Jak zaparzyć kawę Bazzara Dolcevivace?
Jeżeli kiedykolwiek parzyłeś kawę zmieloną, z pewnością odczułeś różnicę, gdy użyjesz świeżych ziaren kawy. Nie ma porównania do intensywnego aromatu, który unosi się po świeżym zmieleniu. Uwielbiam ten zapach! Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami moimi spostrzeżeniami na temat jednej z mieszanek kawy ziarnistej najbardziej znamienitych włoskich marek kawy Bazzara.
Bazzara to rzemieślnicza włoska palarnia kawy z Triestu, która słynie z wysokiej jakości kawy i oferuje kawy o niepowtarzalnym smaku. Do mojego młynka trafiła już niejedna kawa tej wybitnej włoskiej marki i każda niosła ze sobą inną opowieść oraz inne doznania smakowe. Tym razem czeka mnie rodzinna impreza i wiem, że będzie sporo zamówień na kawy mleczne, więc wybrałam kawę ziarnistą Bazzara Dolcevivace, gdyż jest to idealna kawa do specjałów mlecznych.
Bazzara Dolcevivace to blend, który składa się w połowie z arabik pochodzących z Ameryki Środkowej i Południowej oraz w połowie z robusty z Azji. Ta starannie dobrana kombinacja sprawia, że kawa ma bardzo zrównoważony smak, który zadowoli najbardziej wymagających kawoszy. Z jednej strony, arabica dostarcza delikatności i słodyczy, a z drugiej - robusta dodaje do całości moc i intensywność, co pozwala na uzyskanie pełnej głębi smaku. Ta symfonia smaków sprawia, że każdy łyk Bazzara Dolcevivace to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. A dodatek robusty sprawia, że jest to wyśmienita mieszanka do kaw mlecznych! Smak kawy nie ginie w mleku, ale wspaniale się z nim komponuje.
Czy kawa Bazzara Dolcevivace mi smakuje? "Dolcevivace" w tłumaczeniu na język polski oznacza "słodkie życie"... Czyżby ta nazwa zapowiadała wyjątkowe doznania dla kubków smakowych? Czy faktycznie kawa Bazzara Dolcevivace przynosi nam tę słodkość życia, o której tak chętnie mówią Włosi. Czy zasługuje na to, aby zagościć na stałe w naszych domach? Czy w końcu warto wrzucić ją do młynka - o moich wrażeniach z przygotowania cappuccino przeczytacie poniżej.
Cappuccino - BAZZARA DOLCEVIVACE
- Kawa: Bazzara DOLCEVIVACE
- Skład: 50% arabika, 50% robusta
- Pochodzenie ziaren: arabika - Płd. Ameryka, robusta - Azja
- Stopień palenia: Średni
- Profil smakowy: Prażone orzechy ziemne, miód, owoce kandyzowane
- Ekspres kolbowy: LELIT Bianca
- Młynek: Eureka Mignon Single Dose
- Przygotowany napój: Cappuccino na podwójnym espresso 160 ml
- Mielenie: Drobne
- Czas parzenia: 25 sekund
- Temperatura wody: 95°C
- Preinfuzja: 6 sekund
- Ilość użytej kawy: 18 g
Efekt i opinia
Aksamitne cappuccino z kawy Bazzara Dolcevivace przygotowałam na bazie podwójnego espresso w filiżance o pojemności 160 ml. Może nie są to klasycze proporcje dla capppuccino, ale ja wolę więcej kawy, a nie chcę rezygnować z mlecznej pianki. Zmieliłam drobno 18 g kawy w młynku Eureka MIgnon Single Dose. Parzyła się bardzo ładnie, około 25 s.
Pierwsze, co rzuca się w oczy, to piękny, brązowy kolor naszej kawy - mieszanka kakaowego brązu i delikatnej pianki mlecznej, tworzy prawdziwe dzieło sztuki na powierzchni napoju. Jak dobrze wiemy, cappuccino jest harmonijną kompozycją espresso, gorącego mleka i mlecznej pianki, a Bazzara Dolcevivace idealnie wpisuje się w ten kanon. Świeżo zmielona kawa pięknie pachniała, wyczułam delikatny aromat orzechów.
Podczas pierwszego łyku, na podniebieniu rozkwita bogactwo smaków. Kawa ma niską kwasowość, dzięki czemu jest przyjemna dla żołądka, a jej złożone nuty smakowe wspaniale uzupełniają słodycz mleka. Wyczułam słodycz rodzynek, która przeplatała się z delikatnymi akcentami prażonych orzechów ziemnych, tworząc napój, który jest zarówno słodki, jak i intensywny. Delikatny smak pianki mlecznej idealnie kontrastuje z intensywnością espresso.
Bazzara Dolcevivace oferuje cappuccino, które jest równocześnie mocne i kremowe, złożone, ale łagodne. To prawdziwy rarytas dla miłośników kawy, który zaspokoi zarówno tych, którzy szukają intensywnego doświadczenia kawowego, jak i tych, którzy preferują delikatniejsze smaki. Ta kawa to prawdziwe "słodkie życie" zamknięte w kubku cappuccino. Niezależnie od tego, czy jesteś amatorem delikatnej arabiki, czy miłośnikiem intensywnej robusty, Dolcevivace ma coś do zaoferowania dla każdego. Słodka, bardzo dobra kawa - ode mnie duży plusik!