Jak zaparzyć kawę STORY Love Shot?
Love Shot to blend Brazylii i Peru stworzony z prawdziwym uczuciem – miłością do kawy. Wkładając zaangażowanie i serce w przygotowanie tej kawy możesz być pewny, że odwdzięczy Ci się wyjątkowymi, słodkimi doznaniami, które pozostaną z Tobą na długo po wypiciu. Dość jasno wypalona kawa z przeznaczeniem do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek, która powstała przy współpracy z warszawską palarnią STORY z okazji walentynek. Kawa tak bardzo posmakowała nam i klientom, że postanowiliśmy pozostawić ją w ofercie na dłużej. Masz ochotę spróbować słodkiego espresso?
Espresso - STORY LOVE SHOT
- Kawa: Story Coffee Roasters LOVE SHOT
- Pochodzenie kawy: Brazylia Alta Mogiana i Peru Cajamarca
- Skład: 100% arabika
- Stopień palenia: średni/jasny – jak na espresso kawa wypalona jest dość jasno
- Profil smakowy: Karmel, śliwka, czekolada
- Ekspres: Kolbowy ekspres ciśnieniowy Lelit Mara PL62X
- Młynek: Eureka Mignon Single Dose
- Przygotowany napój: Doppio
- Mielenie: Ustawienie na 6 stopniu w skali od najdrobniejszego. Znając jednak specyfikę młynków do espresso i ich fabrycznej kalibracji na różnym poziomie, polecam dostosowanie grubości mielenia do ilości zastosowanej kawy, czasu ekstrakcji i uzysku na podobnym poziomie.
- Temperatura parzenia: Ustawienie 92°C
- Ilość użytej kawy: 18 g
- Czas parzenia: 29 sekund
- Pojemność kawy: około 45 ml, waga naparu 42 g
Efekt i opinia
Przygotowana przeze mnie kawa ma bardzo przyjemny, słodki zapach, w którym przebijają się owocowe nuty. Jednak ciężko mi było określić, czy aby na pewno to śliwki. Body bardzo gładkie, a doznania smakowe to połączenie słodyczy i delikatnej kwasowości bez wyczucia goryczki. Już po wypiciu pierwszego łyku czuć delikatny posmak czekolady, który uintensywnia się na samym końcu przy ostatnim łyku i pozostaje na długo w ustach. Posmak pozostający po wypiciu kawy przypomina mi smak czekolady deserowej.