Jak zaparzyć kawę Wysocki Coffee 100% Arabica?

Jak zaparzyć kawę Wysocki Coffee 100% Arabica?
Jak zaparzyć kawę Wysocki Coffee 100% Arabica?

Tym razem pod lupę, a w zasadzie do młynka na testy wziąłem kawę z polskiej palarni Wysocki. 100% arabika wypalona średnio z przeznaczeniem do kawiarek oraz ekspresów ciśnieniowych. Kawa w bardzo przystępnej jak na 100% arabikę cenie więc trzeba wypróbować i dać znać czy warto. Czy w ekspresie automatycznym można przygotować smaczne i aromatyczne espresso? Sprawdźmy to!



Espresso - Wysocki Coffee 100% Arabica

  • Kawa: Wysocki Coffee 100% Arabica
  • Pochodzenie kawy: Brazylia region Cerrado
  • Skład: 100% arabika
  • Wysokośść uprawy: 1050 m n.p.m.
  • Metoda obróbki: Natural
  • Stopień palenia: Średni
  • Profil smakowy: Ciemna czekolada, kakao, orzech laskowy, migdał, marcepan
  • Ekspres: Automatyczny ekspres Jura J6
  • Przygotowany napój: Espresso, pojemność 25 ml
  • Mielenie: Najdrobniejsze na skali wbudowanego w ekspresie młynka.
  • Moc kawy: 5 ziarenek, czyli najmocniejsza z możliwych.
  • Temperatura parzenia: godnie z ustawieniami ekspresu: wysoka
  • Czas parzenia: Około 16 sekund
Wysocki Coffee


Efekt i opinia

Efekt w filiżance bardzo pozytywnie zaskakujący i dający ogromną nadzieje na jeszcze lepszy smak tej kawy przy testach w kawiarce lub ekspresie kolbowym. Zacznijmy od tego, że musze podkreślić, jak ważną rolę odgrywa tu samo ustawienie ekspresu – temperatura parzenia, grubość mielenia oraz moc, a co za tym idzie ilość użytej kawy w połączeniu z systemem P.E.P dają naprawdę zadowalające efekty w filiżance.

P.E.P. czyli proces ekstrakcji pulsacyjnej dostępny wyłącznie w ekspresach JURA jest systemem wydłużającym czas parzenia małych specjałów kawowych do maksimum, w tym przypadku do 16 sekund, co jak na ekspres automatyczny jest bardzo przyzwoitym czasem dla espresso. Druga bardzo istotna kwestia to wygrzana porcelana – przed przygotowaniem espresso dokładnie ogrzałem porcelanową filiżankę wrzątkiem, tak by mój napój nie stracił zbyt szybko temperatury i bym mógł ocenić jego faktyczne walory smakowe.

Okej przejdźmy do tego, co udało się uzyskać w filiżance. Było to bardzo poprawne espresso, którego nie powstydziłoby się większość kawiarni, a zaznaczmy że zostało ono przygotowane w ekspresie automatycznym! Kawa miała bardzo przyjemny, słodki zapach jednak smak bardziej przypominał gorzką czekoladę z przebijającymi się nutami nieco kwaśnego i cierpkiego kakao. Przygotowane w ekspresie automatycznym espresso miało średnie body, jednak ogólne odczucia były bardzo pozytywne i nie mogę się doczekać testów tej kawy w kolejnych metodach parzenia. Odpowiadając na pytanie ze wstępu – TAK MOŻNA! Serdecznie polecam wypróbować kawę Wysocki 100% arabica w ekspresie automatycznym.


Autor: Michał

Polecane produkty w tym artykule
Kawa ziarnista Wysocki Coffee Brazilian Roast 1kg
( Brak opinii ) Kawa ziarnista Wysocki Coffee Brazilian Roast 1kg
65,03 zł netto 79,99 zł brutto 79,99 zł 1599.80 pkt.
Kawa ziarnista Wysocki Coffee Brazilian Roast 500g
( Brak opinii ) Kawa ziarnista Wysocki Coffee Brazilian Roast 500g
32,51 zł netto 39,99 zł brutto 39,99 zł 799.80 pkt.
Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2022
Podziel się swoim komentarzem z innymi
pixel