Jak zaparzyć kawę TRIP COFFEE NIKARAGUA?
Kawa pochodząca z Nikaragui to głównie arabika. Jest uprawiana przeważnie na dużych wysokościach w regionach takich jak Jinotega, Matagalpa czy Segowia i w zależności od tego ziarno oferuje różne smaki. Dzięki chłodnemu klimatowi i bogatym glebom kawy z Nikaragui dojrzewają powoli, a najlepsze ziarna mają łagodną kwasowość, często słodkie nuty czekolady, wanilii i cytrusów. Większość plantacji prowadzona jest przez małych rolników, którzy często stosują organiczne metody uprawy, ponieważ nie stać ich na nawozy. To właśnie te czynniki sprawiają, że kawa z Nikaragui jest coraz bardziej cenionym i poszukiwanym ziarnem na rynku światowym.
Rzadko sięgamy po kawy z tego kraju, a szkoda, bo te ziarna oferują wiele doznań i każdy smakosz powinien jej spóbować. My wybraliśmy się w podróż do tego niezwykłego kraju z kawą do ekspresu TRIP COFFEE Nikaragua. Odkryjmy razem, co sprawia, że kawa z Nikaragui jest tak wyjątkowa i jak możemy najlepiej wydobyć jej potencjał podczas parzenia.
Kawa ziarnista TRIP COFFEE Nikaragua to kawa wysokiej jakości. Można ją przygotować w ekspresie kolbowym, automacie lub nawet w kawiarce. Tym razem przygotowałam kremowe cappuccino w ekspresie Saeco Xelsis Deluxe.
TRIP COFFEE Nikaragua
- Kawa: TRIP COFFEE Nikaragua
- Rodzaj: 100% Arabica
- Stopień palenia: Średni
- Obróbka: Myta
- Intensywność: 4/6
- Ekspres: Saeco Xelsis Deluxe SM8785/00
- Przygotowany napój: Cappuccino
- Profil sensoryczny: Earl Grey, owoce tropikalne, kakao
- Mielenie: 2/12 (bardzo drobne)
- Moc kawy: Bardzo mocna
- Ilość kawy: 40 ml
- Ilość mleka: 120 ml
- Smak: Pełny
- Temperatura parzenia: Średnia
Efekt i opinia
Kawy marki TRIP COFFEE zabierają nas w podróże po różnych rejonach świata. W ich ofercie można znaleźć kawy między innymi z Brazylii, Kolumbii, Etiopii, Gwatemali oraz Nikaragui.
Postanowiłam spróbować jednorodnej arabiki z Nikaragui w automatycznym ekspresie włoskiej marki Saeco Xselsis Deluxe, w kórym można ustawić różne parametry parzonej kawy. Ustawiłam największą moc, ponieważ wolę bardziej wyraziste nuty, a smak kawy z łagodnego zmieniłam na "pełny". Uwielbiam cappuccino z tego ekspresu, więc to był mój pierwszy wybór - w filiżance o pjemności 160 ml.
Po wypiciu cappuccino z kawy Trip Coffee Nikaragua delikatna gorzka nuta kakao delikatnie wybija się na pierwszym planie, otulając podniebienie w miękką, kremową teksturę mleka. Bo pianka mleczna wyszła naprawdę wspaniała, kremowa i gęsta. Smak tej kawy był wyjątkowo zrównoważony, o owocowym charakterze, który delikatnie wibruje na podniebieniu. Wyczuwalne są subtelne nuty Earl Grey, które dodają głębi, oraz nuty tropikalnych owoców, które dodają delikatnej słodyczy. Kawa ma średnią kwasowość, kóra nie przeszkadza w kawie mlecznej, a raczej ją podkręca. Dla kogo jest Trip Nikaragua? Myślę, że ta arabika jest idealna dla miłośników kawy mlecznej, gdzie smak kawy nie gubi się w mleku, czy napoju roślinnym. Jej zbalansowany smak sprawia, że posmakuje zarówno lubiącym posmak goryczki, jak i delikatnej kwasowości, bo tutaj wszystko ze sobą idealnie współgra.