Jak zaparzyć kawę Bazzara Luxury Blend Panasiatica?
Pracy tego dnia było naprawdę dużo, więc kiedy koleżanka zawołała, że w młynku jest Bazzara Panasiatica i koniecznie muszę jej spróbować, bo jest pyyyszna, pomyślałam sobie, że chyba przesadza, a ja nie mam czasu na bieganie po filiżankę espresso. No, ale w końcu poszłam, bo nie mogłam przestać myśleć o tym co mi powiedziała Magda.
Nie przesadzała.
Musicie wiedzieć, że włoska palarnia Bazzara to producent kawy wyśmienitej, najlepszej jakości i w filiżance to naprawdę czuć. Kawy Bazzara to wspaniała propozycja dla koneserów i dla smakoszy kawy, którzy szukają w niej czegoś wyjątkowego i doceniają walory smakowe mieszanek. Musicie również wiedzieć, że ostatnio Bazzara wypuściła nową linię wysokiej jakości kaw Luxury Blend, czym byliśmy trochę podekscytowani i bardzo ciekawi...
Bazzara Luxury Blend to kolekcja luksusowych mieszanek ziaren z Azji: Bazzara Panasiatica, Afryki: Bazzara Panafricana oraz Ameryki: Bazzara Panamericana. Każdy z tych blendów oddaje bogactwo smaków poszczególnego kontynentu. Brzmi intrygująco, prawda? W tym wpisie z serii "Jak zaparzyć kawę.." postanowiłam się z Wami podzielić moimi wrażeniami z degustacji kawy Bazzara Luxury Blend Panasiatica.
Na blend Bazzara Panasiatica składa się wysokiej jakości arabika z Chin, Indii, Nepalu, Myanmar, Indonezji oraz Papui-Nowej Gwinei, a producent obiecuje, że to niezwykłe połączenie jest jak podróż pełna smaku po starożytnym szlaku przypraw. Blend ziaren z Azji ma nas przenieść do serca orientalnych tradycji. Czy przeniosłam się do krainy pikantnych, wyrazistych smaków i aromatów Azji?
Bazzara Luxury Blend Panasiatica - ekspres kolbowy
- Kawa: Kawa ziarnista Bazzara Panasiatica
- Pochodzenie kawy: Chiny, Indie, Nepal, Myanmar, Indonezja oraz Papua-Nowa Gwinea
- Skład: 100% arabika
- Stopień palenia: Średni
- Profil smakowy: Pikantny, karmelowy, czekoladowy
- Ekspres: Lelit Bianca
- Młynek: Eureka Mignon Single Dose
- Przygotowany napój: Espresso, pojemność 25 ml
- Mielenie: Do espresso
- Ilość użytej kawy: 18 g
- Preinfuzja: 6 s
- Czas parzenia: 22 s
- Temperatura parzenia: 94°C
Efekt i opinia:
Kawa Bazzara Panasiatica w ekspresie kolbowym parzyła się wspaniale, crema była pięknie brązowa, gęsta i miała wspaniałe tygrysie cętki. Pierwszy łyk to uderzenie słodyczy karmelu, gęstego body i głębokiego smaku, który zapowiadał coś więcej. Poczułam przyjemny posmak czekolady. Bazzara obiecuje odrobinę pikanterii w tej kawie, którą na końcu języka rzeczywiście można było poczuć, coś na styl pieprzu. Panasiatica jest słodka i mocno czekoladowa. Obawy o to, czy Bazzara utrzyma wysoki poziom z kawami Luxury Blend był bezpodstawny, bo Panasiatica jest naprawdę wyśmienita! Myślę, że miłośnicy kaw z niską kwasowością byliby zachwyceni tą propozycją. Bazzara idealnie skomponowała ze sobą ziarna z kontynentu azjatyckiego. Jak pisze producent: "Bazzara Panasiatica to prawdziwa symfonia smaków, oddająca tysiąc obliczy Azji."