Jak zaparzyć kawę TRIP COFFEE PERU?
Peru, kraj bogaty w historię, tajemnicze ruiny Machu Picchu i oszałamiające krajobrazy, jest również domem dla jednej z wyjątkowych kaw na świecie. Kawa uprawiana w tym regionie ma unikalne cechy, które zachwycą każdego kawosza. Dlaczego? Ponieważ Peru oferuje idealne warunki do uprawy kawy, dzięki zróżnicowanemu klimatowi i bogatej glebie. Kawa uprawiana jest głównie na dużych wysokościach, w regionach takich jak Cajamarca, Cusco, Puno i Junín. Wysokogórskie plantacje, sięgające nawet 2000 metrów nad poziomem morza, sprawiają, że ziarna dojrzewają wolniej, co przekłada się na ich wyjątkowy smak. Kawa z tego regionu wyróżnia się złożonym profilem smakowym, który łączy kwiatowe aromaty, orzechowe tony, owocowe akcenty i czekoladową głębię.
Dzisiaj zabieram Was w kawową podróż do tego kraju. Odkryjemy magię peruwiańskiej kawy z TRIP COFFEE - polską marką, która stworzyła kolekcje kaw z różnych rejonów świata dla wszystkich, którzy pragną czerpać przyjemność z każdej filiżanki kawy. Udaj się na smakową podróż do Peru z kawą Trip Coffee Peru i przygotuj doskonałe espresso w ekspresie kolbowym.
TRIP COFFEE PERU
- Kawa: Trip Coffee Peru
- Skład: 100% arabika
- Pochodzenie ziaren: Peru
- Stopień palenia: Średni
- Profil smakowy: Orzechy laskowe, migdały, suszone owoce
- Ekspres kolbowy: Lelit Bianca
- Młynek: Eureka Mignon Single Dose
- Przygotowany napój: Espresso
- Pojemność: 25 ml
- Mielenie: Drobne
- Czas parzenia: 26 sekund
- Doza: 19 g
- Uzysk: 34 g
- Temperatura wody: 94°C
- Preinfuzja: 5 sekund
Trip Coffee Peru - ekspres kolbowy
Efekt i opinia
Kawa ziarnista TRIP COFFEE PERU to wysokiej jakości, średnio wypalona jednorodna arabika, którą można przygotować metodami cisnieniowymi: w ekspresie kolbowym, w ekspresie automatycznym lub w kawiarce. W tym wpisie proponuję przepis na doskonałe espresso w ekspresie kolbowym. Z 19 gramów ziarna uzyskałam ok 34 g czarnego naparu, kawa po delikatnej modyfikacji stopnia zmielenia parzyła się bardzo ładnie. Jednak wcześniej, kawa została najpierw wstępnie namoczona, preinfuzja trwała 5 s, by miała czas rozkwitnąć.
Espresso z kawy Trip Coffee Peru to prawdziwa przyjemność. Gęsta crema z pięknymi, brązowymi cętkami, mocny posmak migdałów i słodki smak sprawiają, że każda filiżanka to wyjątkowe doświadczenie. Gdzieś w tle cały czas czuć orzechy, a pięknym zwieńczeniem całości jest posmak suszonych owoców, który wspaniale podkręca całość. Nie ma w niej nieprzyjemnych posmaków, cierpkości ani niefajnej kwaśności. Jest to bardzo dobra kawa o głębokim smaku, którą delektowanie się jest prawdziwą frajdą.