Jak zaparzyć kawę COFFEE PLANT Rwanda Kabyniro w dripie?

Chcemy się z Wami podzielić przepisem na wyjątkową kawę wypaloną do metod alternatywnych - Rwanda Kabyniro od COFFEE PLANT. Jest to kawa specialty, którą można znaleźć tylko w naszym sklepie, jest to nasz Wybór Konesso, a ten tytuł dostają tylko NAPRAWDĘ wyjątkowe ziarna - nasze perełki. I nawet z tego powodu warto jej spróbować.
Co znajdziemy w środku paczki? Są tam jasno palone ziarna odmiany Red Bourbon ze stacji Kabyniro, które zostały poddane obróbce naturalnej.
Przygotowanie kawy COFFEE PLANT Rwanda Kabyniro to była prawdziwa przyjemność. Razem z Dominiką postanowiłyśmy zaparzyć ją naszą ulubioną metodą, w dripie Hario V60, starając się wyciągnąć z niej jak najwięcej owocowych nut. Poniżej przedstawiam wskazówki jak zaparzyć kawę COFFEE PLANT Rwanda Kabyniro metodą przelewową.
COFFEE PLANT Rwanda Kabyniro - metoda przelewowa - Drip V60 02
- Kawa: COFFEE PLANT Rwanda Kabyniro
- Pochodzenie kawy: Rwanda, stacja Kabyniro
- Skład: 100% arabika
- Odmiana: Red Bourbon
- Metoda obróbki: Natural
- Stopień palenia: Jasny
- Profil smakowy: Jeśmin, poziomka, ananas, zielone jabłko
- Metoda parzenia: Drip Hario V60 02. Proces parzenia przebiegał zgodnie z następującymi krokami:
- Preinfuzja (0-30 sekundy): Na początku wlej 80 ml wody, aby nawilżyć kawę.
- Pierwsze zalanie (0:30): Po 30 sekundach dodaj 200 ml wody.
- Drugie zalanie (1:00): Kolejne zalanie to 400 ml wody, które wlewasz po minucie.
- Trzecie zalanie (1:40): Na koniec wlej resztę wody, dopełniając do 550 ml. Cały proces parzenia trwa około 2:30 minuty.

Efekt i opinia
Po zaparzeniu kawa Rwanda Kabyniro zaskoczyła nas swoją intensywnością. Już od pierwszego łyku można poczuć wyrazistą, aromatyczną owocowość, szczególnie po bokach języka. W smaku zdecydowanie dominują soczyste nuty o przyjemnej kwasowości - nienachalnej, przyjemnej i bardzo orzeźwiającej - niczym soczyste jabłko. Poziomka dodaje jej lekkości i naturalnej słodyczy.
Nuty owoców są tu zdecydowane i wyraziste, a z każdym łykiem kawa staje się coraz bardziej złożona. W tle wyczuwalny jest również bardzo delikatny, jaśminowy aromat, który szczególnie poczułam po otwarciu opakowania. Świeżość zielonego jabłka sprawia, że kawa jest orzeźwiająca, i pełna energii.
Podsumowując, Rwanda Kabyniro to kawa, po którą warto sięgnąć, jeśli szukasz czegoś wyjątkowego! Smak jest złożony, ale świetnie zbalansowany, co sprawia, że każdy łyk to prawdziwa przyjemność.


