Jak zaparzyć kawę MRC. Brazylia?
MRC. Brazylia to doskonała brazylijska arabika, idealna do ekspresów ciśnieniowych. Ziarna tej kawy rosły w kraterze uśpionego wulkanu. Taka żyzna gleba zapewniła drzewkom kawowca mnóstwo minerałów i dobrych składników, co pozwoliło uzyskać kawę o wyjątkowej jakości, która zdobyła 82 pkt w skali SCA. Ziarna MRC. Brazylia zostały poddane obróbce naturalnej, co czuć w filiżance. Takie ziarno daje kawę o większej gęstości i słodyczy, takie kawy są mniej kwasowe i bardziej intensywne. MRC. Brazylia została wypalona w stopniu średnim, aby wyciągnąć z kawy maksimum smaków i aromatów.
Ostatnio lubuje się w czekoladowych smakach, więc do młynka wpadła MRC. Brazylia, słodka kawa z odrobiną owocowego podkręcenia. Kawę czarną przygotowałam w ekspresie Dr. Coffee H1.
MRC. Brazylia
- Kawa: MRC. Brazylia
- Stopień palenia: Średni
- Obróbka: Natural
- Intensywność: 4/6
- Ekspres: Dr.Coffee H1
- Przygotowany Napój: Espresso
- Profil sensoryczny: czerwone owoce, karmel, czekolada, orzechy, brązowy cukier
- Mielenie: 2/9
- Moc kawy: 5/5
- Ilość kawy: 35 ml
- Temperatura parzenia: Wysoka
Efekt i opinia
Kawy z Brazylii przeważnie takie są - dużo w nich słodyczy i czekoladowych nut. Kawa od MRC. to wysokiej jakości ziarno w świetnej cenie i oczekiwałam, że to przełoży się na smak w filiżance. Orzechowy aromat był wyraźnie wyczuwalny, gdy otworzyłam paczkę, więc to już dawało mi nadzieję. Uwielbiam, jak kawa pachnie orzechami i czekoladą! Kawę MRC. Brazylia piłam w formie americano, cappuccino, ale najczęściej w formie aromatycznego espresso, dlatego opowiem Wam, jak smakowało espresso z kawy MRC. Brazylia.
Moje małe espresso było słodkie i czekoladowe, miało delikatną ale przyjemną goryczkę. Na końcu języka poczułam owocowy posmak, co nadało kawie fajnej świeżości. MRC. Brazylia to kawa, która wielu kawoszom będzie smakować, czy to w kawie czarnej czy mlecznej. Jest zbalansowana i słodka, ale nie ma w niej nudy!