Jak zaparzyć kawę HAYB Konesso Milk Blend?

HAYB Konesso Milk Blend zaciekawiła mnie od razu, gdy tylko się pojawiła. Połączyć ziarna robusty i arabiki tak, aby fajnie się komponowały w mleku i były wyczuwalne, nie zawsze się udaje. Postanowiłam sprawdzić, czy flat white z tej mieszanki mnie urzeknie, tym bardziej, że do dyspozycji miałam mały ekspres kolbowy Solis oraz nowy młynek ręczny Timemore C3 ESP Pro.
Ekspres kolbowy - HAYB Konesso Milk Blend
- Kawa: HAYB Konesso Milk Blend
- Pochodzenie kawy: Brazylia (Cerrado Patrocino) i Etiopia (Shakisso), Indie
- Skład: Arabika, robusta
- Metoda obróbki: Mokra
- Stopień palenia: Średni
- Profil smakowy: Orzechy włoskie, gorzka czekolada, brązowy cukier
- Ekspres: Solis Barista Perfetta Plus Silver
- Młynek: Timemore C3 ESP Pro
- Przygotowany napój: Flat white
- Mielenie: 0,8 obrotu
- Temperatura parzenia: 93°C
- Ilość użytej kawy: 17 g na podwójne espresso
- Pojemność kawy: 160 ml
Efekt i opinia: Konesso Milk Blend to kolejny owoc współpracy warszawskiej palarni HAYB oraz Konesso. Tym razem powstała wyjątkowa mieszanka arabiki z Brazylii i Etiopii oraz robusty z Indii przeznaczona dla fanów kaw z mlekiem. Czy ta mieszanka jest tak udana jak poprzednie? Jak smakuje ta kawa i czy jej smak nie gubi się w spienionym mleku?
Kawę z mlekiem traktuję raczej jako deser i na co dzień raczę się czarna kawą. I jeśli już robię mleczną kawę, to w stylu flat white z niewielką ilością delikatnie spienionego mleka. Opis sensoryczny Konesso Milk Blend zaciekawił mnie, ponieważ uwielbiam "orzeszkowe" aromaty w kawie. Kawa po otworzeniu paczki wyrzuciła z siebie całe mnówstwo aromatów. Orzechy ku mojej uciesze pojawiły się po zaparzeniu podwójnego espresso w małym, ale szalonym Solisie. Konesso Milk Blend bardzo ładnie się parzyła. Crema na kawie była naprawdę fajna - gęsta, miała piękny brązowy kolor i urocze cętki. Spieniłam delikatnie mleko i namalowałam wzorek, praca w kawiarni czegoś mnie w końcu nauczyła. Kawa była słodka, pozbawiona kwasowości. Na końcu języka wyczułam delikatną, przyjemną gorycz. Mleko nie zdominowało smaku kawy, ładnie się z nią uzupełniało. Muszę przyznać, że kawa wyszła niezła! Myślę, że jest to mieszanka, która posmakuje kawoszom nielubiącym kwasowości w kawie i wolą słodkie nuty. Fani czarnej kawy również będą zadowoleni, ta kawa jest uniwersalna! Szukacie czegoś łagodnego i zbalansowanego do młynka to koniecznie spróbujcie HAYB Konesso Milk Blend.



