Jak zaparzyć kawę HAYB Się Przelewa Tropik?
HAYB Się Przelewa Tropik to najnowsza kawa z popularnej serii polecanej do przelewów. Tym razem producent oferuje nam kolumbijską arabikę natural, którą nazywa tropikalną eksplozją. Profil sensoryczny, w którym znajduje się rum, karmel i owoce tropikalne nie pozwala mi przejść obojętnie obok tej kawy. Postanowiłem podzielić się nią z koleżankami i kolegami z biura, przygotowując cały dzbanek tropikalnego naparu w ekspresie Moccamaster. Zastanawiasz się, jak zaparzyć kawę HAYB Się Przelewa Tropik w ekspresie przelewowym? Zobacz, w jaki sposób ja to zrobiłem.
Przelew - HAYB Się Przelewa Tropik
- Kawa: HAYB Się Przelewa Tropik
- Pochodzenie kawy: Kolumbia
- Skład: 100% arabika
- Metoda obróbki: Natural
- Stopień palenia: Średni
- Profil smakowy: Owoce tropikalne, rum, karmel
- Ekspres: Moccamaster KBG 741 SELECT
- Przygotowany napój: Kawa przelewowa
- Młynek: Wilfa Svart WSCG-2 - 1 kropka w prawo od poziomu Filter. Dosyć grube mielenie, jak pod Chemex.
- Ilość kawy: 60 g
- Pojemność naparu: 8 filiżanek
Efekt i opinia
Kawa już po otwarciu opakowania zachwyca świeżym, owocowym aromatem, dlatego można spodziewać się filiżanki pełnej słodyczy i kwasowości. Tak też było i tym razem. Wyczuwalna w pierwszej kolejności delikatna kwasowość z ananasowym posmakiem z czasem przemieniła się w wyraźną słodycz z nutami marakui. Po wystygnięciu kawa nabrała jeszcze większej słodkości, a tropikalne owoce przemieniły się w dojrzałą śliwkę, która towarzyszyła mi już do samego końca. HAYB Się Przelewa Tropik to zdecydowanie dobra kawa do ekspresu przelewowego i z pewnością wrócę do niej latem. Może w wersji na zimno.
Autor: Pawełek