Jak zaparzyć kawę MRC. Espresso Blend?
Marcin Rusnarczyk, doświadczony w świecie kawy Mistrz Polski Baristów oraz sędzia międzynarodowych mistrzostw kawowych, oraz Krzysiek Zamęcki, wieloletni roaster z bogatym doświadczeniem, postanowili połączyć siły i stworzyć swoje własne miejsce z kawą. Ich misją jest dzielenie się doskonałą kawą z innymi - taką, że mucha nie siada.
Z ich palarni wyszła kolekcja kaw do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek, które zostały wypalone w średnim stopniu - jednorodne arabiki oraz blendy. Postanowiliśmy się im bliżej przyjrzeć i sprawdzić co oferują.
Kawa ziarnista MRC. Espresso Blend to średnio palone połączenie trzech wysokiej jakości arabik z Gwatemali, Nikaragui i Brazylii, które zostały poddane obróbce mytej i naturalnej. Jak zaparzyć MRC. Espresso Blend i komu szczególnie posmakuje, oto nasz przepis na kawę!
MRC. ESPRESSO BLEND
- Kawa: MRC. Espresso Blend
- Skład: blend 100% arabik
- Pochodzenie ziaren: Brazlia, Nikaragua, Gwatemala
- Stopień palenia: Średni
- Profil smakowy: Grejpfrut, czerwone owoce, karmel
- Ekspres: Quick Mill Carola Pid
- Młynek: Eureka Single Dose
- Przygotowany napój: Espresso
- Mielenie: Drobne
- Czas parzenia: 24 sekundy
- Temperatura wody: Wysoka
- Preinfuzja: 5 sekund
- Ilość użytej kawy: 18 g
- Pojemność: 25 ml
- Uzysk: 34 g
MRC. Espresso Blend - ekspres kolbowy
Efekt i opinia
Kawa ziarnista MRC. Espresso Blend to bardzo ciekawa propozycja do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. Jest doskonała jako poranny szocik pobudzającego espresso, czy aksamitne cappuccino, w którym smak kawy nie ginie, a doskonale podkreśla wspaniałą owocowość ziaren. Tak właśnie - ta kawa jest bardzo owocowa. Trzeba przyznać, że wspaniale zgrały się tutaj ziarna z trzech regionów świata: Nikaragui, która wniosła do kawy cytrusowy posmak, Gwatemala dodała czerwone owoce, a za przyjemną i delikatną goryczkę niczym czekolada odpowiada dodatek cenionej Brazylii. Można by powiedzieć, że proporcje doskonałe.
Włoski ekspres kolbowy Quick Mill jest mały, ale wyciągnął z kawy wszystko co najlepsze - byłam pozytywnie zaskoczona co to małe cacko potrafi. Kawa z 18 g bardzo ładnie się parzyła, prawie 24 sekundy z preinfuzją. Espresso miało piękną, brązową cremę oraz dosyć gęste body.
W espresso z MRC. Espresso Blend już od samego początku kubki smakowe otula przyjemna kwasowość cytrusów. Jednak poczujecie też przyjemną goryczkę ze sporą dozą słodyczy czerwonych dojrzałych owoców, która tuż za nią się pojawia. Tutaj nic nie jest oczywiste, smaki przeplatają się, za każym razem odkrywasz coś innego. Na myśl przychdzi mi słowo - soczysta. Espresso było soczyste. I jest tak jak producent obiecuje - jest tu dosyć wysoka kwasowość, ale bardzo przyjemna! Kawa jest głęboka w smaku i aromatycza. Dla kogo jest MRC Espresso Blend? Kawa na pewno posmakuje miłośnikom owocowości i osobom, które lubią ciekawe połączenia i szukają w kawie czegoś więcej.