Jak zaparzyć kawę illy Classico?
Jako nastolatka, będąc na saksach we Włoszech, poznałam włoski styl picia kawy. Rozkoszowałam się pierwszym łykiem espresso, który wykrzywił mi wówczas twarz i testowałam różne smaki. Do domu zawiozłam wtedy między innymi kawę illy Classico. Nie wiedziałam, że od tego czasu wszystko się zmieni... Dzisiaj charakterystyczne puszki illy z czerwonym paskiem są znane i rozpoznawalne, a wtedy dla mnie była to totalna nowość i wstęp do picia dobrej jakości kawy. Lubię do niej wracać.
Jeśli zastanawiasz się nad zakupem kawy illy Classico, powiem Ci, co mi najbardziej w niej odpowiada, może pomoże Ci to dokonać wyboru. Do przygotowania espresso wykorzystałam kolbowy ekspres Smeg oraz młynek Eureka Mignon Single Dose.
Espresso - illy Classico
- Kawa: illy Classico
- Skład: 100% arabika
- Odmiany: mieszanka 9 odmian arabiki
- Stopień palenia: Średni
- Profil smakowy: Karmel, kwiat pomarańczy, jaśmin
- Ekspres: Smeg ECF01CREU
- Młynek: Eureka Mignon Single Dose
- Przygotowany napój: Espresso
- Mielenie: Drobne
- Czas parzenia: 25 sekund
- Ilość użytej kawy: 14 g
Efekt i opinia
illy Classico to zawsze ta sama, starannie dopracowana mieszanka 9 arabik z różnych rejonów świata. Lubię kawę illy Classico za jej łagodny, a zarazem pełny charakteru smak. Nie ma kwasowości, więc jeśli jej w kawie nie tolerujesz, ta kawa Ci posmakuje. To jest idealna propozycja dla miłośników lekkiej słodyczy w kawie.
Pierwszy łyk espresso zaparzony z 14 g kawy był słodki i miał wyczuwalną delikatną goryczką. Podobno goryczka w kawie charakteryzuje dobrą kawę, dla mnie było to przyjemne doznanie. Crema na kawie był średnio gęsta i delikatnie brązowa. Kawa illy Classico i tym razem mnie nie zawiodła. Ten aromatyczny szocik był jak powrót do lat młodości, do wakacji pełnych słońca i wieczornych spacerów po romantycznej Veronie w poszukiwaniu klimatycznej kawiarni. illy Classico to sprawdzona, świetna kawa, która jest idealnym pomysłem na prezent. Jest idealna w momencie, kiedy nie wiesz jaką kawę wybrać. Klasyka i tradycja zawsze się sprawdza!