaty. Należy pamiętać, że w przypadku zakupu całych ziaren kardamonu będziemy potrzebowali jakiegoś narzędzia do ich rozcierania np. moździerz. Kardamon powinniśmy rozdrabniać bezpośrednio przed przygotowaniem kawy.
Przepis na kawę z kardamonem
Kawę z kardamonem najlepiej przygotować w kawiarce lub "po turecku" - te sposoby najlepiej oddają pełnie smaku idealnego połączenia kawy i kardamonu. Do przygotowania kawy z kardamonem według naszego przepisu potrzebujesz:
- zimna woda
- kilka ziarenek kardamonu
- porcja zmielonej kawy
- urządzenie do zaparzenia kawy, polecamy tygielek lub kawiarkę
Samo przygotowanie kawy z kardamonem jest banalnie proste. Na samym początku należy przygotować kardamon. Możemy kupić gotowy mielony w sklepie, ale lepszym rozwiązaniem są całe ziarna, które najlepiej rozetrzeć przy pomocy moździerza.
Rozdrobniony kardamon łączymy ze zmieloną kawą i w zależności od wybranej metody przechodzimy do parzenia kawy. Nie wiesz jak parzyć kawę po turecku lub w kawiarce? Zobacz nasz artykuł: Parzenie kawy znanymi sposobami.
Przygotowaną kawę z kardamonem można dodatkowo doprawić mlekiem lub innymi dodatkami, ale najlepiej spróbować i ocenić wyjątkowe połączenie kawy i kardamonu, które ma nieco słodki smak i dość intensywny aromat.
Podziel się swoim komentarzem z innymi