Jak zaparzyć kawę Wysocki Coffee 100% Arabica?
Tym razem pod lupę, a w zasadzie do młynka na testy wziąłem kawę z polskiej palarni Wysocki. 100% arabika wypalona średnio z przeznaczeniem do kawiarek oraz ekspresów ciśnieniowych. Kawa w bardzo przystępnej jak na 100% arabikę cenie więc trzeba wypróbować i dać znać czy warto. Czy w ekspresie automatycznym można przygotować smaczne i aromatyczne espresso? Sprawdźmy to!
Espresso - Wysocki Coffee 100% Arabica
- Kawa: Wysocki Coffee 100% Arabica
- Pochodzenie kawy: Brazylia region Cerrado
- Skład: 100% arabika
- Wysokośść uprawy: 1050 m n.p.m.
- Metoda obróbki: Natural
- Stopień palenia: Średni
- Profil smakowy: Ciemna czekolada, kakao, orzech laskowy, migdał, marcepan
- Ekspres: Automatyczny ekspres Jura J6
- Przygotowany napój: Espresso, pojemność 25 ml
- Mielenie: Najdrobniejsze na skali wbudowanego w ekspresie młynka.
- Moc kawy: 5 ziarenek, czyli najmocniejsza z możliwych.
- Temperatura parzenia: godnie z ustawieniami ekspresu: wysoka
- Czas parzenia: Około 16 sekund
Efekt i opinia
Efekt w filiżance bardzo pozytywnie zaskakujący i dający ogromną nadzieje na jeszcze lepszy smak tej kawy przy testach w kawiarce lub ekspresie kolbowym. Zacznijmy od tego, że musze podkreślić, jak ważną rolę odgrywa tu samo ustawienie ekspresu – temperatura parzenia, grubość mielenia oraz moc, a co za tym idzie ilość użytej kawy w połączeniu z systemem P.E.P dają naprawdę zadowalające efekty w filiżance.
P.E.P. czyli proces ekstrakcji pulsacyjnej dostępny wyłącznie w ekspresach JURA jest systemem wydłużającym czas parzenia małych specjałów kawowych do maksimum, w tym przypadku do 16 sekund, co jak na ekspres automatyczny jest bardzo przyzwoitym czasem dla espresso. Druga bardzo istotna kwestia to wygrzana porcelana – przed przygotowaniem espresso dokładnie ogrzałem porcelanową filiżankę wrzątkiem, tak by mój napój nie stracił zbyt szybko temperatury i bym mógł ocenić jego faktyczne walory smakowe.
Okej przejdźmy do tego, co udało się uzyskać w filiżance. Było to bardzo poprawne espresso, którego nie powstydziłoby się większość kawiarni, a zaznaczmy że zostało ono przygotowane w ekspresie automatycznym! Kawa miała bardzo przyjemny, słodki zapach jednak smak bardziej przypominał gorzką czekoladę z przebijającymi się nutami nieco kwaśnego i cierpkiego kakao. Przygotowane w ekspresie automatycznym espresso miało średnie body, jednak ogólne odczucia były bardzo pozytywne i nie mogę się doczekać testów tej kawy w kolejnych metodach parzenia. Odpowiadając na pytanie ze wstępu – TAK MOŻNA! Serdecznie polecam wypróbować kawę Wysocki 100% arabica w ekspresie automatycznym.
Autor: Michał